изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:59 EEST
Идат нови мутации на човешкия род    
Любопитно

Еволюцията на Homo sapiens далеч не е приключила, твърдят в прогнозите си учени от различни страни. Според тях ни очакват нови мутации. При това колкото е по-висока раждаемостта, толкова по-бързо ще стават генетичните промени в организма на хората, пише в. "Московская правда".



Напоследък върху генетиката влияят различни фактори и процесът на изменение при хората може многократно да се ускори. Неотдавна например френски учени са установили, че обонянието ни е много по-слабо, отколкото е било при предците ни: 72% от гените, които отговарят за него, вече са мутирали, тъй като са непотребни.

Засега разликите не се набиват на очи, но учените твърдят, че с времето е възможно носът напълно да атрофира, да се превърне в едва забележим атавистичен израстък на лицето.

Не всичко ще е наред и със зъбите. Според футуролозите те по всяка вероятност първо ще станат по-малки, а след това напълно ще атрофират. И пак заради това, че не са потребни.

В епохата на консервантите, на изобилието от захар и липсата на груба храна мощните челюсти и големите зъби просто няма да са нужни на човека. Това е пряко следствие от това каква храна поглъщат напоследък хората: вместо груба, необработена, с изобилие на целулоза - сублимирана, мека, която понякога изобщо не натоварва челюстта.

Ако еволюцията продължи и в бъдеще в тази посока, то и нашата устна кухина постепенно ще остане без зъби, ще се превърне в подобие на жабешката уста. Още докато сме живи Докато атрофията на зъбите все пак предстои в по-далечното бъдеще, то някои други външни изменения ще се появят на лицето на човека още докато сме живи.

През средата на XXI век повечето от жителите на Земята вече ще са с тъмна кожа, ще имат дръпнати очи. Това е цената, която човечеството ще плати за изключително високата раждаемост сред азиатци и африканци и антибейби бума при европеидната раса.

Като пример за подобни демографски изкривявания често се дават съвременните италианци, които от синеоки и руси жители на Римската империя са се "преродили" в пламенни брюнети с черни очи благодарение на сериозната генетична експанзия на южните народи. Не е нужно да си антрополог, за да се увериш в тази прогноза.

Достатъчно е да се разходиш из който и да е европейски град, за да разбереш: още сега белите европейци стремително намаляват и постепенно ще се превърнат в малцинство. За това говорят и статистическите данни: сега на Земята хората със светла кожа са само 22%.

Причината е както в темповете на раждаемостта на кавказките, азиатските и африканските семейства, така и в генетиката. Децата наследяват на първо място от родителите си именно дръпнатите очи и тъмния цвят на кожата. При това гените са много силни и се предават от поколение на поколение.

Що се отнася до по-нататъшните прогнози, то заради ненужността ще намалеят мускулната маса и количеството коса - тя и сега се смята за атавизъм, не изпълнява друга функция, освен естетическа. Затова пък сериозно ще нарасне броят на леворъките хора.

Количество им по света и сега стремително се увеличава. Дори съществува теория, че еволюцията е решила да възстанови популацията на талантливите леворъки, сериозно намаляла през каменния век заради по-войнствените и примитивни десноръки.

По-далечна перспектива: водата ще се получава от урината.

Според учени от университета на Лос Анджелис, описали човека на бъдещето, след 2000 години заради големите количества вредни вещества, замърсяващи атмосферата, очите на хората ще станат видимо по-малки, ще имат втори клепачи.

Още сега те могат да се видят в зачатъчно състояние във вътрешния ъгъл на окото. Белите дробове, а след тях и гърдите, ще се увеличат по размер и ще имат по-гъста кръвоносна система, която ще извлича от въздуха малкото количество кислород, което е останало.

Кожата ще стане по-груба - "слонска", за да се избегнат изгарянията от химическите замърсители в атмосферата и да предпазва от прекалено активното слънце. Усилването на шумовото замърсяване на околната среда ще доведе до образуване на гънки на ушите, което ще ги направи подобни на тези на кучетата. При това човекът ще може да ги вдига, за да се вслуша по-добре, и да ги спуска, за да намали постъпващия шум.

Бъбреците ще се сдобият с нова функция - те ще извличат вода от урината и ще я съхраняват в организма, тъй като с водните запаси на планетата също ще има проблеми. Вместо течности, човек ще отделя кашица, състояща се от пикочна киселина и токсични вещества.

По отношение на носа американските учени отиват в другата крайност. Според тях той няма да изчезне и да се превърне в две дупки за дишане, а точно обратното - размерът му видимо ще нарасне. В него ще се появи сложна система от "отсеци" и "пещери", за да може по-добре да се пречиства замърсения въздух.

Много антрополози са убедени, че главата не само ще бъде кръгла, но и много по-голяма от сега, тъй като ще се увеличи черепната кутия, където е мозъкът. Напълно е възможно това да позволи да бъдат използвани някои "спящи" части на мозъка (смята се, че сега се използват само няколко процента от него), хората а се научат да общуват на ментално равнище.

Телепатията ще се превърне в норма на живот, а езикът няма да изпълнява речеви функции.

Портретът на футуролозите се допълва от рахитични ръце, които ще са без два ненужни пръста и една фаланга, а долните крайници силно ще се удължат и на практика ще започват от областта на гърдите. Отгоре на всичко бъдещото човечество ще се състои от общност на дебелаци. Страшно е. Но има шанс Ако се сумира казаното дотук, излиза, че бъдещите хора ще са плешиви, страшни уроди или типични хуманоиди, каквито ги изобразяват сега уфолозите.

Според някои специалисти обаче това е "вариантът за бедните". Напълно вероятно е бъдещото човечество да се състои от богати и умни красавци и низши глупави изроди.

Още през близките десетилетия генното инженерство ще позволи да се определя и регулира полът на бебето, да се променя цветът на кожата, коефициентът на интелектуалното развитие да се увеличава, да се внасят корекции в други външни белези, да се променя поведението, превръщайки дългата, ненадеждна, но естествена еволюция в целенасочен дизайн.

Според футуролога Рей Курцвейл има надежда информационните технологии да извършат истинска революция "за всички" в биологията, медицината, енергетиката и други отрасли. Според неговите изчисления към 2020 година човечеството ще създаде изкуствен интелект и тогава сегашните прогнози изобщо няма да имат смисъл.БТА

 


Сходни връзки

Идат нови мутации на човешкия род | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди