изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:46 EEST
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ГЛЕДАТ НА ДОБРУДЖА КАТО НА ДЪЛБОКА ПРОВИНЦИЯ    
Интервюта По повод първата година от мандата на местната власт - пред НДТ - Румен Иванов – член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, председател на областното ръководство на партията и председател на Общинския съвет в Добрич

 

-         Г-н Иванов, измина първата година от настоящия мандат на местната власт. На изборите преди година партия ГЕРБ за първи път влезе в управлението с изключително добър резултат за Добричка област. Според Вас, успя ли партия ГЕРБ да запази през тази една година доверието, което добруджанци й гласуваха?

 

-         На местните избори през 2007 г. ГЕРБ се представи много добре не само в Добричка област. Партията спечели блестяща победа в столицата и в още редица  областни центрове.  ГЕРБ за пръв път влезе в реалната власт с обещание за открито управление. Убеден съм, че добруджанци не съжаляват за доверието, което дадоха на политическа партия ГЕРБ. И това - в една изключително трудна политическа и икономическа обстановка в страната, предизвикана от управляващата тройна коалиция БСП-НДСВ-ДПС.

 

-         Кои бяха най-трудните решения за Добричка област, които партия ГЕРБ трябваше да отстои?

 

-         Структурирането на общинските съвети беше трудна задача. Говоря за общините, в които нямаме мнозинство. На места се наложиха компромиси в интерес на жителите. В някои общини с абсолютно мнозинство на общинските съветници на ДПС, като Тервел и Крушари, сме твърдо в конструктивна опозиция. Не допуснахме реваншизъм в общините, където имаме мнозинство - абсолютно в Добрич и коалиционно в Балчик, Каварна, Шабла и Генерал Тошево.  Поставихме началото на едно открито управление, което срещна на места обяснима съпротива. Трудни бяха решенията по закриването на определени структури в образованието. Държа да кажа на избирателите, че всичко това ни бе наложено от управляващите страната, които умишлено прехвърлиха на общините свои задължения.

 

-         ГЕРБ има абсолютно мнозинство в Общинския съвет в Добрич. Това не крие ли опасност от не винаги удачни решения, дори само заради “втвърдяване” на мнението на групата без достатъчна дискусия с другите групи в местния парламент?

 

-         Няма такава опасност и това личи от гласуванията по възлови въпроси. ГЕРБ не превърна заседанията на Общинския съвет в политическа говорилня, а в действен орган за решаване на проблемите на град Добрич. Предложенията на кметския екип в огромната си част са отлично подготвени и предварително обсъдени с групата съветници на ГЕРБ. По всички възлови въпроси сме имали контакти и с останалите групи съветници, въпреки че можем да вземаме решенията еднопартийно. В ГЕРБ сме против всякаква политическа конфронтация, от която биха загубили гражданите на Добрич. Често пъти дискусиите с другите политически сили са извън залата, защото в ГЕРБ имаме нагласата, както вече казах, да вършим нещата, а не да превръщаме заседанията в шоу.

 

-         Кои са нерешените проблеми на Добричка област, които остават на дневен ред и след тази първа година от мандата на местната власт и какви са възможностите на ГЕРБ да ги реши?

 

-         Продължават да бъдат голям проблем за областта водоснабдяването и непосилно високата цена на водата. Трагични са пътните комуникации. Липсата на ангажираност от страна на държавата болезнено ще проличи особено след зимните месеци. Големи загуби за зърнопроизводителите и собствениците на земя носи неадекватната политика на правителството за реализацията на селскостопанската продукция. Кабинетът на Сергей Станишев гледа на Добричка област като на една дълбока провинция, за която се сеща само по време на избори. На Добруджа този кабинет гледа като на една възможност управляващите да идват на лов и на разходка през летните месеци, както и на възможности за забогатяване от сделки със зърно и недвижими имоти, с изграждане на ветропаркове и т.н. Добричка област е изключително потърпевша от спрените европейски пари по различни фондове. Има заиграване на управляващите и по отношение на проектите по оперативните програми. Проблем са и чуждестранните инвестиции в областта на производството, особено в хранително-вкусовата промишленост. Тези значими проблеми, спиращи нормалното европеизиране на Добричка област, ще бъдат решени едва след като тройната коалиция бъде отстранена на идващите парламентарни избори.

 

-         Успя ли ГЕРБ да се структурира и да заеме стабилна позиция в политическия живот на Добричка област през последната година?

 

-         През годината ГЕРБ разшири влиянието си и се утвърди като сериозна политическа сила в Добричка област.  Завършихме създаването на областните структури на младежите, жените и старейшините - гражданите над 55-годишна възраст. В момента изграждаме общинските структури. Предстоят тежки парламентарни избори, в които избирателите ще участват в решителна промяна на статуквото от 1989 година насам, което вече изчерпи ресурса си. Дори нещо повече - тласна държавата в хоас, несигурност, корупция и организирана престъпност. В тях са въвлечени и хора от най-висшите етажи на държавното управление. Предстои ни трудната задача да активизираме мнозинството от хора и да се преборим с връхлетялото ни зло на самопроизвеждащата се т.нар. политическа класа.

 

-         Предстоят парламентарни избори. Каква е готовността на ГЕРБ в Добричка област? Още повече, че партията се готви за тях още от самото си създаване. В публичното пространство вече се коментира, че Вие сте ясният водач на листата за народни представители на ГЕРБ от Добричка област, спрягат се и други имена. Има ли вече яснота кои са потенциалните депутати от партия ГЕРБ за Осми Добрички многомандатен избирателен район?

 

-         ГЕРБ се готви сериозно за парламентарните избори. В Добричка област ГЕРБ спечели изборите за евродепутати и за местна власт. За пръв път ще се явим на парламентарни избори и сме длъжни да убедим хората в правото им сами да решат съдбата си и тази на държавата, като изберат депутати, които ще работят и за интересите на добруджанци и Добричка област. Мисля, че е трудно на добруджанци сега да си спомнят кой депутат от Добричка област е направил нещо значимо за родния ни край. Колцина са тези, които дори могат само да изброят имената на сегашните т. нар. народни представители от Добричка област.  Хората прекрасно знаят кого, къде и как представляват тези депутати. Що се отнася до това дали аз ще оглавявам и кой още ще влезе в листата на партията за парламентарните избори, много рано ме питате. Не робувайте на слухове. Предстои да бъдат огледани и обсъдени много имена. Можете да бъдете сигурни, че избраните личности ще работят действително за интересите на добруджанци и Добричка област и това не са празни приказки. 

 

Интервюто взе

Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ГЛЕДАТ НА ДОБРУДЖА КАТО НА ДЪЛБОКА ПРОВИНЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди