изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:12 EEST
Дарител на ДПС: Доган владее $1 млрд.    
Новини Турският бизнесмен и бивш собственик на захарните заводи в Девня Бедри Шефик твърди, че лидерът на ДПС Ахмед Доган контролира 1 милиард долара.

Преди пет години Шефик, който бе най-големият турски инвеститор у нас, стана обвиняем и арестант, а по-късно и обвинен, че е избягал в Турция. В интервю за вестник \"24 часа\", цитирано от БГНЕС, той съобщава, че Ахмед Емин, който се самоуби на 17 октомври в дома на Доган, го е натискал да прехвърли собствеността на завода на офшорна компания, близка до лидера на ДПС.
\"Аз казвах, че съм готов да направя някакви субсидии като дарение на ДПС, но да се влезе в собствеността и управлението на завода - не бях съгласен\", разказва бизнесменът. Според него Ахмед Емин е бил \"дясната ръка във всичко\" на Доган.
\"И при оказване на натиск, и при прибиране на пари от рушвети. Той беше клечка номер едно, послушната птица на Доган...Доган провери много хора около себе си. Но по-послушен от Емин не можа да намери. След убийството на Илия Павлов той трябваше за кратко време да се окопити и да намери начин да прибере тези пари, останали неконтролирани след неговата смърт. Емин беше на разположение\", подчертава Шефик и добавя: \"Всички пари на Доган се въртяха от Илия Павлов. Турският бизнесмен твърди, че Доган контролира няколко важни звена в България.
\"На първо място това са митниците. Държеше и всички офшорни зони - фришоповете и бензиностанциите там чрез неговия човек Фуат Гювен. Изкарани са много пари. Следва Агенцията за държавни вземания (АДВ). Чрез нея той направи трета приватизация в България. Предварително нарочени фирми бяха обезглавени, за да преминат в икономическата структура на Доган... Захарните заводи в Девня и в Камено, Бургаско. Чрез АДВ с много бърза процедура собствеността премина в лицето Г.Г. Кабелният завод в Бургас и още 20-ина печеливши предприятия бързо си смениха собствеността\", казва турският бизнесмен и отказва да съобщи кой се крие зад инициалите Г.Г.
На въпрос \"колко според него възлиза състоянието на Ахмед Доган в момента\", Бедри Шефик отговаря: \"В Турция сме правили анализи с мои приятели бизнесмени. Стигнахме до извода, че става дума за около 1 млрд. долара - това, което се контролира от него\".
Шефик твръди, че процедурата вън Върховния касационен съд е приключила и обвиненията към него вече са отпаднали.
\"Няма проблем да вляза в страната\", казва още той и подчертава, че в момента Захарният завод, който бе негов се контролира от Г.Г., както и заводът за олио в Девня. Двата завода, които струват общо към 50 млн. долара, ги взеха за 250 хил.
На въпрос какво ще стане с този милиард в долари той отговаря: След смъртта на Емин Доган няма да успее да контролира тези парични приходи и басейнът ще се изпразни бързо. Ситуацията изисква поне двама-трима като Емин.
\"Доган ще тушира обстановката. Но разцеплението в ДПС е неминуемо...Просто в България никой няма тези икономически лостове като Доган. В Турция от година-две има нова тенденция и тя е в България турците да не се представляват от една партия. И на новите избори може да се очаква нова стратегия на Турция по този въпрос\", казва още Бедри Шефик.
От ДПС пред вестник \"24 часа\" са изразили учудване, че изданието дава трибуна на \"мошеник\".
Помагат ли бизнесмени изселници на ДПС, пита \"24 часа\". \"Разбира се. Това са хора, които са “задлъжнели” по някакав начин на ДПС. Аз също съм давал\", отговаря Шефик. На въпрос какви суми той отговаря \"сериозни\". Следва въпросът: един милион лева сериозна сума ли е? \"Да, сериозна е\", гласи отговорът.
\"Публикуването на подобно нещо не прилича на добра журналистическа практика\", са казали още от централата на Ахмед Доган.  dir.bg
 


Сходни връзки

Дарител на ДПС: Доган владее $1 млрд. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди