изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:13 EEST
Божидар Димитров в интервю за евентуална бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ и има ли олигархия в България    
Интервюта Ппроф. Божидар Димитров, член на БСП и директор на НИМ, по БНР, \"12+3\"


Водещ: Изключително интересно се развива в последно време отношенията между БСП и ГЕРБ и по-точно между техните лидери. Да ви припомня, че в словесния си двубой те стигнаха дотам, да се обиждат на „мутри” и на „хомосексуалист”. Може би не директно, но все пак стана ясно за абсолютно всички какво имат предвид Сергей Станишев и Бойко Борисов, когато употребяват тези думи. Въпросът е всички тези тежки думи, които си изричат двамата лидери по какъв начин ще се отразят нататък на предизборната кампания, в която явно очевидно се намираме и най-вече как ще се отразят на ситуацията след изборите, защото независимо от тежките слова, не са отминали никак подозренията, че е изключително вероятно след изборите догодина правителството да бъде съставено именно от тези две партии – БСП и ГЕРБ. Понеже е много сложно да се ориентираме в тази ситуация, сега сме поканили проф. Божидар Димитров, който както знаем, е член на БСП, в същото време е и симпатизант на ГЕРБ, така че би трябвало да е наясно за какво става дума и докъде може да доведе всичко това, добър ден проф. Димитров!
Божидар Димитров: Добър ден! С едно мое малко уточнение, че съм симпатизант не на ГЕРБ, а симпатизант на идеята ГЕРБ и БСП един ден да управляват заедно. Аз първи я изказах още с появата на ГЕРБ, тъй като смятам, че една голяма коалиция е много по-добра за управлението на страната, отколкото безпринципните коалиции с рояк малки партии, тъй като сегашната коалиция е наричаме тройна, но де факто има и скрито участие в нея.
Водещ: Скрити участници.
Божидар Димитров: Четвъртото колело като БНС, отдавна го наричате вие журналистите така, четвъртото колело на коалицията и прочие и прочие. И трябва да се правят все повече и повече компромиси, в такива „големи коалиции”. Големи с малки партии, докато опитът от Германия учи, а и не само от Германия, а и по-стари исторически /.../ учи, че коалиция на двете най-големи партии е по-добра за управлението на страната. Компромисите, както се казва, в двете посоки са само две, вместо пет, шест и т.н.
Водещ: Да, обаче вие казвате „това е добре да се случи една такава коалиция” БСП и ГЕРБ?
Божидар Димитров: Да и както виждате, онзи ден особено приятно ми беше да видя, че 75% от симпатизантите и на ГЕРБ, и на БСП са на това мнение.
Водещ: Как тогава ще си обясним тази остра размяна на реплики между Сергей Станишев и Бойко Борисов?
Божидар Димитров: Острата размяна на реплики днес я изказах в един вестник. Мисля, че тя е недопустима вече в края на първото десетилетие на XXI век. Тези изрази не подобават, и Бойко Борисов, който не обича да си признава грешки, приятно ми беше снощи да видя, че признава грешката си и казва- не е просто грешка, а груба грешка.
Водещ: В същото време казва „няма да падна на нивото на Станишев”, което е поредната обида?
Божидар Димитров: Да, това беше ниско ниво. Хайде да си говорим честно, тези обиди въобще не интересуват грамадна част от българския народ. Той не се интересува нито от сексуалната ориентация на Станишев, нито от мутренското минало на Бойко Борисов, ако има такава, и разбира се, ако Станишев е /.../ хомосексуалист. Интересуват го съвсем други неща, особено сега, ще тръгне ли парното, защото нещо не тръгна вчера, както се разбра, интересува се колко ще струва, интересува се как ще вървят заплатите, пенсиите, какво ще стане с инфлацията, какво става с ипотечната криза. 70% от българския народ е взел ипотечни заеми!
Водещ: Там ни успокоиха, че банковата система е стабилна.
Божидар Димитров: Интересува се от завода за боклука, от задръстванията в София, интересува се кога най-сетне ще почне строителството на магистрали, кога ще ги пуснат парите от Европейския съюз и ще ги пуснат ли въобще, ето, това са вижотрептящите въпроси за България.
Водещ: Добре, обаче има и нещо много друго важно, българската публика със сигурност се интересува и какви са отношенията между лидерите, защо? Защото не е нормално двама лидери, да кажа в продължение на десет месеца да се плюят съвсем директно казано и след това да се прегърнат. Това няма да бъде прието с много радушна усмивка.
Божидар Димитров: Тази сутрин г-н Овчаров, който в никакъв случай не можем да бъдем обвинени във взаимни симпатии, каза, че с царя и с ДПС са си разменяли и по-тежки обиди преди да сключат следизборна коалиция. Политиката, знаете, вие сте историк, и знаете много добре, че накрая, не аз, по принцип съм съгласен, че с този език трябва да се спре на това равнище. И това го казвах колко пъти вече през последните два дни, но знаете, че след изборите, ако решат все пак да правят коалиция, ще вдигнат ръце и дежурните фрази ги знаете – „народът така реши” или „висши национални интереси” налагат тези висши национални интереси да спасявали и по-тежки ситуации. И в случая действително ще има по-висши национални интереси. Не може страната да няма една магистрала по основната икономическа ос София-Бургас. Виждате какво стана и с магистрала „Люлин”, 19 километра само, и тя се скъса, и прочие, и прочие. Такива въпроси трябва да решават голямата коалиция, а не как си доставя сексуални наслади този или онзи, или...
Водещ: Това, предполагам, публиката също я интересува.
Божидар Димитров: Не, интересуват се двеста-триста хиляди клюкари, които четат жълти вестници, а 7.5 млн. българи се интересуват от съвсем други неща.
Водещ: Ето сега, не може ли да изградим същата хипотеза? Всичко това, което наблюдаваме в момента, тези тежки думи, които си разменят, всъщност не са искрени. Те го правят като своеобразен театър, като своеобразно показване, че ето – имаме си някакъв противник, срещу който се борим, но всъщност не го мислят и още отсега, както се казва, са се разбрали да си управляват след изборите?
Божидар Димитров: Не, не са се разбрали, всички чакат резултатите от изборите. Всички се надяват, че през тези седем-осем месеца, които остават до изборите, ще успеят да нанесат на електоралния противник тежки удари и ще успеят да го поставят в ситуация да няма нито пълно мнозинство, нитo смразяващо мнозинство, макар и непълно. Затова се създават и безброй коалиции в момента, виждате, че се мърдат при земеделците. Те казаха – ние сме само 16-18 партии тази сутрин, в едно сутрешно предаване и аз паднах от смях. „Само”, имало и по-тежки случаи.
Водещ: Вероятно да.
Божидар Димитров: Със СДС-та да речем и т.н. Образуват се всякакви странни съюзи, чиято единствена цел е да откъснат един-два процента, макар че те ще се преразпределят, но ще се преразпределят между основните партии, но това е една нормална предизборна ситуация според мен, ако изключим лошия език, нали, от който обаче май се поуплашиха и двамата лидери и така тихомълком, Бойко даже гръмогласно, в типичния си стил каза, че се отказва от този стил. Вероятно и Станишев, подгонен от PR-те си, ще бъде принуден да се откаже. Просто не им подобава. И двамата са хора, и двамата са доктори на науките. Когато Бойко го рисуват в карикатури младите социалисти, как напъва мускулите, те са забравили, че той е доктор на науките и че е изчел половин вагон книги. Толкова трябва да изчетеш, за да станеш „доктор”, съдя по себе си. Бойко съвсем не е само планина от мускули и е много интелигентен човек. Станишев още повече, завършил е „История”, най-висшата наука, вие го знаете това. Знаете, че ставаме за всичко, не само министър-председателят, президентът и т.н. са историци. Даже директорът на Националния музей е историк.
Водещ: И той е историк, вярно. Да кажем сега г-н Димитров, понеже си говорихме по темата за БСП и олигарсите и че БСП всъщност така и не пожела да се пребори с олигарсите, въпреки че имаше такова желание, защо не пожела да се пребори?
Божидар Димитров: Хайде да си говорим честно, нямаше. Сега отделни лидери на младите социалисти, да речем, г-н Добрев искаше да се бори с олигарсите, но когато трябва да се бориш с олигарсите, трябва да имаш първо определение що е то олигарх. Казва се, знаем го от античната олигархия, че е срастване на икономическа с политическа власт. Другата дума за олигархия е мафия и е по-нова. Иначе олигарси в България е имало още в античната държава Аполония, моя роден град и в V век, според Аристотел, сме били свалени от демократите.
Водещ: със сигурност и сега има, нали така?
Божидар Димитров: Да. Трябва да дадем определение и след това да се борим с олигарсите. Олигархът е просто бизнесмен, но тези работи ги решава съдът, дали един човек работи при конфликт на интереси да речем, тогава е олигарх, работи незаконно. Но тези неща за съжаление в демократичното общество ги решава съдът, а не общественото мнение.
Водещ: Добре, лично според вас има ли такива хора – олигарси, срещу които трябва да се води борба?
Божидар Димитров: Трябва да се води борба с корупцията, едно. Трябва да се води борба с организираната престъпност, две и когато се поведе тази борба, олигарсите сами ще изплуват.
Водещ: Ще се стигне и до олигарсите.
Божидар Димитров: Да, така е. Това трябва да се заявява, че ние ще дойдем на власт, независимо БСП или ГЕРБ, като дойдем на власт ще водим борба с организираната престъпност. Сега добри примери има и от едната, и от другата страна. Плахи заявки, виждате, че дори при съмнение Бойко Борисов уволнява. В БСП също не се поколебаха да изоставят Марио Николов, който дори и член на БСП, а не просто симпатизант, /.../, дава пари. И двете партии дават окуражаващи в това отношение, дано не останат само сигнали.
Водещ: Че ще се борят с олигархията?
Божидар Димитров: Да.
Водещ: добре, благодаря ви, проф. Божидар Димитров.
Божидар Димитров: Моля!

Агенция \"Фокус\"

 


Сходни връзки

Божидар Димитров в интервю за евентуална бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ и има ли олигархия в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди