изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:23 EEST
Стилян Иванов:“Филмът за Ванга стана възможен съвсем случайно“    
Интервюта Режисьорът Стилян Иванов, който направи филм за най-великата българска ясновидка - Ванга, разказва спомените си за нея. Според петричката врачка приятелството било по-ценно от брака и семейството. Друг български феномен - Вера Кочовска, чиято съдба също е запечатана на лента от Стилян, смята, че човек има две страни - добра и лоша.


- Познаваш Ванга почти от ранно детство. Посещавал си я няколко пъти, направи и филм за нея. Какво те впечатли най-много в нея?

Филмът реших да го снимам случайно. Една вечер бях в компанията на покойнната вече Невена Коканова, сътрудника ми Деян Неделчев и още няколко приятели. Говорехме си за странните неща в живота. Стана въпрос за Ванга. Решихме да я посетим за Нова година, да й поднесем подаръци. Мислено си казах, че като я видя тогава, ще я помоля да снимам филм... Дойде уреченият ден и тръгнахме. Невена й беше взела разкошен шал. Ние с Деян й купихме синигери - малки, пъстроцветни пернатковци, който не спират да пеят от сутрин до здрач. Дадох си сметка, че за един незрящ човек, пеенето на птичките е по-ценно от красотата на вещите. Пристигнахме, влязохме в стаята и. Ванга пипна шала.Леля Витка, която се грижеше за Ванга сподели, че ясновидката не се чувствала така добре от месеци... Тръгнахме си, но аз не бях питал дали е съгласна да я снимаме във филм. На изпроводяк ми рече: „Ти за това, за което си дошъл, ще стане, ама няма да е скоро".
Невена ме окуражи, тя вярваше 100 процента на петричката врачка. За Великден отидохме на Рулите - цяла компания. Хората влязоха да палят свещи, а аз не зная защо тръгнах да разглеждам токачките на Ванга. Леля Витка обаче се появи отнякъде и каза, че Ванга ме вика спешно. Влязох в къщата й и тя почна: „Айде бе, нали филм ще снимаш с мен". И така почнахме. БНТ не дадоха камера за снимки на филма, после искаха друг да го снима, но не се намери куражлия.

- Смяташ ли, че това може да е поръчан филм от нея?

Да, някъде през 70-те години за нея беше сниман черно-бял филм. Усещаше всички и всичко. И бързаше, защото знаеше, че на 11 август 1996 година ще си отиде от този свят. Тя сама определяше времето за снимки. Темите, за които да се говори

- Какво ти каза за смъртта, от нея се плашат земни хора?

Каза, че смъртта не е страшна. И продължи: „Аз виждам смъртта пред очите си. Смъртта е красив млад мъж, целият в злато. Хубав е, като генерал е", И добави, че всеки сам може да види смъртта си,.. В нейната стойностна система най-важното не бяха брака, семейството и децата, ами приятелството. Цитирам: „Приятелството е най-важното нещо за човека. Но ние него най-лесно го убиваме. Другаруваш с някого, помагате си, един път нещо да не стане и слагате кръст. А приятелството е много повече". Смяташе, че хората са станали много лоши, защото крадат, лъжат, убиват. Целият филм за Ванга е диалог на пророчицата със смъртта. Тя е представена като красиво момиче с големи очи, а смъртта като красив младеж.

- Какво ще запомниш от нея?

Веднъж й занесох подарък кукла. Тя обичаше куклите. Купих й нарочно ниваляшка, да се върти и да й пее. Ванга я хареса. Побутва я с пръстчето... Мило ми беше да я гледам. Но Ванга беше самотен човек.

- А как се запозна с Вера Кочовска?

Отидох с идеята да правя филм за Вера. Гледа ми, позна всичко за семейството ми. Предсказа ми, че ще пътувам до Египет, че ще отида до пирамидата на Джосер, която не е туристически обект. А тя е най-старата пирамида в света. Строена е три хиляди години преди Христа.

- Къде е разликата между двете?

В чисто човешки план е - Ванга никога не е имала деца, чувствителна е и по-ранима Липсата на деца е оголила душата й. А хлапета са важни за жените. Тя много страдаше, че не е майка.

- Вера щастлива ли е в семеен план?

По отношение на децата си - да. Иначе темата за съпруга й не ми е интересна. Мисля, че са разведени.

- Как намираше Кочовска хората?

Смята, че всеки човек има две страни - добра и лоша. Най-лошото качество на българите бил навикът да гледат в паничката на другия. Тя смята, че смъртта ни пренася на друго място, където няма образи, цветя.

kliuki.net

"Милиет": Барак Обама ще доведе до разруха САЩ и бедствия на света, според българската пророчица Баба Ванга

Има ли живот след смъртта

ДА СИ СПОМНИМ ЗА ПРОРОЧИЦАТА ВАНГА

ПОЧИНА ЛЕЛЯ ВАНГА

Сензация! Руснаци разгадаха силата на баба Ванга

 


Сходни връзки

Стилян Иванов:“Филмът за Ванга стана възможен съвсем случайно“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди