изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 17:58 EEST
Методи Андреев в разговор относно скандалните факти около ДПС    
Интервюта Методи Андреев, бивш председател на Комисията по досиетата, пред БТВ, „Тази сутрин”


Водещ: Добро утро, уважаеми зрители, добро утро, уважаеми радиослушатели. Слава на Господа или слава на Аллах, че тази сутрин в нашето студио ще има високопоставен представител на Движението за права и свободи (ДПС). Два дни след като в нашето студио търкулнахме версията за това, че в деня, в който Ахмед Емин слага край на живота си, е трябвало да има атентат срещу Ахмед Доган, и то горе, в „Бояна”, днес Мохамед Реджеб, който е първият началник на кабинета на лидера на ДПС, чийто наследник се явява покойният Ахмед Емин, хвърля тази голяма новина, тази голяма бомба във в. „24 часа”. Да, трябвало е да има атентат срещу Ахмед Доган. Да, трябвало е Ахмед Доган да бъде убит, в деня в който Ахмед Емин умира. На пряката ни телефонна линия сега е Методи Андреев, бившият началник на Комисията за разкриване на досиетата. Той е съратник и работи заедно с Мохамед Реджеб. Успяхме да намерим Методи Андреев, за да ни каже няколко думи кой е Мохамед Реджеб и защо точно той излиза и казва тази версия.
Добро утро, г-н Андреев.
Методи Андреев: Добро утро, г-н Бареков.
Водещ: За вас изненада ли е, че Мохамед Реджеб проговаря и споделя нещо, което дълго, така, време се мълви по най-високите етажи на ДПС и в държавата – че истинската новина от деня на смъртта на Ахмед Емин е всъщност, че някой е трябвало да убие Ахмед Доган?
Методи Андреев: Ами, вижте, за всяка една мафиотска организация като ДПС в случая, за която важи Законът на Омерт – когато един проговори, винаги предизвиква сензация.
Водещ: Не е ли малко пресилено и прибързано това ваше говорене, че ДПС е мафиотска организация? ДПС е партия като всички останали. Ако ДПС са мафиоти, СДС какви са, и останалите партии?
Методи Андреев: Вижте, все пак последните няколко седмици, няколко дена по-точно, излязоха доста високопоставени бивши членове на ДПС, които са били много близо до ръководството на ДПС, и казаха просто не смущаващи, а скандални факти за това как функционира тази партия-каса.
Водещ: По-скоро излязоха доста подставени лица и доста на сценарий прилича цялата тази история, от който сценарий печели само ДПС между другото. Ако се замислите, нищо чудно да ги направите първа политическа сила след няколко месеца.
Методи Андреев: Не знам дали печели ДПС, но при всички случаи губи България, защото видяхме, че в България има партии, които са се превърнали в черни каси.
Водещ: Така, кой е Мохамед Реджеб? Той е бил ваш колега и съратник в Комисията за разкриване на досиетата.
Методи Андреев: Да. Мохамед Реджеб беше член на моята комисия, беше излъчен от квотата на ДПС тогава и беше човек, който специално се занимаваше с документите, свързани с агенти от турците, от мюсюлманите.
Водещ: Така. Проявявал ли е интерес Ахмед Емин към работата на вашата комисия?
Методи Андреев: Междувременно трябва да ви кажа, че с Ахмед Емин се познавам именно чрез Мохамед Реджеб. Мохамед Реджеб го доведе веднъж в нашата комисия, запозна ме. На мен ми направи тогава добро впечатление, един симпатичен човек. Каза – това е, вика, моят, вика, заместник, който ще поеме моя пост като началник-кабинет на Ахмед Доган. И след това повече рядко сме се виждали с Ахмед Емин по различни поводи, но това е, което мога да кажа за запознанството ми с Ахмед Емин и връзката...
Водещ: Вярно ли, че двамата – Мохамед Реджеб и Ахмед Емин, са чели досиета на хора в ДПС?
Методи Андреев: За Ахмед Емин не знам да е чел. Специално Мохамед Реджеб, аз пак казах, че той се занимаваше с досиетата на ДПС и даже мога да ви кажа един любопитен факт. Когато се разглеждаше досието на Юнал Лютфи, аз му казах – „Мохамед, я прочети”, викам, „твоят партиен лидер, един от партийните ли лидери какво е правил”. Той през цялото време казваше – „Вай, вай, вай!”, като четеше досието на Юнал Лютфи. Това си го спомням, беше доста интересно за мен.
Водещ: Изказване на Ахмед Емин, цитирано от Мохамед Реджеб – „Шефът знае ли, че учредители на ДПС години след 10 ноември са вземали от тайните служби пари за костюми и вратовръзки?”.
Методи Андреев: Това кой го е цитирал?
Водещ: Мохамед Реджеб. А пък Доган го утешаваше с думите – „Гледай на архивите като гинеколог!”. Вие гинеколози ли бяхте там?
Методи Андреев: Ами, да ви кажа честно, аз не съм имал чувство, че съм гинеколог, но все пак в доста неприятни...
Водещ: Имал е предвид „безпристрастно”, „гледайте безпристрастно”, защото и гинеколозите виждат разни неща, а пък трябва да са безпристрастни.
Методи Андреев: Да, в началото беше доста смущаващо това, което четохме всичките. В последствие обаче някак си човек свиква с тази материя и почва да... престава да й обръща внимание чак толкова емоционално, но при всички случаи Мохамед Реджеб направи една много голяма... така, голямо впечатление му направи един много интересен случай. При нас пристигна едно досие на т.нар. агент Морския. То тогава имаше и публикации в този случай. Това е бил високопоставен представител на ДПС, но към досието му имаше един плик, който беше запечатан с червен восък и прошнурован с канапче, както се прави за секретни документи, което не беше отворено. По принцип в Комисията, след като пристигна този плик, ние взехме решение, че след като са го пратили по този начин, ние трябва да отворим да видим защо е затворен.
Водещ: Да. Отворихте ли го?
Методи Андреев: Отворихме го, разбира се. И там се оказа, че този високопоставен представител на ДПС, който е кмет някъде по Разградско бил, в тази връзка го проверявахме, фактически е продължил да сътрудничи на българските специални служби и след 1991 г., нещо повече – до 1996 г. си спомням, що за човек е донасял за това как ДПС взема политическите си решения на конгреси, какви са политическите намерения на ръководството и тогава си спомням, че Мохамед Реджеб направи една политическа акция, като каза, че едва ли не Ахмед Доган бил следен от службите и след 10 ноември.
Водещ: Ама, то така излиза. Какви са тези служби, които следят партиите какви решения взимат на конгреса. Това означава, че и днес го има. Добре. Мохамед Реджеб казва нещо много интересно – твърди, че Ахмед Емин е бил разработван през цялото време от тайните служби, включително и от ДАНС. Възможно ли е това?
Методи Андреев: Сега, аз мога да кажа, че аз лично, честно да ви кажа, се съмнявам, че чак в такава степен службите се интересуват от политиката на съвременните партии, защото тя е ясна. Ясно е кой води, кой не води.
Водещ: Добре де, ама ДАНС разработвал ли е, според вас и тайните служби, Ахмед Емин и други високопоставени хора от ДПС?
Методи Андреев: По-скоро, според мен, специалните служби се интересуват от икономическите интереси и от това как се развиват в икономически план политически партии.
Водещ: Може ли да се вярва на Мохамед Реджеб?
Методи Андреев: Ами, аз не виждам причина да не се вярва. Друг е въпросът той доколко ще може да докаже това свое твърдение, защото то е много сериозно това твърдение.
Водещ: Вие вярвате ли във версията, че Ахмед Доган е бил мишена на атентат, и то в „Бояна”, в „Сараите”, така наречените?
Методи Андреев: Ами, вижте, човек, който има толкова много обръчи от фирми, човек, който сам казва, че има възможности на банкер, той така се изказа един път при Слави Трифонов, че има възможности на банкер – нали знаете, в България гърмят хора, когато се засегнат икономически интереси.
Водещ: Тепърва ще се търсят мотивите, ако тази версия се окаже вярна. Лични са били тези мотиви? Много е възможно. Знаете, че Ахмед Емин е стоял в „килията за смъртници”, в която е лежал и Ахмед Доган. Политически ли са тези причини, защото пък доста хитър ход – етнически турчин да убие лидера на ДПС, за да няма етническо напрежение после, или пък икономически? Методи Андреев.

Агенция \"Фокус\"

 


Сходни връзки

Методи Андреев в разговор относно скандалните факти около ДПС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди