изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:53 EEST
Премятат САПАРД с фалшиви печати    
НовиниДобричка фирма не подала документи за плащане на над 3 млн. лв. по САПАРД, но прокуратурата я смята за виновна, след като подала фалшиви документи във фонд "Земеделие". До десет години решетки грозят нарушителите. 13 проекта менте прибрали 22 млн. лева от Европа

София. Операция на ДАНС и Главна прокуратура удари 30 офиса на 13 фирми в сряда и четвъртък, за да изземе доказателства за измами по САПАРД. Една от тях е "Еврофриго" на бизнесмена Марио Николов, който вече е обвиняем за злоупотреби с европари. Акцията бе проведена ден преди у нас да дойде генералният директор на ОЛАФ Франц Херман Брюнер. Фирмите, взели пари по европейската земеделска програма, са използвали най-често сканирани подписи и печати. Така те създавали фалшива конкуренция между 3 оферти.13 уличени проекта, в които са използвани фалшиви оферти, ще върнат всички пари по САПАРД. Ако далаверата беше минала успешно, те щяха да вземат общо 22 млн. лв. Половината от тях идват от европейските предприсъединителни фондове по земеделската програма.
Четири от проектите са във фаза "текуща обработка" и плащане по тях няма. Проектите са за повече от 1 млн. лева, като най-големият от тях е на дружеството "Филипополис - РК". Фирмата е планирала да изгради хладилник за зреене, съхранение и разфасовка на млечни продукти. Общата сума по проекта е 4 889 513 лв. Дружеството закупува оборудване уж от "Братя Чичеклиеви" ООД. По-късно обаче управителят на фирмата Божидар Чичеклиев обяснява, че макар бланката и подписът върху нея да са негови, той никога не е подписвал подобна оферта.
Набеденият за кандидат-продавач твърди, че не познава дружеството "Филипополис-РК". И че при изготвяне на оферта никога не поставят дата в горния ляв ъгъл, както е на смятания за фалшив документ. Чичеклиев заявява още, че фирмата му никога не е работила с такива големи финансови обороти.
Разследването сочи, че някои от подписите и фирмените печати на офериращите дружества са сканирани. Други само наподобяват истинските, свидетелстват собствениците на фирмите, попаднали, без да искат, в аферата.
Разследващите тепърва ще доказват точно кои атрибути на документите се различават от истинските.
Една от фирмите в Добрич е проявила благоразумие и сама не е подала заявка до разплащателната агенция по САПАРД да извърши плащането на цели 3 008 980 лв. От прокуратурата смятат, че фирмата вече е извършила престъпление, като е представила пред фонд "Земеделие" фалшива оферта по проект от САПАРД. Обвинението обаче няма да може да докаже в този случай облага от нея.
"Обвиненията ще са по 3 члена на Наказателния кодекс - 308, 309 и 316, за използване на подправени, неистински или пък с невярно съдържание документи", уточни вчера шефката на звеното за борба с измамите с еврофондове Маргарита Попова. Според нея няма член, който да обвързва използването на неистински документи с измами от еврофондове.
Според Наказателния кодекс най-тежката присъда по тези членове е затвор до 10 години.
Димитър Илиев - в. "Стандарт"

 


Сходни връзки

Премятат САПАРД с фалшиви печати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди