изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:58 EET
БЪЛГАРСКИТЕ БИЛКИ СА НАЙ-ПОЛЕЗНИ ЗА НАС    
Общество

Пред НДТ магистър-фармацевт Лили Манова, член на Съюза на фармацевтите в България и концесионер на аптеката в комплекс \"Старият Добрич\"

* Бабините зъби засилват сексуалната активност
* Интересът към билкотерапията нараства все повече
* Приготвянето на лекарства е изключително трудоемко и отговорно



- Г-жо Манова, как се вписва Вашата аптека в атмосферата на комплекс \"Старият Добрич\"?
- Когато преди 15 години спечелихме конкурса за концесия на аптеката, имаше няколко условия. Едното беше тя да се вписва в етнографския комплекс, другото - да се приготвят на място лекарствени средства, и трето - да предлага билки и билкови препарати. Това бе свързано с цялостния облик на комплекса и неговата атмосфера, а именно - занаятчийството.
- Откъде идват Вашите познания в областта на билките и как се снабдявате с лечебните растения, предлагани в аптеката Ви?
- Първо бих искала да отбележа, че във фармацевтичния факултет се учат и дисциплини, свързани с билките. Всеки колега има познания в тази област. В аптека \"Старият Добрич\" ние предлагаме възможно най-разширен асортимент от билки и билкови препарати. Снабдяваме се  от три склада - \"Селибум\" и \"Талодерма\" във Варна и \"Съни\" - Ямбол. Това са оторизирани фирми, билките са пакетирани, с надписи и указания за тяхното използване.
- Има ли интерес отстрана на добричлии върху лечението с билки?
- В последно време интересът към билкотерапията нараства все повече. От една страна това е по-евтино, а от друга - хората все повече се уверяват в ефикасността на билките. В последно време, например, добричлии доста търсят билки, които влияят срещу бъбречни инфекции. Това са мечо грозде, бръш-корен, полски хвощ, червена боровинка и т.н. Има обаче една съществена подробност, която бих искала да отбележа. Интересен е фактът, че българските билки най-добре влияят именно върху нас, българите. Така както, например, женшенът далеч по-добре действа върху китайците. Докато мащерката, маточината, жълтият и червен кантарион, риганът и т.н. правят един букет с невероятно въздействие върху организма на българина. Дори наскоро попаднах на мнението на специалисти, които имат конкретна теоретична обосновка на това явление. Оказва се, че има съответствие между излъчването на дадена билка и излъчването на човешкия организъм в дадена географска област. А така също е доказано, че нашите климатични условия позволяват лекарствените растения в България да имат по-голямо съдържание на високо активни вещества. Като, например, гликозидите, които въздействат върху сърдечния мускул.
- Има ли типично добруджански билки?
- Не, не бих казала, че Добруджа е особено богата на билки. Но напоследък ми прави добро впечатление фактът, че започва отглеждането на лекарствени растения в нашия регион. Например, виждам ниви, засети с лавандула, копър, лен и др. Лененото масло с неговите добри качества и високо съдържание на ненаситени мастни киселини е хит в последно време, защото помага при остеопороза и сърдечни заболявания. Иначе, като цяло планинските региони са по-богати на билки.
- Традиционно всяка година организирате отбелязване на Еньовден и правите т.нар еньовски венец. Разкажете ни повече за него и за това как събирате билките, с които го сплитате?
- Всяка година нашият екип тръгва по страната да събира билките за еньовския венец. Той включва 77 билки срещу 77 болести и половина. За половинката все още не е открито чудодейното нечувано биле. Всяка година се прави нов венец. Най-трудно намираме еньовчето, което държим да присъства, защото то не винаги е цъфнало в дните преди 24 юни. Търсим също смрадлика, жълт и бял равнец, ружа и т.н. Радвам се, че имаме и съмишленици, които ни помагат да реализираме идеята си.
- Мисля, че за нашите читатели ще бъде интересно да посочите примери за това, кои билки върху какви заболявания и състояния влияят. А така също има ли, например, растения, които повишават сексуалната активност?
- За стимулиране на сексуална активност бе доста популярна билката бабини зъби. А иначе - лайката, например е билка с различно въздействие, в това число антисептично, така също е много приятна като аромат. Чудесно успокоително действие има валерианата с българско име \"дилянка\". Така също жълтият кантарион и мащерката - самостоятелно или в комбинация, се използват при превъзбуда, сърцебиене, смущения в съня и т.н. Хит при билките в момента е котешката стъпка, защото, според последните проучвания, тя помага при ракови заболявания. Другото й име е черновръх. Българските билки често се препоръчват и при проблеми с простатата при мъжете - например, кора от дребноцветна върбовка, както и комбинацията на професор Ламбрев от билки с диуретично въздействие. За гинекологични проблеми при жените пък добър ефект има т.нар турта, която е много красива билка, а така също невен, бял равнец и овчарска торбичка. Последните имат кръвоспиращо действие. И нещо актуално за зимния сезон - комбинацията на исиот /джинджифил/ с мед, например, много добре повлиява върху кашлица.
- В последно време често става дума за антибиотиците. Възможно ли е те да бъдат заместени от билки?
- Антибиотиците са за едно, а билките - за друго. Има ситуации, при които антибиотикът не може да бъде избегнат. При всички случаи обаче е необходимо да се прави антибиограма, а не да се предписва насляпо.
- Във Вашата аптека се приготвят лекарства. Интересен е и фактът, че притежавате книга от 1945 година, свързана с това. Бихте ли ни споделила подробности?
- Приготвянето на лекарства е изключително голяма отговорност, а така също е трудоемко. С тази дейност се занимават само 2-3 аптеки в Добрич. Далеч по-лесно е, разбира се, да се работи с готови медикаменти. Ето, сега приготвихме един мехлем за трудно зарастващи рани. Съставките в него са десет и те трябва да бъдат претеглени много внимателно и да се съчетаят по определен начин.
А за книгата... тя ми бе подарена от моя съпруг преди много години. Казва се \"Основи на практическата фармация\", е издадена е през 1945 г. и има практическа насоченост. През онези години в доста по-голяма степен е било застъпено приготвянето на лекарства в аптеките.
- Кои, според Вас, са в момента проблемите по отношение на лекарствената политика в страната ни и какво бихте искала да се промени?
- На първо място, необходимо е да се премахне монопола на здравната каса. В момента ние сме подчинени единствено на нея. Бихме искали също да се намали ДДС-то върху лекарствата. От тази година  с промяна в закона бе разрешено всеки да има право да открие аптека, което аз също не одобрявам и би трябвало да се промени. Необходимо е да се акцентира върху медицинската дейност в аптеките. А не водещи да бъдат търговският елемент и печалбата. Също така, в повечето европейски държави лекарствените средства имат единни цени. Съюзът на фармацевтите в България иска същото - да има фиксирана цена за всяко лекарство.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА


 

 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИТЕ БИЛКИ СА НАЙ-ПОЛЕЗНИ ЗА НАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди