изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:34 EEST
37 ПРОЦЕНТА ОТ ТЕЖКИТЕ КАТАСТРОФИ - ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ СЪНЛИВИ ШОФЬОРИ    
Ред и сигурност37 процента от тежките катастрофите със загинали се дължат на умора и заспиване на шофьора зад волана.

Това стана ясно по време на лекция на тема "Обструктивната апнея и умората - причина за 37 процента от катастрофите и фактор за нощните инсулти и инфаркти", която бе изнесена миналата вечер в Добрич. Тя бе организирана от Лайънс клуб, лектор бе д-р Славчо Славчев от  фондация "Сън и здраве", специалист по медицина на съня.
Причините за прекомерната дневна сънливост са различни - недостатъчно количество сън много, дълъг работен ден с шофиране понякога над 12 до 30 часа, стана ясно по време на лекцията. Редица заболявания на съня предизвикват нарушаване на качеството му. Едно от най-честите е обструктивната сънна апнея /ОСА/. То засяга по-често мъже в средна възраст - между 40 и 60 години, води до тежка инвалидност, до пет пъти повече инсулти и инфаркти и до 10 пъти повече тежки ПТП поради заспиване зад волана. При дремливо състояние на водача реакциите му са забавени или съвсем липсват, каза д-р Славчев. И посочи, че заспиването на волана е по-опасно сумарно от шофирането в пияно състояние, ползването на дрога и шофиране без колани.
Пред присъстващите - членове на Лайънс клуб, представители на "Пътна полиция" и граждани, лекторът обясни какво точно представлява ОСА. При това заболяване по време на сън има спиране на дишането за определен период от време /до 10 секунди, но може и над минута/, последвано от шумно похъркване, кратко събуждане и отново заспиване. Това са редува стотици пъти в една нощ, което води до тежка фрагментация на съня и силно изразена умора и сънливост през деня. ОСА прави съня непълноценен. В САЩ годишно при катастрофи, станали в следствие на заболяването, загиват около 1 500 души, а загубите се изчисляват на около 15 милиарда долара, бе посочено по време на лекцията. 
Дефицитът на сън е най-характерен при младежи на възраст 25-26 години, именно те най-често са в основата на тежки катастрофи, посочи д-р Славчев. Дремливото състояние често е свързано и с други фактори - алкохол, лекарства и др. Когато има дефицит на съня изпиването на една бира се равнява на три бири в нормално състояние, каза специалистът. Сред рисковете са и работа на смени, хъркане, синдром на неспокойните крака, нарколепсия. Лекторът характеризира катастрофите, които възникват заради дефицит на сън - повечето от тях стават между полунощ и 6 часа сутринта, шофьорът е сам в автомобила, повечето са челни удари, липсват следи от спирачен път и др. НДТ
 


Сходни връзки

37 ПРОЦЕНТА ОТ ТЕЖКИТЕ КАТАСТРОФИ - ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ СЪНЛИВИ ШОФЬОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди