изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:58 EEST
Български астрономи откриха опасна отломка    
Новини
Български астрономи откриха нов астероид и засякоха отломка, която застрашава Земята.


Центърът за малки тела в Слънчевата система (Харвард, САЩ) призна съществуването на новия астероид, който бе открит в края на миналата седмица от български астрономи в съзвездието Бик, съобщиха от Центъра за космически изследвания на СУ "Св. Климент Охридски", цитирани от БГНЕС.
Обектът е временно обозначен от международната организация като 2008 WN96 и се намира във вътрешната част на главния астероиден пояс. Небесната отломка е с диаметър от 2 км и обикаля около Слънцето с период от 3.2 години.
Нашите учени са засекли също и обект от така наречения клас близко - Земни астероиди, които може в бъдеще да се сблъскат със Земята.
Очаква се астероидът да бъде потвърден в следващите дни от научната общност. Ако бъде признат от нея, това ще бъде първия подобен обект открит от България и един от малкото от Европа. В момента астрономите от обсерваторията „Звездно общество-MPC А79“ провеждат допълнителни наблюдения за уточнение на характеристиките на новите обекти. През 2005 г. родните астрономи откриха астероида 2005 UT12, който беше първият от 18 г. насам астероид, прихванат от българи. В края на декември се очаква на небесното тяло да му бъде дадено име.
От 2005 г. въпреки липсата на финансиране от страна на държавата, младите учени са открили общо девет небесни тела. В екипа, осъществил последните открития, са участвали Никола Данков, Любомир Вригазов и Филип Фратев. Дир.бг
 


Сходни връзки

Български астрономи откриха опасна отломка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди