изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:28 EET
Енергетиката бе сред основните теми при посещението на президента Първанов в Турция    
Новини София/Анкара. Енергетиката, икономическите отношения между България и Турция, както и въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци бяха сред темите, които президентът Георги Първанов обсъди с турския си колега Абдулла Гюл. Президентът е на двудневна визита в южната ни съседка.



Сътрудничеството в областта на енергетиката трябва да бъде изведено на преден план в отношенията между България и Турция, заяви президентът Георги Първанов:
Георги Първанов: Повече от 20 години България е надежден партньор в транзитирането на руски газ за Турция и ние държим на тази предсказуемост и за в бъдеще. Днес, когато България търси и намира своите нови източници за снабдяване с газ в лицето на Азербайджан, с Египет, надявам се и с Туркменистан след два дни, разчитаме, че в лицето на Турция, на нейната газопреносна мрежа, ние ще можем да имаме гарантирано транзитиране за България през газопровода, който минава от Турция за Гърция и Италия. И ние разчитаме, че това транзитиране ще се осъществи при същите, при реципрочни условия по начина, по който се транзитира газ от Турция към България.
Георги Първанов и Абдулла Гюл са обсъдили и реализацията на газопровода „Набуко”. Турският президент подчерта, че проектът е важен за южната ни съседка. Според Георги Първанов Турция би била надеждно трасе в проекта „Набуко” при преноса на синьо гориво към Европа. Абдулла Гюл е приел поканата на президента Първанов да участва в енергийния форум в София догодина, на който ще се обсъждат ключови за Европейския съюз енергийни проекти. Двамата президенти оцениха положителното развитие на икономическите отношения между България и Турция. Стокообменът между двете държави възлиза на 5 млрд. долара.
Информацията е на БНР
Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Енергетиката бе сред основните теми при посещението на президента Първанов в Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди