изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:58 EEST
25 ДЕКЕМВРИ - КОЛЕДА, РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - ПОВЕРИЯ    
Коледа Рождество Христово е един от най-прекрасните християнски празници, които учат хората да бъдат по-добри. Този празник се нарича още Голяма Коледа или Божич. Това е и първият ден, в който се яде месо, защото свършват постите и от този ден започват т. нар. 12 \"мръсни дни\". През тези дни се вярва, че идват караконджулите и лошите духове.

Именно затова в народната традиция е останало спазването на множество забрани - не се излиза навън преди да са пели първи петли, жените не шият, плетат, тъкат. Ако през този период се роди дете, за едно денонощие му се ушива риза, за да не се превърне в караконджо. На този ден коледарските песни се чуват отвсякъде, а всяко семейство отива на тържествена служба в църквата, след което се събира на празничен обяд, като трапезата е отрупана с много ястия, меса, кървавица. Множество са поверията за Коледа, но може би има нещо вярно и днес в следните: Ако Коледа се падне в понеделник - зимата ще е студена и дълга, пролетта и лятото ще са дъждовни, а есента - суха. Няма да има голямо плодородие, но пък управниците ще имат големи успехи. Ако Коледа се падне във вторник - през зимата ще има много сняг, през пролетта много дъжд, а есента ще е суха. Да не се пътува по море. Ако Коледа се падне в сряда - зимата ще е студена и дълга, пролетта ще е суха, ще има голямо плодородие. Ще има мир. Ако Коледа се падне в четвъртък - зимата ще е мека и топла, пролетта и лятото ще са много ветровити. Ще има малко мед и зеленчуци и много плодове. Управниците ще се сменят. Ако Коледа се падне в петък - зимата ще е много студена, лятото ще е дъждовно, есента - суха. Ще има хубаво грозде. Управниците ще имат успех. Ако Коледа се падне в събота - зимата ще е много снежна, пролетта - ветровита, а лятото - дъждовно. Няма да има голямо плодородие. Ще има природни бедствия. Ако Коледа се падне в неделя - зимата ще е мека, лятото ще е сухо, а есента - ветровита. Ще има голямо плодородие. Управниците ще страдат.
 


Сходни връзки

25 ДЕКЕМВРИ - КОЛЕДА, РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - ПОВЕРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди