изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:45 EET
Някои от най-странните и неочаквани научни - и не толкова, открития за 2008-а    
ЛюбопитноСред тях са съществуването на Г-точката - но не при всички жени, създаването на диаманти от текила, опровергаването ефекта на раираните дрехи и др.

2008-а е година, през която не липсват най-различни странни и неочаквани научни - и не толкова, открития и постижения. Британският в. "Гардиън" дава списък на някои от най-интересните сред тях:

1. Смели австралийски учени измериха захапката на голямата бяла акула. Според тях тя е три пъти по-силна и безпощадна от тази на лъва и наполовина колкото на ужасяващия тиранозавър рекс.

2. Изследователи на човешката сексуалност потвърдиха, че Г-точката наистина съществува... но, за съжаление, не при всички жени. Така че способността за симулиране на оргазъм - както перфектно го прави Мег Райън в култовия филм от края на 80-те "Когато Хари срещна Сали", си остава на дневен ред.

3. Мексикански учени пренаписаха алхимията, създавайки диаманти от.. чиста текила. Когато я нагрели до 800 градуса, тя се изпарила и се разпаднала до атомните си частици, произвеждайки тънък слой въглерод върху металните табли наоколо. След подробно наблюдение учените открили, че той е формирал кристални структури, подобни на диамантените.

4. Откриха череп на архаичен гризач, тежащ близо тон - колкото хипопотам. Създанието, наречено Голямата мишка, е живяло преди 4 млн. години полу-потопено във вода, за да облекчи стреса от огромните си размери.

5. Оказа се, че мъжете с малки белези по лицето са много по сексапилни и по-търсени за преживявания "за една нощ". Те обаче не са по вкуса на дамите, които си търсят сериозен съпруг.

6. След като доброволци в експеримент бяха накарани да миришат пот на парашутисти, учените веднага легализираха едно от най-големите клишета на булевардните кримки - че страхът може да се подуши отдалеч. Хората несъзнателно усещат, когато някои е притеснен или изплашен, надушвайки всъщност вид феромон, излъчван с потта им.

7. Вече е доказано, че хората пият повече и по-бързо, ако музиката в заведенията е надута - нещо, което барманите и собствениците на заведения отдавна сигурно са забелязали и използват в свой интерес.

8. Британското министерство на отбраната публикува данни за НЛО, вкл. доклад на контрольор на въздушния трафик, който наблюдавал как неидентифициран обект каза на пистата, след което изчезва.

9. Слоновете, известни вече с добрата си памет, ги бива и по математика. По точно добре се ориентират между кофи с различен брой ябълки, избирайки тази с повечето лакомства.

10. Прахта на Джеймс Духан (Скоти от "Стар трек") не успя да достигне дестинацията си - открития космос, след като се разпръсна по време на неуспешно излитане на ракетата, която я пренасяше.

11. Учените тестват хапче, което постига същите резултати при моделиране на тялото и мускулите както усилените физически занимания. Четири седмици, след като лабораторни мишки го приели, те започнали да бягат 44% по-бързо, въпреки че не правели никакви упражнения и тренировки.

12. Да държим чаша топла напитка в ръка е достатъчно, за да събуди топли, приятелски чувства у нас и околните, убедиха ни учени. Експерименти показали, че ако допреди малко са държали горещо кафе или чай, хората са по-склонни да възприемат другите като щедри и внимателни.

13. Изследване определя кои спортове са секси и кои не. Учените например съветват жените, които играят ръгби, да не разказват за своето увлечение на първата си среща с мъж.

14. Теорията, че вертикалното рае прави едрите хора да изглеждат по-тесни и издължени, бе опровергана. Всъщност ефектът бил точно обратният - в него те изглеждали по-дебели.

15. Швейцарският авантюрист Ивс Роси стана първият човек, прелетял Ламанша, привързан към реактивно крило.

netinfo.bg

 


Сходни връзки

Някои от най-странните и неочаквани научни - и не толкова, открития за 2008-а | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди