изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:42 EEST
Хиляди християни се събраха във Витлеем за Бъдни вечер    
Коледа
Ахмадинеджад поздрави християните с празника и изрази увереност, че ако беше жив, Христос \"щеше да издигне знамето на справедливостта и любовта, да се противопостави на подпалвачите на войни, окупаторите, терористите и хулиганите\"


Хиляди християни се събраха на централния площад в град Витлеем, за да отпразнуват Бъдни вечер, съобщи Ройтерс.

Охраната на тържествата по случай рождението на Спасителя се осигурява от палестинските сили за сигурност, лоялни на президента Махмуд Абас. Във Витлеем от Ерихон и Рамала пристигнаха подкрепления от близо 500 полицаи.

В празненствата ще участват президентът на палестинската автономия Махмуд Абас и премиерът Салам Фаяд.

Кулминацията е тържествената служба в катедралата \"Света Катерина\" в центъра на Витлеем. В катедралата е вградена базиликата \"Рождество Христово\", построена на мястото, където се предполага, че се е родил Божият син.

Палестинският министър на туризма Халуд Дайбес абу Дайе заявил пред журналисти, че очаква в Ерихон да пристигнат близо 40 хил. християни от цял свят. Израел разреши на 300 християни от Газа също да присъстват на тържествата.

Според Ройтерс обстановката на Западния бряг от гледна точка на сигурността сериозно се е подобрила, което накара хиляди вярващи да се отправят към Витлеем. Тази година броят на посетителите е по-голям в сравнение с годините след избухването на т. нар. втора интифада през 2000 г.

Но конфликтът въпреки всичко се усеща, изтъква Франс прес. Пристигащите от Ерусалим във Витлеем задължително минават през пропускателен пункт във високата 4 метра стена, която отделя столицата от Западния бряг.

Според Ройтерс туризмът в нормални години носи по 480 млн. долара на икономиката в палестинските автономни територии.

В Газа главата на малката католическа общност отец Мануел Мусалем отмени среднощната служба тази вечер в знак на протест срещу израелската блокада, съобщи Асошиейтед прес.

От близо 1,4 млн. палестинци в Газа едва 4000 са християни, а от тях едва 300 са католици.

У нас в катедралния храм \"Свети Александър Невски\" тържествената литургия за Бъдни вечер се отслужва от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. В храма са се събрали десетки хора.

Ахмадинеджад отправя поздрав за Коледа

Ултраконсервативният ирански президент Махмуд Ахмадинеджад, който е отявлен критик на Запада, ще отправи тази вечер коледно послание по британската телевизия \"Чанъл 4\", съобщи Асошиейтед прес. Този канал избира всяка година спорна личност, която да приветства зрителите, често като контрапункт на годишното слово на кралица Елизабет II.

В предварително записаното послание Ахмадинеджад поздравява християните с техния празник и изразява увереност, че ако беше жив, Иисус Христос \"щеше да издигне знамето на справедливостта и любовта към човечеството, за да се противопостави на подпалвачите на войни, окупаторите, терористите и хулиганите в цял свят\" - явен намек за САЩ и съюзниците им.

По-голямата част от проблемите на света произлизат от лидери, които са се обърнали срещу религията, отбелязва той.

В същото време иранският президент не споменава конкретни държави или ръководители и не повдига въпроса за Израел. Ахмадинеджад говори на персийски език, като отдолу текат субтитри на английски.

Представителка на британския тв канал обясни, че иранският президент е бил избран да отправи тазгодишното коледно послание, защото отношенията между Иран и Запада по всяка вероятност ще бъде ключов световен въпрос през 2009 г. Като лидер на една от най-силните държави в Близкия изток, Ахмадинеджад е човек с огромно влияние.   http://news.netinfo.bg

 


Сходни връзки

Хиляди християни се събраха във Витлеем за Бъдни вечер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди