изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:14 EEST
Александър Невски победи Столипин и Сталин в Русия    
Новини
Свети княз Александър Невски стана победител в телевизионния конкурс „Името на Русия“, който се провежда от телевизия „Россия“.


На второ място руснаците са поставили министър-председателят реформатор Пьотър Столипин и едва на трето е съветският диктатор Йосиф Сталин, предаде Интерфакс, цитирана от БГНЕС. Проектът "Името на Русия" започна със списък от 50 исторически фигури и завършва снощи, като финалният вот беше излъчен на живо.
Княз Александър Невски е руски национален герой, който отблъсква нашествието на шведските и германски рицари през първата половина на ХІІІ век, с което спасява православните руски княжества от западна окупация.
Пьотър Столипин оглавява царското правителство в периода по време и след Първата руска буржоазна революция /1905-1907г./. С неговото име са свързани реформите в земеделието, които имат за цел създаването на заможни земеделски собственици. Във външната политика неговото управление съвпада с блоковото разделяне в Европа преди Първата световна война /1914-1918г./ на Антанта и Централни сили, за което важна роля изиграва Босненската криза /1908г./.
Роденият в Грузия съветски диктор Сталин заема трето място в класацията на руснаците за най-популярните политически личности в Русия, въпреки чистките, характерни за неговото управление. Милиони гладуващи съветски граждани в условията на принудителна колективизация бяха екзекутирани като "врагове на народа" или намериха смъртта си в лагерите за принудителен труд, известни като Гулаг, при управлението на Сталин, продължило близо 30 години до смъртта му през 1953 г. Според защитниците на човешките права и комунистите гласуването е показало, че Сталин се радва на безпрецедентна популярност в капиталистическа Русия.
"По-младото поколение живее с митовете за Сталин. То не знае нищо за милионите загинали в лагерите Гулаг, а само че Сталин е бил силен лидер, победил (нацистка) Германия", коментира пред Ройтерс руският правозащитник Лев Пономарьов, предаде БТА. Според правозащитника, че полъхът на сталинизма се усеща в острия тон на Русия към Запада, който критикува Москва за отклоняването й от демократичните реформи и потискането на свободното слово.
"Отново чуждестранните врагове са виновни за всички вътрешни проблеми, така че е необходимо управление с железен юмрук - това е изцяло сталинистки метод."
Носталгичните поддръжници на Сталин обичат да припомнят за победата му над нацистка Германия, индустриализацията на Съветския съюз и ограмотяването на една изостанала аграрна нация. "Разбира се, е имало и черни страници...както и разрушителни моменти, дело на неговия гений, но като цяло той се помни предимно като велик водач", отбелязва през Ройтерс Виктор Илюхин, ръководен член комунистическата партия.
"Живеем в капиталистически строй вече 20 години и какво от това? Сега сме като всички останали страни, вече не сме суперсила. Гласът ни се чува слабо, както в икономиката, така и в политиката, а ключовите решения понякога се взимат без наше участие", казва Илюхин.  dir.bg
 


Сходни връзки

Александър Невски победи Столипин и Сталин в Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди