изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:08 EET
Чех ни спретнал номер с „тоалетната изложба”    
Европейски съюз Подготвената за откриване в сградата \"Юстус Липсиус\" на Съвета на Европейския съюз изложба \"Ентропа\" не е дело на художници от всичките 27 страни от съюза.

Бях неприятно изненадан да науча, че създателят на \"Ентропа\" е Давид Черни и че изложбата не е подготвена от 27 художници, представящи 27-те страни в Европейския съюз. Това се посочва в разпространена декларация на чешкия вицепремиер Алесандър Вондра, който отговаря за европейските въпроси, посочва БТА.
Според близки до Европейския съюз наблюдатели, случаят е безпрецедентен. Българската художничка Елена Желебова, която предизвика скандал, заради това, че изобрази България като тоалетна, се оказа абсолютно неоткриваема. За другите автори, участващи в изложбата, също не може да се открие никаква информация в Интернет– например авторите от Естония, Гърция, Латвия, Словения.
По-рано през деня чешкото председателство на Европейската комисия е настояло кураторът на изложбата Давид Черни да покани на откриването на експозицията всички автори, участващи в нея. Смяташе се, че единствено така ще се разсеят съмненията около самоличността им и предположенията, че някои от тях не съществуват.
В изложбата \"Ентропа\" Франция се появява в стачка, Великобритания е изтрита от картата на съюза, Холандия е потънала под вода с изключение на няколко минарета, Люксембург е обявен за продажба, Испания е цялата в бетон, а територията на България е покрита с турски тоалетни.
Самият чешки скулптор призна, че е измамил властите на ЕС с изложба, отразяваща предразсъдъците като изкуство. Той каза, че е направил скулптурите заедно с малка група чешки художници. Според някои съобщения той е искал да прибере целия хонорар за организация на изложбата от 50 000 евро без да го дели с колеги от други страни. dir.bg
 
 


Сходни връзки

Чех ни спретнал номер с „тоалетната изложба” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди