изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:44 EET
МЕЧТАЯ ДА ХВАНА 113-КИЛОГРАМОВ СОМ    
Интервюта Пред НДТ добричлията Веселин Балчев, който сладкодумно, макар и с голяма доза скромност, разказва за пътуването си с кораби, за тънкостите в кулинарията и за голямата си страст - рибарлъка

 

Веселин Балчев е родом от Добрич. Завършва тук гимназията "Св. Св. Кирил и Методий". Първо работи като шофьор, а после - като сервитьор. Завършва курс по готварство в курортния комплекс "Албена", а през 2000 г. се качва на кораб, където работи като готвач. Първоначално е на пасажерския кораб "Ренесанс", след което следват пет контракта за националния превозвач на Израел "ЗИМ", кораби за контейнеровози.

 

* Да угодиш на израелец е голям майсторлък в готварството

* Специалитетът ми е рибен кебап

*  Задължително ще науча малкия ми внук Виктор да лови риба

 

- Г-н Балчев, преди да отделим подобаващо място в нашия разговор на готварството и рибарлъка, бихте ли разказал повече за местата, които сте посетил с корабите и които най-много са Ви впечатлили?

 

- Бил съм на много места - Цяла Европа, Израел, Съединените американски щати, Канада, Тайван, Южна Корея, Япония, Китай... Най-впечатлен останах от Савана в САЩ. Там се намира пристанището, където са разтоварвали робите навремето. В града се влиза по една река, а от едната страна е запазена старинна търговска улица в нейния автентичен вид. Мястото е изключително въздействащо.

 

- В последно време често чуваме за нападения на пирати. Не се ли притеснявахте?

 

- Мога да кажа само, че докато работех за израелската компания, не се притеснявах особено. Всеизвестен факт е, че пиратите не нападат израелски кораби, защото те са въоръжени.

 

- На корабите сте работил като готвач за персонала. Кои националности са най-капризни по отношение на гозбите?

 

- Няма спор, че израелците са най-капризни. Ако угодиш на евреин, това е голям майсторлък в готварството. Та те в месеца имат 29 празника! Характерното при тях, например, е, че не смесват месо с млечни продукти. Това значи, че не може да им приготвиш мусака, заради заливката, или пък сандвич с шунка и кашкавал. Едно от техните характерни ястия пък е ладкес - нещо подобно на нашите картофени тиганици. Имат и едно ястие, което се приготвя в продължение на 24 часа - съдържа телешко месо, картофи, яйца.

Кухнята на израелците като цяло е близка до нашата. И подправките са същите, но пък те използват много кориандър вместо магданоз. Интересно е  също, че имат традиция всеки петък да ядат телешки стек, а за предястие - риба, която се приготвя като нашата плакия. Ядат и т.нар. хумус - нещо като хайвер, който се приготвя от нахут и сусамена паста.

 

-  В момента държите фирмен щанд за риба в Халите на пазара в Добрич. Какво могат да намерят клиентите на него?

 

- Фирменият щанд се казва "Доспатска пъстърва". Предлагаме продуктите на "Рея фиш" - София, основно доспатска пъстърва и нейните производни - пушено филе, пушени хапки и т.н. Имаме също калмари, акула, голямо разнообразие от бяла риба, сом. На кулинарния щанд клиентите могат да закупят полуфабрикати, които да си приготвят у дома, но може и да им ги сготвим на място. Предлагаме също рибни салати, пушени филета и т.н. Безплатно извършваме транжиране и изчистване на закупената риба.

 

- Какъв е специалитетът Ви като готвач?

 

- Специалитетът ми е рибен кебап. Дори го предлагам на щанда си в момента. Приготвя се от риба, гъби, пресни червени чушки, пресен лук, копър, чесен. Рибата е от Нова Зеландия, от семейството на акулите.

 

- Какво е най-важно за един готвач - усетът или теорията?

 

- Готварството е усет. Усет за съчетаването на продуктите. Аз създавам рецептата на момента. При готварството 70 процента са талант, според мен, а останалите - литература и теория.

Иначе, голяма е ролята на подправките. Външният вид също е важен. Човек първо се храни с очите, а после - с вкусовите рецептори.

 

- Как стана така, че се запалихте по рибарството?

 

- От малък рибарството ми е хоби. Въдицата хванах преди много години, още като дете. Бях в детската градина, когато баща ми ме водеше да ловим риба на язовира край село Ботево. Но най-много се запалих, когато слязох от корабите. Заслуги за това има моят приятел Стоян Стоянов - собственик на фирма "ТЕДИВА". Всичко, което съм научил за истинския риболов, е от него.

Освен това, аз много обичам природата. За мен съчетанието между гора и водоем е прекрасно. Там се зареждам с енергия.

 

- Уловът, с който най-много се гордеете?

 

- Най-големият ми успех до момента е 50-килограмов сом, дълъг 1.90 метра на язовира при с. Одринци. Много се гордея с него. Всъщност, хващал съм и други големи сомове. В Червено море пък хванах малка акула. Иначе, пробвах се да ловя баракуда в океана, но това си е наистина за майстори. Тя е много бърза и е голям хищник. Такива риби се ловят със специални въдици и специални яхти и лодки.

 

- Попадал ли сте на някакъв странен екземпляр?

 

- През 1986 г. с баща ми хванахме в морето край Зеленка, на около 300 метра от брега, една много страховита на външен вид риба, с много шипове. Изплашихме се, защото помислихме, че е отровна и побързахме да излезем. Като я показахме на рибарите, те започнаха да се смеят. Оказа се, че това било морска лястовица и въобще не е опасна. Рибарите ги препарират за украса на заведения.

 

- Стана ясно, че предпочитате да ловите голяма риба. На какво кълве голямата риба?

 

- Голямата риба кълве на малка риба. Основната тънкост е, като се хване сомът, например, да бъде изморен. Тогава той излиза на повърхността. Един сом се вади дълго време. Може да стигне дори половин час.

 

- Чували сме, че някои сомове са опасни, ядат малки деца, животни... Вярно ли е това?

 

- Не е вярно, че сомовете нападат хора. Това са митове. Опасността е дотолкова, че не е изключено да преобърне лодката.

Всъщност сомовете са подобни на лъвовете. В един сладководен водоем сомът е царят, той е на върха на хранителната верига. Чувал съм, че мъжкият сом пази мястото, където е оплоден хайверът. Както и че сомовете си живеят в свои общества от по десетина екземпляра.

 

- За какъв улов мечтаете?

 

- Е, разбира се, че мечтата ми е да подобря рекорда за България - 112-килограмов сом. Тоест да хвана поне 113-килограмов. Миналата година се пробвах на същото място, където е уловен той, язовира при Ивайловград, но не успях. Надявам се един ден да успея.

 

- Имате внук, възнамерявате ли да го запалите по риболова?

 

- Внучето ми се казва Виктор и скоро ще навърши една годинка. Решил съм задължително още от догодина да започна да го уча на риболов.

 

 

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 

 

 


Сходни връзки

МЕЧТАЯ ДА ХВАНА 113-КИЛОГРАМОВ СОМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди