изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:39 EEST
Решение на Страсбург взривява практиката по ДДС у нас    
Европейски съюз

Данъчната администрация не може да отказва приспадане на ДДС на изрядни фирми заради неизправност на техни доставчици по веригата. Това е постановил на 22 януари Европейския съд в Страсбург по делото на пловдивската фирма „Булвес", на която през 2001-а е отказано възстановяване на ДДС в размер на 2 200 евро.


Решението, че коректен платец не може да бъде държан отговорен за твърдени от данъчните власти нарушения на негови партньори налага задължителна драматична промяна на данъчното законодателство и практиките, регламентиращи събирането на ДДС, коментира пред Дарик адвокат Михаил Екимджиев.

Фирми, които имат висящи производства по ДДС заради отказано възстановяване на това основание, могат директно да искат българският съд директно да приложи стандарта на Европейския съд, категоричен е юристът. Фирми, на които е постановено окончателно решение при действието на новия Административно процесуален кодекс /в сила от 12 юли 2006-а/, също могат да искат 5-членен състав на ВАС да преразгледа отказите за възстановяване на данъчния кредит. Компаниите могат да заведат новите искове в срок от 1 година от постановяване на решението на Европейския съд.

В мотивите към осъдителното за България решение Европейският съд в Страсбург се позовава и на практика от съда в Люксембург за недопустимост на практиката чрез откази на изрядни фирми да се осигуряват данъчни постъпления.

Решението ще взриви постъпленията на НАП, каза пред Дарик настоящият заместник-кмет на Пловдив по стопанската политика Александър Константинов. Той, в качеството си на изпълнителен директор преди време на „Булвес" е завел иска, който се очаква да предизвика революционни и спешни промени в данъчното законодателство.

http://dariknews.bg
 


Сходни връзки

Решение на Страсбург взривява практиката по ДДС у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди