изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:09 EET
Откриха фосил от змия, която може да погълне крава    
Любопитно

Изследоветели откриха огромен фосил от змия, съобщи Асошиейтед прес. Фосилът на влечугото показва, че то е тежало около 1. 143 т. и е нов вид, наречен "Titanoboa cerrejonensis" (което означава гигантска боа от Серехон - от мястото където е намерена).



 

Преди 60 млн. години районът е бил покрит с тропически гори според авторите на откритието Карлос Харамильо от "Смитсониън" и Джонатан Блох - специалист по палеонтология на гръбначните от Природонаучния музей на Университета във Флорида. Те са открили също и фосилни останки на крокодили, костенурки - естествена плячка на "Titanoboa".

Специалистите изчисляват теглото на тази гигантска боа сравнявайки нейните гръбначни прешлени с тези на най-големите сегашни змии.

"Чудовището" е имало тегло, надвишаващо това на бизон, и е било по-дълго от градски автобус, заяви експертът по змиите Джак Конрад от Американския природонаучен музей в Ню Йорк.

То лесно е можело да погълне животно с размерите на крава. actualno.com

Всъщност огромното животно вероятно се е хранело с прародители на крокодилите в тропическите гори преди около 58-60 милиона години, увери Хед, който е главен автор на доклада за находката, публикуван в сп. "Нейчър".

Змията е кръстена Titanoboa cerrejonensis, което означава гигантска боа от Серехон - района, където е открит фосилът. Макар да е свързано със съвременната боа, влечугото прилича повече на анаконда и е прекарвало почти цялото си време във водата, отбеляза Хед.

То можело да се плъзга по сушата и да плува. Конрад, който не е участвал в откриването на фосила, окачестви находката като невероятна. Тя оборва предварителните ни представи за това колко дълга може да бъде една змия, каза експертът.

Titanoboa подобри с около три и половина метра рекорда за дължина на змия, надхвърляйки дължината на змии, живели преди 40 милиона години в Египет, поясни Хед. Сред живите видове змии рекордът принадлежи на 9-метров питон, допълни съавторът на изследването Джонатан Блох.

 

 


Сходни връзки

Откриха фосил от змия, която може да погълне крава | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди