изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:32 EEST
Cosmo кодекс: Любовта в 25 асоциации    
Любопитно Сипи си чаша вино в чест на Трифон Зарезан и разлисти нашия любовен правилник за движение по пътищата на Свети Валентин! Истината е, че за нас 14-и февруари си е троен празник. Защото освен че редовно ни влече към вино и романтични афери, всеки месец се изкушаваме да ти поднесем поредната порция напътствия относно трънливия терен на отношенията с мъжете, така че Свети Трифон Валентин се явява и наш професионален патрон!

Не че сме последна инстанция по отношение на любовта и вече нищо не може да ни учуди, просто ни е супер готино заедно с теб да се гмурваме в сладко-горчивата тема връзки и да изкопаваме нови (и позабравени стари) любопитни и полезни късчета информация. Ето го и поредното – кратък Купидонски кодекс, в който видяхме любовта като...

1. Любовта като... правилник и листовки
Правилник за движение по пътищата на любовта естествено има. Това са всички малки хитринки и правила да предпазиш сърцето си от най-често срещаните рискови ситуации, които ти споделят приятелките, авторите на книги от сорта на: “Как да научиш играта на любовта” и наша милост, от Cosmo. Ти решаваш  листовките успешно и си казваш: “Ето, вече знам всичко!”. След което сядаш зад волана и... преди да си се усетила, си се засилила със 120 км/ч градско към някое кофти любовно ПТП. Мда, на теория е едно, а на практика...

2. Любовта като... актьорство по неволя и пол
Да, той никога няма да те пита дали този панталон не го прави дебел, обичаш ли го още и няма да поиска в прав текст да го гушнеш, когато е супер притеснен от нещо (в най-добрия случай ще ти се сопне скандалджийски: “Сега няма ли да дойдеш при мен!”). Причината за това не е генно обусловено темерутство. Просто ролята на мъжа в живота е да дава вид на супер самоуверен и всички очакват от него точно това – родители, шефове, дори и ти. Но това е само роля – отчиташ го, нали?

3. Любовта като... автогол
Една връзка е обречена в мига, в който ти й лепнеш този етикет.

4. Любовта като... 6-то чувство
Като онова мъничко гласче, което ти се мотае из главата, напук на всички обстоятелства. И в добрия случай ти нашепва: “Невероятно, но имам усещането, че ще стане!”, а в най-често срещания случай: “Нали си знаеш, че това няма да свърши добре...” Е, оказва се супер право.

5. Любовта като... тенджера под налягане
Да ти разбият чиния в стената определено не е най-приятната изненада, която може да те навести. И все пак това е далеч по-добър сценарий от гладкото и безконфликтно на пръв поглед развитие на отношенията, защото последното се оказва... тенджера под налягане. Виждала ли си какво се случва, когато въпросното безобидно и кротко на пръв поглед техническо изобретение качи налягането над нормата? Получава се нещо като мини взрив и онова, което е трябвало да бъде вкусен шедьовър, плод на всички вложени старания и любов, се пръсва на малки късчета по тавана, стените, пода, зад шкафовете и... ами, отнема много време, докато откриеш и заличиш всички следи. Да ти прилича на разбитото сърце?

6. Любовта като... високоинтелектуалния дебат кой да пусне пералнята
Да сте заедно с някого не означава да посрещате залеза в коктейлни дрехи на маса на свещи, мъдро нищейки философски теми. А да проявите разбиране към чуждите... разбирания. Ти да се примириш някак с навика му да те пренебрегва заради работата си, да си губи единия чорап по пътя към коша за пране и да виси с часове пред компютъра, вместо да те изведе на разходка. А той да приеме мисълта, че в очите на неговата жена тракането на тенджери нонстоп е еволюирала форма на инквизиция, а редовните срещи с приятели (мъже при това!) – жизненоважна потребност. Суперважно е не да постигнете единен прочит на Кант, а да толерирате ежедневните си приоритети, защото точно тези малки камъчета могат да обърнат колата на чувствата в най-гъстото тръне.

7. Любовта като... връзката между Мадона и българските умотворения
Това е малката тайна на Мадона, която по собствените й думи носи голяма полза. “Трябва да се научиш да казваш “Извинявай”, даже изобщо да не го мислиш. Особено полезно е именно в случаите, когато не смяташ, че си длъжен да го направиш.” Нещо като нашата поговорка: “По-умният отстъпва.” Не можеш да проумееш логиката? Извинението означава, че си успяла за запазиш равновесие след станалото, вместо да излезеш от релси. Тоест, ти имаш пълен контрол над ситуацията.

8. Любовта като... конструктор Лего
Личност, която те прави цяла ли?! Такова животно няма. Ако имаше, всички щяхме да приличаме на детски конструктор Лего или на късчета пъзел. В живота обаче парченца, излети по калъп, няма. Идеално пасващи си части – също. Забрави легендите за идеалната сродна душа, както и за двете половини на прасковата, които се пръснали по света и се търсят и до ден днешен. И си припомни надписа от оракула в Делфи, който играеше важна роля в завръзката на Матрицата 1 и помогна на Нео да разбере, че е The One: “Опознай себе си.” Тогава ще се чувстваш доволна от живота и връзката си, тоест – “цяла”.

9. Любовта като... дебненето на тепиха
Не че наистина ще изкарате няколко рунда по бокс, докато не се свалите – пряко и преносно. Просто първоначалните ви отношения напомнят увода на спаринг – двамата партньори се дебнат в кръг и тестват докъде биха могли да вземат надмощие. Ако ти му позволиш да се появява, когато е в настроение, и да се обажда за срещи в последния момент, защото нонстоп го чакаш в нисък старт, така и ще си карате оттук насетне. Ти пък ще промениш супер свободното си държание с приятелите си мъже, само ако той побеснее и открито възнегодува по въпроса. Когато си изградите определени правила, играта ви в полето на любовта ще мине с минимум фалове.

10. Любовта като... делириум тременс
Да, да си хлътнала по някой си е точно толкова опасно, колкото все едно си ударила сериозно количество чашки. Хвърляш се с главата надолу в поток от силни емоции, изоставяш здравия разум и натворяваш невероятни глупости. Например, беснееш от ревност, но заради пустата си гордост не му го признаваш, а му вдигаш скандал за... ами, че ти се е обадил с час закъснение преди три седмици. След което искреното му неодумение окончателно те довбесява. 

11. Любовта като... субстанция от плът и кръв, която остарява
Естествено че ще му вдигнеш лют скандал, ако има непредпазливостта (да не кажем глупостта) да забрави деня, в който се запознахте, пихте първото кафе, се целунахте и т. н. Докато ти с трепет броиш дните до заветната дата и тежко му, ако не се появи поне с букет! Така де, не е ли повод за празнуване, че си паснахте и се задържахте? Всъщност е повод да застанеш нащрек – тази констатация ми се стовари ненадейно на главата като ябълката на Нютон, докато говорех с приятел с 4-годишна връзка, който започна да се вижда с моя позната. Понеже нещата със сериозната приятелка “били поизстинали". Любовта старее. И за да не се стига до кофти три (и повече) ъгълници като горния, трябва да се поддържа със съответната козметика – дневен крем от внимание, нощен – от секс, регенерираща маска от изненади, извинителен фон дьо тен в случай на зле изпуснати нерви и т. н. Колкото повече време минава, толкова повече козметични продукти отиват.

12. Любовта като... укротяване на опърничавия...
... не мъж, а Аз. Най-забавното е, че най-големите проблеми идват точно от нараненото ти его. То те кара вместо да си кажеш кротко и ясно какво те е разочаровало (хора сме, всички бъркаме), да яхнеш метлата и да избълваш куп обидни словесни нападки – част от които са плод на яда ти и дори сама не знаеш откъде успя да ги измъкнеш. Не че той е толкова ужасно виновен всъщност, просто ти преувеличаваш грешката му.

13. Любовта като... еквивалент на спестовен влог...
за щастие. Механизмът на функциониране е абсолютно същият като при паричните сметки – за да има какво да теглиш, трябва преди това да влагаш. Спреш ли да влагаш, фалираш.

14. Любовта като... здравословен егоизъм
Сещаш ли каква е реакцията ти към някого, с когото не би имала нищо против да излезеш да пиеш по кафе още веднъж? “Интересен тип”. Ако не те беше заинтригувал, не би го спасила и външността на Киану Рийвз, нали? Още един въпрос: би ли останала с някого, с когото ти е толкова скучно, че чак си прехапваш езика, само и само да не изпуснеш някоя твърде хаплива забележка, защото какво е виновно момчето? Значи ключовата фраза за поддържане на любовния механизъм е интерес. А интересът остава там, където всеки егоистично и вироглаво пази част от личното си пространство.

15. Любовта като... да обичаш на инат
Казват, че счупеното не можело да се залепи и да си е същото като преди. Безспорна истина. Обаче дали пък новата залепена версия няма да е по-добра? В крайна сметка вечни неща няма, всичко рано или късно се чупи. И тогава какво, тръгваш да търсиш ново? Много по-лесно е да бягаш, отколкото инатливо да отстояваш любовта си. 

16. Любовта като... смело да се набуташ между шамарите
Лошите момчета... са момчета. Тоест, също хора. И голяма част от тях рано или късно си намират майстора и се кротват. Ако той те вижда в ролята на  майстор, повярвай, ще го усетиш. Внимание: не чуеш, а усетиш! 

17. Любовта като... “Ти мене сега уважаваш ли ме?”
Значи, сядате и се разпивате. Защото, както казваше една личност в живота ми: “Дай сега да си поръчаме по някоя водка, за да си обясним какво се случва.” Така де, иска се чутовна смелост, когато става дума за чувства, секс и (не)сериозни отношения, да наречеш нещата с истинските им имена, нали? Следователно, пиете юнашки, докато не се гушнете, не започнете да се потупвате по раменете и не се разчувствате напълно: “Ти мен... ъъъ. уууу... важавашш ли ме?”, заедно с хорицата (или може би е само един?) от съседната маса.
Добре де, шега. Идеята беше, че просто трябва да се уважавате, защото това е единствената доказана задължителна съставка за дълготрайно щастие.

18. Любовта като... “Ти мене сега уважаваш ли ме?” 2
Нагледен пример за казаното в предходната точка: “Мисля, че най-сетне намерих баланса във връзката си. Имам човек до себе си, който ме поддържа и ме разбира – това ме кара да се чувствам окрилена. Как да не искаш да му отвърнеш със същото уважение?”
Дрю Баримор

19. Любовта като... развяване на бяло знаме
Кога досега си се отказвала от сладкия гъдел на флирта, безбройните възможности за страхотно прекарване под формата на покани за дискотеки, хижи и т. н., не си си вдигала мобилния, ако на дисплея е името на стара тръпка, отрязвала си напорист симпатяга, дръзнал да те заговори на улицата – всичко това заради някого, на когото на всичкото отгоре позволяваш да ти се качи на главата? Естествено че никога. Сега обаче седиш и си мечтеш как се тикаш в ръцете на този “някой” и обявяваш пред целия свят, че му принадлежиш. Без дори да са ти опрели нож в гърлото!

20. Любовта като... уроци по търпение
Ти искаш всичко сега, или най-късно утре! Искаш той да се ангажира с редовни срещи, после – че няма да се вижда с други жени, после – да те запознае с приятелите си, после – да ти предложи да живеете заедно, после – да ти връчи годежен пръстен... С една дума, отворила си ненаситна паст за доказателства, че ще е само твой, като една същинска ламя триглава. Обаче не е зле да озаптиш апетита си за близост, за да не се задавиш. Колкото и досадно да звучи, всяко нещо – с времето... което всеки от двамата сам определи.

21. Любовта като... всичко друго, но не и романтичен секс
Това е много, ама много важна точка! Запечатай си я в някоя по-предна мозъчна гънка, защото ситуацията няма да те подмине, та после да не мрънкаш: “Тю, все си мислех, че на мен няма да се случи.” Когато започнете да се виждате, той може да изкупува цялата ботаническа градина за теб, да ти сваля звездите, барабар с черните дупки и мъглявините, да те изпраща на седмото небе с държанието си и да те кара да вярваш, че си единствената жена във Вселената му. Това означава, че те харесва. И евентуално, както се изразиха двама приятели в тази ситуация, “кой знае, не изключвам възможността по-нататък да се влюбя”.

22. Любовта като... труден избор
В крайна сметка, това ни отличава от всички останали биологични видове – разумът. И е строго препоръчително да го използваме от време на време, да впрегнем воля и да вземем правилното решение. Хлътнала си по женен мъж с дете? “Назад, назад, моме Калино!” Защото иначе ще стане много неприятно.

23. Любовта като... напасване на графици
За утре: три отчета в офиса, в обедната почивка – бързо кафе с приятелка, невиждана от 6 месеца, трябва да намериш пролука за козметик и време за пазар. Нещо изпусна ли? Да, проектът, който виси от миналата седмица – явно ще трябва да се поработи извънредно. Друго? Всъщност да, любимото същество. Когато те завърти работната въртележка, има моменти, в които се чувстваш по-обвързана с офиса си, отколкото в т. нар... хм, как точно беше думата... а, да, личен живот. Когато нещата започнат да куцат там обаче, всички останали сфери също удрят на камък. Пренапиши си графика, докато не е станало късно.

24. Любовта като... усещане за щастие
Без коментар.

25. Любовта като... верижна реакция
“Родителите ми толкова ме вдъхновяват! Те са женени 34 години и са все така отдадени един на друг! Винаги съм си мечтала и аз да открия нещо подобно.”  Да вземем дружно пример от Камерън Диаз и да последваме положителните примери около себе си, напук на Фройд!

www.cosmopolitan.bg

ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени - пари - властl

 


Сходни връзки

Cosmo кодекс: Любовта в 25 асоциации | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди