изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:49 EET
Стотици губят пари за пенсия заради НАП и работодатели    
НовиниОсигуровките, които всеки месец трябва да постъпват по партидите на работниците в частните фондове за втора и трета пенсия, често се бавят със седмици, месеци, а понякога и година. През това време стотици засегнати граждани не получават никаква доходност от парите си.

 

"Има такъв проблем и той бе обсъждан на специална среща в Националната агенция за приходите (НАП)", съобщава ръководителят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев.

От НАП пък казаха, че всички възможности за разрешаване на проблемите с пенсионните фондове ще се разгледат от новата постоянно действаща експертна работна група.

Работодателите превеждат осигуровките за пенсия на НАП, а тя насочва парите към НОИ и към частните фондове, които управляват средствата за втора и трета пенсия.

Сумите трябва да постъпват във фондовете всеки месец. Според Абаджиев обаче има случаи и на забавени над година преводи. НАП се оправдава за закъсненията с работодателите, които подават декларации със сгрешени ЕГН, имена или адреси. "Понякога има разминаване между общата сума, която превеждат счетоводителите за всички работници във фирмата, и персоналната информация за вноските на всеки работник поотделно", обясни Даниела Петкова, изпълнителен директор на "Доверие".

Счетоводители се оплакаха, че понякога се стига до абсурди - например общата преведена сума да се разминава със сбора от вноските на отделните служители с 50 ст.

И тъй като НАП не може да прецени на кого да преведе тези 50 ст., документите се връщат обратно, уточняват се и се подават наново. Служителка в счетоводството на столична фирма разказа, че съвсем случайно разбрала за подобен проблем няколко месеца по-късно.

През това време никой не я е сезирал за разминаванията и парите просто си стояли в НАП, вместо да трупат лихва в пенсионния фонд.

Даниела Петкова обясни, че се случва също НАП да преведе парите на фонда, но след това да се окаже, че има грешка, и те да се връщат обратно в приходната агенция.

После тя пак ги превежда в друг фонд. Шефовете на пенсионни фондове така и не са успели да научат от НАП какъв е размерът на непреведените навреме или погрешно преведени суми на пенсионните фондове.

Ситуацията ще се подобри съществено, когато бъде изоставена напълно старата информационна система, по която НОИ събира осигуровките. В новата информационна система на НАП, която трябваше да бъде напълно готова през 2006 г., все още не работи функцията за осигуровките.

"Тя автоматично ще изхвърля грешните ЕГН-та и значително ще се повиши точността при обмена на данните", каза Абаджиев. Тестовете на софтуера ще започнат пробно в две пенсионни дружества през март, но още не е ясно кога точно системата ще заработи навсякъде.  actualno.com

 

 


Сходни връзки

Стотици губят пари за пенсия заради НАП и работодатели | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди