изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:09 EEST
Кабинетът готви скандален бартер с близка до ДПС фирма    
Новини Компанията \"Обединени български вестници\" (ОБВ), ръководена от близката до ДПС Ирена Кръстева, се кани да придобие три атрактивни сгради в идеалния център на София, които в момента са собственост на държавата. Тя е предложила да построи нова сграда на Националната агенция за приходите (НАП), срещу което да получи имотите, пише в. \"Сега\".

За тази цел кабинетът вчера промени собствеността на четири имота на НАП от публична държавна в частна държавна собственост. Това са бъдещата централа на НАП на бул. \"Цариградско шосе\" 113 А, сегашната централа на НАП на бул. \"Дондуков\" 52, сградата на Териториалната дирекция на НАП в София на ул. \"Аксаков\" 21 и сградата на офис \"Център\" на ул. \"6 септември\" 10.

\"Дружеството \"Обединени български вестници\" предлага да придобие вещни права върху трите имота на НАП в центъра на София, като за своя сметка изгради бъдещата централа на НАП на бул. \"Цариградско шосе\" до ИПК \"Родина\", обясниха пред \"Сега\" от Министерството на финансите. Оттам твърдят, че сделката все още не е одобрена. Промяната на собствеността се налагала, за да може да се направят оценки на сградите. Според юристи обаче е странно да се прави промяна на собствеността само за оценка.

Шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който е и член на борда на издателската групировка, уточни, че не става въпрос за обикновен ремонт, а за изграждане на напълно нова сграда. \"Това ще е чисто нова сграда на същия парцел по проект, официално одобрен от НАП според всички изисквания на съвременното строителство, включително на изискванията за земетръсна зона\", каза той пред \"Сега\". По негови сметки става въпрос за 50 000 кв. м застроена площ, което ще струва минимум 40 млн. евро.

\"Предложението на ОБВ е свързано както с липсата на средства за изграждане на сграда на НАП, така и с решаване на проблеми, свързани с разширяването на базата на ИПК \"Родина\", каза още Василев. От МФ обясниха, че за сградата трябват около 50 млн. евро, които трудно може да бъдат отделени от бюджета.

Най-вероятно ОБВ ще финансират проекта си със заем. \"Логично е дружеството да си е направило сметка как ще привлече необходимите средства, за да изгради сградата и да може да си получи в крайна сметка правото на ползване на сградите, с които ще си компенсира този голям разход\", каза Василев. Заемът обаче няма да бъде от Корпоративна търговска банка, защото това би било нарушение на закона. \"При положение че акционер в дружеството е акционер в банката, кредитът няма да бъде от КТБ, защото това би било вътрешен кредит. Ние такива грешки не правим\", обясни банкерът.

Идеята е ОБВ да влезе във владение на имотите на НАП в центъра на София, след като построи новата сграда, където служителите ще се преместят.

Решението на кабинета идва само три седмици след като изненадващо бе прекратен конкурсът за довършване на започнатата сграда на НАП на \"Цариградско шосе\". Той бе организиран по правила, одобрени от Световната банка, която ще финансира част от проекта. Останалата част от парите ще ги отпусне бюджетът. В конкурса се включиха 6 реномирани строителни фирми, сред които 1 белгийска и 1 гръцка. От НАП обясниха, че кандидатът, предложил най-ниската оферта от 37 млн. евро - \"Пи Ес Ай-BD Holding\", не покривал всички критерии на Световната банка, а останалите кандидати искали твърде много. Най-високата оферта бе за 67 млн. евро. Зам.-шефът на НАП Гавраил Забуртов обеща, че ще се направи нов търг по правилата на Закона за обществените поръчки. Още тогава депутати коментираха, че истинската причина за провала на предишната процедура вероятно е съвсем друга. Сега е ясно, че ще се прави бартер. При това ОБВ няма никакъв опит в строителството.

За да стане бартерът факт, кабинетът ще трябва да гласува ново решение - вече за конкретната замяна на сградите.


Сметки

Въпреки драстичния спад на цените на имотите през последната половин година пазарната цена на трите сгради на НАП в центъра на София е не по-малка от 45 млн. евро, обясниха брокери вчера. Пазарът на такива сгради почти е замрял, тъй като няма търсене, но все още цената за един квадрат не е паднала под 1200 евро.

\"Имах клиенти миналата година за такава сграда, които искаха 3000 евро за квадрат, но не успяха да я продадат. Сега свалиха до 1500 евро и пак няма купувач\", каза брокерка от \"Фортон\".

Шефът на \"Линднер\" Росен Плевнелиев заяви, че най-високата цена, която би могла да бъде платена за покупка на сградите на НАП в момента, е 1440 евро на квадрат. \"Зависи, разбира се, от сделката, но най-консервативната ми оценка е 1300 евро, защото състоянието им може и да не е добро. Във всеки случай не може да падне под 1200 евро\", каза Плевнелиев. Експерти смятат, че две от трите сгради на НАП - на \"Дондуков\" и на \"6 септември\", са с около 10 000 - 12 000 кв. м застроена площ, докато тази на \"Аксаков\" 31 е малко по-голяма, вероятно около 15 000 кв. м. Т.е. трите сгради заедно дори по най-консервативните оценки струват около 47 млн. евро.


Ударници

Компанията \"Обединени български вестници\", ръководена от Ирена Кръстева, е мажоритарен собственик на вестникарската печатница ИПК \"Родина\". Друга фирма на Кръстева - \"Нова медийна група холдинг\", купи вестниците \"Монитор\", \"Телеграф\", \"Експрес\", \"Политика\", \"Борба\", както и телевизия TV7. Все още не е ясен произходът на капитала, с който бяха направени покупките. НАП и ДАНС правят проверки по въпроса, но те не са приключили.

Ирена Кръстева е бивш шеф на Българския спортен тотализатор, а синът й Делян Пеевски е зам. министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС. /БЛИЦ

Ирена Кръстева иска и телевизия \"Европа\"

Ирена Кръстева пожела Спартак (Пд)

Ирена Кръстева се отказала от футболните мераци

Ирена Кръстева иска да купи и ”Левски”

На високо ниво поръчали стрелбата по Манол Велев?

Ирена Кръстева вече владее и ИПК ”Родина”

ДПС си купува и футболен клуб

Проверяват капитала на Ирена Кръстева и Делян Пеевски?

Ирена Кръстева купи ТВ7 и в. “Експрес“

 


Сходни връзки

Кабинетът готви скандален бартер с близка до ДПС фирма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди