изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:24 EET
Васил Стоев- масон 33 степен: Илия Павлов се съмняваше, че Дарина му изневерява с Жоро Илиев!    
Общество Васил Стоев - Ампега е роден в София на 14 септември 1954 г. Той е един от 8-те учредители на Върховния съвет на масоните в България с 33-та, последна степен. Посветен е в Америка от Върховния съвет на света. Бил е първи съветник на Илия Павлов през последните му 6 години. В момента има и стопанисва голям хотелски комплекс в Норвегия. Разведен е с две деца. Има и огромно, модерно оборудвано звукозаписно студио, където записват всички големи скандинавски артисти.


- Васко, какви облаги носи това да си масон в България, а и в света, и то с такава висока степен? - Масонството, най-елементарно обяснено, е философия на живот. То не е религия, не е политическа кауза. Масонството казва, че от добрия човек може да се направи по-добър. От лошия не можеш да направиш добър.

- Поддържат ли се масоните в света? Има ли някаква световна масонска конспирация, както се говори?
- Масонството е тайна организация, скрита организация, и както за всичко тайно и скрито, обществото винаги се съмнява, че е държава в държавата. Масонството събира каймака на обществото. Но няма световна конспирация, такава каквато я описват незнаещите. Аз съм един от първите основатели на масонството в България. През 1992 г. дойдох от шведска ложа, за да правя масонство в България. Знам всички тайни на българското масонство. Имаше ложи в България, където ставаше един мини парламент. В дадена ложа имаше членове от различни партии.

Ако в парламента, в Народното събрание, те се караха, то в ложата трябваше да се прегръщат.

- Ти беше един от най-близките съветници на Илия Павлов...?
- Последните 6 години му бях първи съветник и най-близкият човек. Бях председател на Рекламния съвет на МГ и в борда на директорите на "Балкантурист". Отговарях за много неща, но най-вече за масонските връзки с Америка.

- Каква е йерархията в масонството?
- Масонството е пирамидална структура. Върхът на пирамидата е Върховният съвет на 33- тата и последна степен. Това са само хора които са посветени в 33 - та степен. В България сме 8 човека посветени в тази последна степен.

- Във Върховния съвет в Америка канят ли ви, или всеки отива сам?
- Канят ни. Единствените поканени българи, които присъствахме, бяхме ние двамата с Илия Павлов.

Степента ни, 33- та, личи по тези бели шапки и златните медальони които показват, че сме членове на Върховния съвет. Действителни членове, разбира се.
Масонството рекрютира /подбира/ хора за своите среди, които да бъдат добри, некорумпирани, с чест и съвест. Създадените се предлагат на такива позиции в обществото, за да му бъдат като стълбове. Както е в Германия, в Скандинавия...

- Има ли в момента в управлението на държавата масони?
- Мисля, че в управлението ни има много масони.

- Колко процента са приблизително според теб?
- 30-40% са минимум със сигурност.

- Задължително ли е масонът да е богат?

- За България трябва да имаш средства, за да можеш да си позволяваш повечето неща. Това са пътувания, които са скъпи неща. Постоянно се ходи по ложите и се правят срещи. Ежеседмично.

- Кажи ми нещо за степените и йерархията при масоните!
- Масонството се дели на синьо и червено. Синьото масонство е 1,2 и 3-та степен. Оттам нататък е червеното масонство. Високите степени. Последната е 33- та степен, от която се избира и Върховният съвет на дадена държава. Той участва в управлението на Върховния съвет на света на майката ложа във Вашингтон, САЩ. 8 човека сме учредителите на българския Върховен съвет. Инсталирани сме от майката ложа във Вашингтон.

- Какви са облагите от това да си масон?
- Не може да се каже, че има директни облаги. Косвено носи добри приятелства, носи достъп до всяка една врата. Ние сме братя и се третираме като такива. Да

предположим, че един министър, който ми е брат

и има приемни часове. Аз не трябва да си записвам час при секретарката. Все едно да записвам час при брат ми. Или един телефон... Мога да се възползвам от това запознанство, но дали ще го ползвам за лоши неща, но не мога да проследя, за да ти кажа кой какво прави.

- Ти, лично, имал ли си случай, когато масонството ти е помогнало в някаква ситуация? Как се разпознавате братята-масони?
- Имаме значки. Който иска може да я носи. Различни значки. Например един митничар, германец или белгиец, като види значката ме поглежда особено. Аз му правя знак, имаме и знаци, и той примерно казва: ”Давай! Минавай!” На мен ми се е случвало.

- Бил си много близо до Илия Павлов. Имало ли е залитания на Илия или Дарина - жена му, когато единият от тях е отсъствал?
- Наистина съм бил винаги любопитен как живеят разделени по 3-4 месеца. Но тази тема е била табу между мен и Илия. Водил съм се от максимата:

“Не задавай глупави въпроси за да не получаваш глупави отговори!”

Никога не съм го зачеквал на тази тема да говорим.

- Той не те ли е питал какво се чува като клюка по негов адрес?
- Питал ме е за доста солена клюка.

- Да не би за клюката през 2002г., когато се говореше, че Дарина има връзка с Жоро Илиев?
- Да. Но ме попита много елегантно. Казах му, че това са само клюки.

- Значи се е съмнявал?
- Сигурно, след като ме е питал.

- Имало ли е моменти, когато Илия Павлов ти е нямал доверие според теб?
- Според мен ми нямаше доверие през последния месец.

- От какво се плашеше?
- Това не е вярно, че е носел бронирани жилетки и такива неща. Това е абсолютна легенда. Никога не е носел никакви неща. Той беше сигурен или може би си създаваше усещането, че няма страшно. Че всичко е под контрол.

- По какво разбра, че ти няма доверие?
- Последните месеци идваше много интезивно неговият личен адвокат. Това бяха единствените случаи в нашата дългогодишна дружба, когато ме е помолвал да ги оставям насаме. Явно, че имаше нещо, което аз не е трябвало да знам. Имало е срещи с Доган..., с всички известни лица на България...Всичките се изредиха и винаги съм присъствал.

- Илия Павлов беше ли близък с Доган?
- Много близки бяха с Доган.

- Доган беше ли запознат с масонството.
- Меди беше много наясно с тези неща. Много интересни неща съм чувал от него. Може би ще скандализирам хората, но той, например, е така запознат с живота на Левски, че много малко хора знаят толкова много за живота на Левски. Голям изследовател е на Левски.

- Според теб кой имаше повече полза от тази дружба - Илия или Доган? Кой на кого помагаше повече?
- “Женитбата” е била взаимоизгодна.

Дали “Мултигруп” му е било спестовна касичка на Доган или Илия е ползвал за чадър Доган?

И двете предположения биха могли да бъдат верни.

- След смъртта на Илия всичко ли рухна?
- Не съвсем. Маститата част, голямата част от "Мултигруп" отиде при Вълканов.

- Какво ядеше Илия Павлов? Проверяваха ли му храната?
- Не. Искаше домати, краставици и лук, да си ги нареже. Сутрин ядеше баница с мед и кисело мляко. Нищо специално. Беше много народно момче.

- Много охрана ли имаше?
- Имаше много охрана, но никога не са били типажите, които съм виждал при Жоро Илиев, при Васко Божков - по 30 човека?! Такова нещо никога не е имало.

- С колко души ходеше?

- Минимумът беше 4 човека, а максимумът - 8.

- След като си бил толкова близък с него, имаш ли лична версия защо го застреляха?
- За много неща може да е било.

- Да не е било за територии на влияние?
- Не. Въпреки, че е възможно. Последния месец ТИМ иззе всичко. Чрез финансови операции и чрез спекулации с една банка - Ортодоксална банка. Става въпрос за инфраструктурата, земята на “Св.Св.Константин и Елена”. Сигурно са заложени от някой друг. Сигурно никой не е знаел, че самата община ги е заложила. Ипотекирани в една банка, която отива на кино. ТИМ купува цялата банка и изведнъж стават притежатели, собственици на цялата инфраструктура. Никой не знае за колко пари. Тръгнаха едни разправии. Най-малкото не бяха в добри отношения. Фактически в един момент ставаш зависим от всичко.

- Вземаше ли Илия със себе си в САЩ други от "Мултигруп", когато пътуваше там?
- Илия най-накрая успя да стане американски гражданин де юре и де факто. За да те преглътнат, сигурно има защо. За мен е тайна. Нямам идея. Но

от целия "Мултигруп" само аз и Илия пътувахме във Вашингтон и въобще в САЩ.

Никой от първите 10, като ръководство, нямаха разрешение да пътуват дотам.

- Черен печат ли имаха?
- Не знам как го наричат. Имаха забрана. Не получиха никога визи за САЩ. Пътувахме само двамата.

- Илия беше близък с всякакви хора - с Иван Славков, с Вежди Рашидов. Това бизнесотношения ли бяха, или приятелства?
- Това го наричат, от английски, “принц шармантен. Т.е. нещо от типа на чаровник. Всички го обичат. Бяха приятели, но и всеки го гонеше за пари.

Това не е някаква тайна. Било писатели, художници, музиканти. Като член на борда на директорите бях назначил Живко Колев да отговаря за програмите. Бяха му близки десетина души - Вежди, Дончо Цончев, Стефан Цанев, Антон Дончев, това от писателите. Батето и Гарелов също му бяха суперблизки.

- А Слави Трифонов. Той много изтъкваше дружбата си?
- Слави

Трифонов му беше най-големият бюджетолапач.

Когато ги изгониха от БНТ, не знам 1997 или 98 г., ги излъчваха по телевизия “7дни”.

- Защо ги взеха точно там?
- Защото беше на Илия. Агафонов дължеше пари. Така че...Илия ги взе. Даде им долу бившето бирхале. През тези години те работеха там. Там си правеха шоуто. Той го плащаше цялото шоу. Бяха приятели със Слави.

- Имаше един случай, когато стреляха по Илия Павлов в бизнесцентъра в Бистрица. Ти беше ли там през 1999 г.?
- Играех шах с един генерал от НАТО на поляната. Илия беше на 50 метра от нас. Яздеше кон по поляната.

- Нарочно ли стреляха по него?
- Нарочно. С пистолет стреля управителят от балкона на резиденцията в Бистрица. Не можа да уцели.

- “Издокараха” ли го?
- Е, как?! Син-зелен стана. Отнесе го...

- Илия не се ли изплаши тогава?

- Не. И аз му се учудих. Около него по земята пукат куршуми...

- Малко хора знаят, че си музикант - бас китарист и певец от една създадена от теб група ”Моби Дик”. Също малко хора знаят ,че ти доста дълго работеше и с Лили Иванова в група “Макове”.Свирил си и с култовната група “Импулс”?
- С Лили работих по времето на Асен Гаргов. Бяхме с Камен Драндийски и барабаниста от “Златни струни, Антон, Капъша... След това продължих две години с Леа Иванова и Еди Казасян.

- Ти си хубав мъж, китарист, налитала ли ти е примата?

- Може би ще запазя за себе си отговора.

Едно интервю на Жоро ЗАХАРИЕВ

 


Сходни връзки

Васил Стоев- масон 33 степен: Илия Павлов се съмняваше, че Дарина му изневерява с Жоро Илиев! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди