изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:37 EEST
Челен сблъсък за осигуровките    
Икономика Кой е икономическият приоритет по време на криза? Точно по 4 минути имаха вчера икономистите от БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ, \"Напред\", СДС, ДСБ и БНД, за да изложат основните си тези. Най-революционни идеи естествено имаха десните СДС и ДСБ.

\"Наполовина да паднат осигуровките\", предложи председателят на сините Мартин Димитров. Сега общата тежест е 31,5%. Според Димитров обаче тя може и трябва да падне шоково наполовина. Още по-крайна бе Лидия Шулева от БНД. До 15% може да паднат осигуровките, отсече тя. За драстично намаление, но плавно, пък се обяви Димитър Бъчваров от ДСБ. На противоположната теза остана властта - БСП и ДПС.

\"Тази година за повече намаления на осигурителна тежест не може да се говори\", категоричен бе Петър Кънев от БСП. \"Ще бъде опасно да се свалят налози без реформа в пенсионното осигуряване\", предупреди и шефът на икономическата комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС). По средата се оказа НДСВ. Още тази година има възможност за сваляне на тежестта, а следващия мандат тя може да падне със 7,5%, обяви жълтият експерт Владимир Каролев, който смени Милен Велчев в дискусията.
ДДС също разпали страстите.

За намаляване на данъка с 2 пункта до 18% се изказаха ДСБ и \"Напред\". Повечето се противопоставиха на идеята за диференцирана ставка на налога, но всички бяха единодушни, че връщането на ДДС на фирмите трябва да става в съкратени срокове.

\"Ще оправят ли партиите диспропорциите в икономиката ни, или ще оставят това на кризата?\" Провокативния въпрос зададе директорът на \"Софарма\" Огнян Донев. С него той намекна, че се улесняват отрасли като строителството и туризма, които изживяха бум и прегряване, а отрезвяването им бе предизвикано от кризата. \"Няма да кредитираме удавници и да наливаме вода в пясъка\", отговори Владислав Горанов от ГЕРБ. \"Нека този, който си е мислил, че Слънчев бряг ще стигне до Варна, да фалира\", подкрепи го и Каролев от НДСВ.

\"Да харчим в рамките на разумното, за да запазим икономиката от твърдо приземяване\", препоръча Йордан Цонев. Той се оказа и най-подготвен с цифри, данни и конкретни мерки. Цонев изрази и най-консервативната позиция в дебата. \"Няма да допуснем да се превърнем във волунтаристична икономика под мотото \"Давайте пари да се спасяваме от кризата\", категоричен бе той.
Изненадващо подготвен бе и представителят на ГЕРБ Владислав Горанов. 31-годишният юпи попита властта дали няма да изхарчи до изборите целия бюджет. Цонев му обеща това да не се случи.

Стабилно стояха и представителите на най-голямата политическа сила БСП - Петър Кънев и Явор Куюмджиев, които обосноваха правителствените мерки срещу кризата.

За разлика от тях обаче председателят на СДС Мартин Димитров и Владимир Каролев от НДСВ се държаха като палави ученици. Те постоянно си разменяха хапливи забележки с политически оценки за управлението на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски. \"Ще видя какво ще изпълниш от предложенията си, Мартине. Ама няма как да стане, защото ти няма да дойдеш на власт\", заяждаше се Каролев.

Димитър Бъчваров от ДСБ пък бе най-пламенен в желанието си за намаление на минималните банкови резерви до 6% (сега са 8%). Сред предложенията му бе БНБ да плаща на трезорите лихви върху тях. Бъчваров се изказа твърдо за валутния борд, но предложи БНБ да кредитира търговските банки, което е напълно недопустимо при паричен съвет.

Въпросът на Божидар Данев за прогнозата на експертите за 2009 г. получи уклончиви отговори от участниците. \"Това е все едно да стреляш по подвижна цел\", коментира Петър Кънев. Категоричен бе само Йордан Цонев. Според него тази година дефицитът ще падне под 15% от БВП и дори може да достигне 12 на сто.


Най-революционните идеи

ДСБ - големите енергийни проекти да се отложат за след кризата.
ДСБ - Националната агенция за приходите да плаща наказателни лихви, когато забави връщането на ДДС на фирмите.
\"Напред\" - държавните служители да почиват само на родното Черноморие.
\"Напред\" - банките и финансовото министерство заедно да определят таван за кредитите, които може да се отпускат за фирми и физически лица.
НДСВ - да се започнат преговори с Международния валутен фонд за предпазно споразумение.

actualno.com

 


Сходни връзки

Челен сблъсък за осигуровките | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.36 секунди