изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:17 EEST
Григор Лилов: Мургина е откраднала много над 1 милиард евро    
НовиниМургина е откраднала много над 1 милиард евро, заяви в интервю за Агенция БЛИЦ журналистът Григор Лилов. Според него властта ще остави Орешарски – дори с цената на още по-големи скандали. Няма желязна стена между мафиотския ъндърграунд и официализираната икономика, краде се като за последно. Службите ни са част от организираната престъпност, смята журналистът.

Григор Лилов е роден през 1955 г. в София. Завършва журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”, а после и “Икономика и организация на труда” в УНСС. Дълги години именно журналистиката е била негово хоби и призвание. Работил е като журналист в БНТ, както и в почти всички централни вестници. Освен това Григор Лилов е и автор на книгите “Най-богатите българи”, “Тайните на Големите играчи”, „Либийска връзка”, „Ъндърграунд”. В момента е журналист на свободна практика, работи също и като финансов и икономически анализатор. Щастливо женен е, с едно дете. Интересът към книгите му е огромен.

- Ти си човек, който познава големите играчи – и в бизнеса, и в политиката, и в подземния свят. Наскоро избухна голям скандал в НАП – обвиниха бившата шефка Мария Мургина, че е вземала пряко участие в редица престъпни схеми за милиони левове. Смяташ ли, че това се случи в точния момент?


Аз смятам, че скандалът е по-малък, отколкото всъщност трябва да бъде, защото измеренията му в действителност са далеч по-големи. Безкрайно изненадан съм от мекото отношение, което се демонстрира към нея. Безобразията в НАП са огромни! Мария Мургина е човек на всички власти. България е държава, която се управлява от един център зад кулисите, който абсолютно навсякъде си има структурите и „пипалцата”, независимо от цветовете на партиите. Ще припомня нещо, което може би повечето хора са забравили – Мургина стана заместник-министър по време на „синьото” управление и е бивша снаха на генерал Мургин, който беше ключова фигура в структурите на ДС. Тя беше фактор и при царското управление, а сега е и при „червените”. Но е явно, че има несменяеми хора! Нейната биография поразително прилича на кариерата на шефа й – Пламен Орешарски.

- Имаш предвид това, че навремето Пламен Орешарски беше заместник-председател на СДС?

Да, именно. А сега е ключова фигура на БСП. В една държава най-важните са министър-председателят и финансовият министър. В нашия случай и двамата са представители на българската олигархия. Чак сега избухна скандалът, макар отдавна да има анализи за дейността, която се случва в агенцията по приходите и в родните митници. В Брюксел бяха хвърлили още преди време око на България. Истината е, че

данъците и акцизът в България не се събират, както трябва.

А другата истина е, че без този международен натиск изобщо нямаше да го има този скандал.

- А кои са вътрешните причини за скандала?

Ами ние сме на прага на икономическа катастрофа - с тази разлика, че няма да имаме „Виденова зима”, а „Станишева пролет”. В основата на всичко отново са парите, а в случая те заплашително попривършват. Всички договорености между олигархичните кланове спират да действат в условия на дефицит и липса на каквито и да е ресурси. Започнаха да се ритат по кокалчетата отдолу по масата – не ме учудва изобщо.

- С какво решение ще излезе прокуратурата според теб по случая „Мария Мургина”?

Личното ми мнение е, че просто осъдени няма да има, най-много някой жалък данъчен инспектор. Защото финансовите размери на престъпленията на Мургина изобщо не приключват с този 1 милиард евро, с който се спекулира по медиите. Сумата всъщност е с пъти по-голяма и предполага моменталното отстраняване и на нейния шеф Пламен Орешарски. Далаверата е заложена още от бюджета, който е гласуван от тройната коалиция, но е създаден реално от хората на Пламен Орешарски. Ако сега се отвори същият този бюджет, ще се види, че приходите са занижени с пъти. За м.г. ДДС не е изпълнено с 400 млн. лв. Да, обаче не, както казваше един наш колега. Защо? Само инфлацията от 14.2% трябваше да донесе поне 1.190 млрд. преизпълнение. Защото едно е да се събират данъци върху цена на горивото от 1.30, а друго – върху цена от над 2 лева. От акциз би трябвало да се събират близо 10 милиарда лева, а там фигурира една „скромна” цифра от 4 милиарда?! Ако се обърнеш към „Петрол” или „Лукойл”, както и с останалите фирми, които търгуват с горива в България, всички те единодушно ще ти кажат, че в България се продават около шест и половина милиарда литра горива. ДДС-то и акцизът върху тях е близо лев. При такива сметки само от горивата печалбата възлиза на 6 милиарда. Отделно имаме алкохол, имаме цигари, луксозни автомобили... ДДС-то е върху всичко – от хляба до лекарствата! И като отвори човек бюджета и види редовете на приходите, се хваща за главата – сумата е намалена над два пъти. Просто се краде като за последно!

- Според информациите Мургина е имала по-тясно сътрудничество с бизнесмена Владислав Христов. Вероятно той също й е оказвал известно влияние?!

Те даже нямат по-тясно сътрудничество, двамата направо си живеят на семейни начала. И това е типичен конфликт на интереси. Защото точно неговите фирми не са били подлагани на проверка! Историята е почти прозрачна. Ще ти дам пример с американската система – ако си беден човек, данъчните те проверяват един път на десет години; ако си от средната класа и печелиш до 100-ина хиляди долара годишно, веднъж на 5 години те проверяват; ако си по-богат човек, проверките са веднъж на 3 години, а ако си милионер – проверките са всяка година. Тоест колкото си по-богат, толкова по-често те проверяват! При нас се случва точно обратното – колкото си по-богат, а не дай си боже български олигарх, толкова по-малко или почти не те проверяват. А евентуално, ако решат да те проверяват, се оказва изведнъж, че си невинен. За пример веднага ти посочвам случаят с Георги Гергов, за когото прокуратурата светкавично постанови, че той е невинен?! А всички знаят, че в туризма, с който и той се занимава, невинни няма. Там се укрива достатъчно ДДС, перат се достатъчно пари и какво ли още не се прави.

- Мария Мургина има натрупани 7 имота през годините, но впечатление прави периодът, който съвпада с тежката икономическа криза и свръхинфлация през 1998-1999 г.?!

Седем са нейните – от Созопол до Бяла и София, а колко например са на сина й – никой не знае. Това не е посочено в декларацията й. Защо не направят така, както правят американците – да разкрият банковата тайна – в Лихтенщайн и в Люксембург?! Тогава ще видим какво има, какво няма.

Големите акули, които взимат подкупи, перат пари и всичко останало, по принцип не си държат парите в България.

Те си купуват по някой и друг имот тук, но скъпите придобивки са в чужбина, а кешът се инвестира само на Запад. Никога досега обаче не е било поисквано разкриване на банкова сметка навън - единственият случай беше за съпругата на Иван Тодоров – Доктора, защото местните бандити искаха да прилапат наследството на мафиота.

- В едно свое изявление Мария Мургина казва: „Зад мен не стои нито една политическа партия, нито икономическа групировка, нямам имунитет на депутат”?!

В България имунитетът не се определя според това дали си депутат, или не, а от това колко пари имаш и колко от тях можеш да платиш като подкуп. На политическите сили, които в такъв случай ще застанат зад теб, и на правосъдната система – ако можеш да им налееш достатъчно, ти си кристален с “имунитет” като стоманена броня. Ето, виж Маргините например - няма сила, която да ги вкара в затвора, тоест те имат къде-къде по-голям имунитет, отколкото може да представлява един депутатски такъв. А приказките „зад мен никой не стои” са най-долна лъжа.

- Доколко разкритите финансови престъпления представляват заплаха за поста министър на финансите на Пламен Орешарски?

Истината е, че в случая, колкото и абсурдно да звучи, заплахата за Орешарски не е реална. Има голям натиск от Европа, само че в този момент нито правителството, нито коалицията могат да си позволят да сменят министъра на финансите. В противен случай ще настане правителствена криза. Битката на интереси и политически лобита в БСП, в НДСВ, в ДПС е толкова голяма, че те в никакъв случай няма да могат да стигнат до нова кандидатура, приемлива за всички. Няма да сменят Орешарски с цената на какъвто и да е скандал! Но такива като Мургина и цялото ръководство на БСП – вижте как Станишев защищава НАП, отново ни напъхват във финансовата катастрофа. Както казваше докладчикът в Европа за България Джефри ван Орден:

„Аз дойдох в България и намерих блато, пълно с алигатори”.

Покрай скандала, който избухна в НАП, мога да кажа само, че извадиха един малък алигатор на повърхността, но в дълбините се крият много едри алигатори. И ако се наложи, за да оцелеят те, може и да разкъсат малкия.

- Наскоро беше взривен столичният бар „Неро”, собственост на бизнесмена Николай Методиев – Пилето. Кой според теб стои зад взрива?

Колкото и странно да прозвучи, има връзка между скандала „Мария Мургина” и взрива пред бар „Неро”. Името на Пилето нашумя едва тогава, когато разкриха три големи, международни наркоканала. Защото от наркотици в България не се печелят чак толкова много пари, колкото от самия трансфер на опиатите за други пазари. Печалбата от подобен бизнес годишно възлиза на 5 милиарда. Николай Методиев светкавично го заподозряха като славейче, което пее пред американската служба за борба с наркотиците “ДЕА” и службите на големите европейски страни – членки на ЕС. Веднага се сещам за онзи случай с убитата митничарка Шинка Манова. Тя беше достатъчно корумпирана, ала никой не я пипаше с пръст. В момента, в който Западът започна да разбива големите наркоканали, преминаващи през нас, “Мамчето”, както я наричаха, светкавично прегърна смъртта. А Пилето засега оцеля, след като го “изстискаха” по време на отвличането му, понеже не се оказа доносникът на “мръсния” Запад и гнусната Америка. Гръмнаха бара му по друга причина. Пак ще повторя това, с което започнах в началото на нашето интервю – парите в България свършват, чака ни катастрофа, а хората, които ни управляват, не са чак такива идиоти, тоест такива са, само че вече има изготвени навсякъде по света оценки за положението у нас – трагично и окаяно, и те го знаят. Битката сега е, преди всичко окончателно да гръмне, кой колко ще може да задигне?

- По думите на Пилето е „глупаво и несериозно” да се поставя бомба по този начин пред бара му и най-вероятно е дело на жена?!

Разбира се, че това ще каже – по-добрият вариант е да намеси жена, отколкото Големият петел, който след това ще дойде и ще го изкълве от горе до долу. Какво друго може да каже, при положение че имаме спор за наркотрафика, за контрабандата, митниците?! Това всъщност ще бъде вторият скандал, който ще гръмне съвсем скоро, веднага след този с НАП. В Европа вече стават безкрайно нервни към нас, защото ние сме член на съюза, пък се оказва, че една купчина стоки се влезли през нас на техните пазари, без да са платени данъците върху тях, от което страда общият европейски бюджет. Пилето просто не може да си позволи да каже нещо по-различно или нещо по-сериозно.

- А кого визираш под „Петела”?

Това е мафията, която управлява България. Тя си има съответните пълномощници в правителството, само че някои от тях стоят зад кулисите и са представители на бившата комунистическа номенклатура. Както и пипалата на службите, управлявали България близо 50 години, в случая визирам руските служби. А най-лесно се държат позиции в една държава, която е в полуразпад!

- Задължително условие ли е да си роднина на някой с много власт, да имаш дебело досие или да си бил доносник, за да попаднеш в средите на подземните босове у нас?

Абсолютно да! И да има изключения, то в случая те са за това, за да потвърдят още веднъж правилото. Може да не си личен роднина, а част от обслужващ персонал – достатъчно е. Всяка власт в България се стреми да си подбере компрометирани лица. Веднага давам пример с досиетата, които продължават да се отварят, при положение че за толкова години това не е направено. Само че сега как се случва това? Комисията вади досиетата на бял свят, но много целево, много премислено.

- Защо, когато се пишат книги и публикации, засягащи по един или друг начин мафията и подземния свят у нас, най-много се спекулира с името на ген. Любен Гоцев?

Честно да ти кажа, много ми е трудно да преценя защо, но там винаги има някаква конкретна мишена, която се набелязва, и целта е в пушилката около нея да се скрият другите фигури. Но истината е, че натискът дойде основно срещу ген. Гоцев, който си остава една много интересна фигура. Може би той не е толкова предан на светлите комунистически идеи, които макар и в завоалираната форма на комунизъм, продължават да ни управляват. Вероятно е да го притискат заради щерките му, които са в Америка. Вероятно е да е изкупителна жертва - вече е на една доста почтена възраст, че да дърпа конците на ставащото в България. Те се дърпат от върховете на държавата и отвън.

- Кои са най-знаковите представители на ъндърграунда?

Трябва първо да уточним какво е ъндърграунд?! Когато крадеш данъците на държавата, после ги събираш и с тях награждаваш своите приятели – това не е ли ъндърграунд?

- Ъндърграунд е! По думите ти излиза, че Мургина е знакова фигура за родния ъндърграунд?!

Да, защото няма желязна стена между мафиотския ъндърграунд и така наречената официализирана икономика. Когато се перат пари от наркотика, тези пари в крайна сметка влизат в туризма и в строителството. Това също е ъндърграунд! А също и когато идва човек и го улавят, че носи „куфарче”.

С куфар валута например, предназначен за империята на брата на Милен Велчев.

Ако ти си бял човек и нямаш връзки с ъндърграунда, защо не си служиш с банкови кредити?! Ние сме една мафиотска държава, в това няма никакво съмнение. А когато държавата е мафиотска, ъндърграундът се простира до всички нейни управленски върхове. Това не е сива, а „черна” икономика. Затова Ал Капоне като мафиот е вкаран в затвора от създаденото тогава ФБР не заради убийства, а за неплатени данъци, което е изключително тежко престъпление.

- Къде са тогава всичките тези стотици милиони и милиарди от този бизнес?

Можеш веднага да ги видиш, като отидеш на морето. Отиди в Слънчев бряг например – бетон, бетон, бетонни бункери – първи, втори, трети, четвърти, а между тях затворено едно малко басейнче, в което е съмнително дали стъпва слънчев лъч. После се връщаш в София, правиш разходка и установяваш, че ние имаме 2 МОЛ-а, но щяхме да имаме 14, ако на фона на задаващата се катастрофа строителството не беше спряно. За какво са ни 14 МОЛ-а освен за пране на пари при повсеместната беднотия у нас. Та всички магазини на “Метро”, а това е почти половината от стокооборота у нас, имат по-малък оборот от един-единствен техен – във Франкфурт на Майн?! Ами 5-звездните хотели – те за какво са ни на фона на тази „процъфтяваща” икономика?! Правя ти веднага едно сравнение – Лондон е световна финансова столица. Там на 100 000 жители се падат по по-малко 5-звездни хотели, отколкото на 100 000 софиянци, ако ги приемем за два милиона.

- Когато ти кажа имената на ген. Любен Гоцев, Бойко Борисов и Иван Тодоров-Доктор, поставени едно до друго, каква връзка правиш?

Иван Тодоров-Доктора беше един много особен човек, изцяло на централно подчинение на кръга около Милошевич и руските служби. Това го създаде като Доктор, това го и уби! Всъщност той въртеше парите на Милошевич, които отиваха за поддържане на етническата война в Югославия. Не случайно Доктора си замина от белия свят тогава, когато си замина и Милошевич – двама души, които са свързани по финансова линия. Само 24 часа разделиха едната смърт от другата. Неговата фигура беше от съвсем различен аспект.

Връзка между името на Бойко Борисов и това на ген. Любен Гоцев може да се търси в 90-те години.

Може странно да прозвучи, но така, както е устроена България, най-големият й мафиот по презумпция би трябвало да бъде премиерът, защото той раздава погачата, баницата, той командва НАП, службите и всичко останало. А в добавка – командва и партията, която е основна сила в управляващата коалиция. Причините за това положение, в което се намираме в момента, трябва да търсим във върха и да спрем да си „мием” ръцете с Доктора, Косьо Самоковеца, Пилето и т.н. На този фон те изглеждат дребни играчи! Защото не може да застрелят Самоковеца насред Амстердам, да дойдат холандските фирми, да му бръкнат в джоба и да извадят карта – на наша секретна служба?! Не може и Доктора да се окаже с две такива карти, не може Поли Пантев също да се окаже сътрудник. За имената на живите мафиоти ще замълча, понеже законът те вкарва в затвора, ако обелиш думичка. Но такъв например е приятелят на един доскорошен министър, на един сегашен гл. свидетел на евентуално прокурорско обвинение, на едни нашумели братовчеди и т.н., и т.н. А когато се окаже, че всичките ни бандити или корумпирани бивши държавни служители са сътрудници на службите, нещата се размирисват съвсем?! Що за пародия! Няма съмнение, че службите ни са част от организираната мафия.

Едно интервю на Анелия Попова, БЛИЦ

Материалът е на http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Григор Лилов: Мургина е откраднала много над 1 милиард евро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди