изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:29 EET
ДОБРИЧ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ВАЛЕРИЯ, АНТОАНЕТА, ДАНИЕЛ И КАЛЧО    
Новини С панихида, отслужена от Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и свещеници от Добрич в 10 часа в храм "Света Троица" Добрич се поклони пред паметта на невинните жертви на влака - убиец София - Кардам, лумнал преди една година близо до Червен бряг и изпепелил общо 9 души - най-много от Добруджа.

Църквата се оказа тясна да поеме освен близките на младите хора, техните приятели, млади червенокръстци, добричлии.  На панихидата, която кметството обяви, че ще се провежда ежегодно, както и водосвет за здравето на добричлии присъстваха и председателят на ОбС на Добрич  Румен Иванов, кметът Детелина Николова и общински съветници. В проповедта си към присъстващите в храма митрополит Кирил призова всички утре на Сирни Заговезни в деня за прошка да се помолим и да дадем прошка на жертвите, защото е тежко родители да преживеят децата си.
След панихидата митрополит Кирил и свещениците отслужиха в двора на храма водосвет за здравето на добричлии.
В същото време в Червен бряг бе открит монументът, напомнящ за трагедията. Близките на жертвите на влака не присъстваха, тъй като всеки направи помен на гроба на свидната си жертва, но пък затова присъства министърът на транспорта Петър Мутафчиев, съобщиха осведомителните агенции. Само преди дни бащата на Даниел - Васил Вичев, сподели пред репортер на вестника, че откриването на монумента е било насрочено за 21 февруари и отложено заради лошото време. "Казаха ни, че може да стане около 21-22 март - не по-рано" - каза тогава още Вичев. От само себе си изниква въпросът - дали нарочно не бе открит монуменът в ден, в който няма да присъства никой от близките на жертвите, за да има спокойствие министър Мутафчиев, защото една година мина, а още няма дори обвинение, да не говорим за присъди. И както казва лелята на Тони, която никога не се прибра у дома - "Това е пореден PR, а всъщност не очаквам да ги боли. Въпросите ни остават вече цяла година без отговор..."

Всъщност, цинизмът на управляващите достигна апогея си точно на годишнината от трагедията!

 НДТ

Край Червен бряг бе осветен монумент в памет на загиналите пътници
Сн.: БТА

Няма уволнени заради пожара във влака убиец
28 февруари 2009 / News.dir.bg
Дали ще има уволнени служители на БДЖ заради смъртта на деветимата души, които загинаха преди година в пожара във влака София – Кардам, ще коментираме след като приключи официално прокурорското разследване.
В храма "Света Троица" се събраха родственици на покойниците, техни приятели, съученици, граждани, пътували във влака в нощта на трагичния инцидент, родители на загинали при пътни катастрофи младежи. Това заяви в Червен бряг министърът на транспорта Петър Мутафчиев, цитиран от Дарик. Той присъства на заупокойната молитва, отслужена в памет на жертвите на влака-убиец. Министър Мутафчиев поясни, че до момента прокурорската проверка и следствието по случая не са приключили и в Министерство на транспорта няма официално информация за внесени в съда обвинения.
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи в Добрич панихида в памет на загиналите при пожара във влака София-Кардам на 28 февруари 2008 година. Общинския съвет Румен Иванов, общински съветници също почетоха паметта на жертвите.
Знаем колко е тежко, когато родители изпращат своите деца, но трябва с Божията сила да превъзмогнем изпитанията и скръбта. Нека в името на загиналите да вършим добри дела, обърна се митрополит Кирил към опечалените. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи пред оброчния кръст в двора на храма благодарствен водосвет за здравето на добричлии.
При пожара в нощния влак Добрич даде най-много жертви. В пламъците намериха смъртта си студентките Валерия Желева /20 г./ и Антоанета Тодорова /22 г./, Даниел Вичев /25 г./ и Калчо Стефанов /57 г./. Техни родственици днес заявиха пред журналисти, че все още очакват резултатите от разследването. "Не се търси обаче причината за пожара, а виновник, който не е помогнал на пътниците по-бързо да бъдат изведени от влака", заяви майката на Валерия - Стефка Дойнова.
Плевенският митрополит Игнатий освети монумент край Червен бряг, издигнат в памет на загиналите преди една година деветима пътници при пожар във влака София-Кардам. Паметникът за жертвите от тежкото произшествие бе създаден от скулпторите проф. Крум Дамянов и Кирил Христов. Той бе издигнат по инициатива на кмета на Червен бряг Данаил Вълов, а проектът бе финансиран от общината, Националната компания "Железопътна инфраструктура" и БДЖ.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ВАЛЕРИЯ, АНТОАНЕТА, ДАНИЕЛ И КАЛЧО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди