изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:35 EET
“ОСТАВКА, Г-ЖО БАНКОВА! ОТИДЕТЕ СИ!”    
Общество За това призоваха втори ден над 300 протестиращи, сред които 260 работещи във “ФАРИН” АД, които втори ден излязоха на митинг на площад "Демокрация" пред ТД на НАП срещу “абсолютната арогантност и безочие” на държавната администрация 

 

 

“Абсолютна арогантност и безочие” – така изпълнителният директор на “ФАРИН” АД Веселин Бакърджиев определи поведението на данъчната администрация по повод протестите на фирмата, които днес продължиха втори ден. Той обясни, че никой от държавната администрация не ги е търсил след първия протест. Дори не са поглеждали през прозорците на кабинетите си. “Правят се, че нищо не се случва, но не е така”, каза В. Бакърджиев. Той сподели, че са му се обаждали много негови колеги да го поздравят. Споделяли, че и те имат да вземат пари от държавата, но не се присъединяват към протеста на “ФАРИН”, защото ги е страх.

“Ние сме достатъчно притеснени от това, което се случва в града, за да ни притесняват и данъчните. Един бюрократ винаги може да намери законов параван, за да оправдае бездействието си. Но не става въпрос само за бездействие, но те и ни пречат”, каза В. Бакърджиев пред НДТ. И посочи, че днес земеделският министър Валери Цветанов обяснява как директните субсидии са изплатени, а производителите лъжат, но всъщност са изплатени субсидиите на дребните производители или на близките до властта. “ФАРИН” има да получава преки субсидии за 70 000 декара, което е около 1,3 млн. лева, пари, които агрофирмата е раздала като ренти, но не е получила все още от държавата. “Лошо е, че обществеността не се вълнува от това, което става с фирмите. Страшното е, че в Добрич фирми не остават, а от кафенета няма да можем да живеем”, добави В. Бакърджиев.

Пред събралите се пред ТД на НАП вече втори ден 260 работници и служители на фирмата той каза: “Днес ние пак сме се събрали, за да покажем, че не сме съгласни с начина, по който бюрократите се крият зад законови паравани и да пречат на работещите фирми. Не сме съгласни с разрухата, която цари в града. Не сме съгласни с начина, по който се третират фирмите в Добрич вече десет години. Ни сме тук и ще останем. Бюрократите се сменят, но някой трябва да остане да работи. Призоваваме ги да започнат да работят. Много от фирмите са в нашето положение, но ги е страх да ни подкрепят. Казват, че са с нас, но ги е страх. Всеки заслужава съдбата си и ние ще отстояваме нашата.”

Пред събралите се на митинга изпълнителният директор на “ФАРИН” АД каза още, че искат да получат уважение за труда си, за това, че стават в три часа, за да торят, за това, че хранят 260 семейства. “Още веднъж молим администрацията да започне да си върши работата и да заслужи парите, които получава от нашите данъци. Защото ако няма данъкоплатци, няма да има и НАП. Защото ако убиеш кравата, от която доиш мляко, ще се наложи да доиш бика.”

На фона на освирквания, тъпан и вой на сирени, събралите се скандираха отново “Върнете ни парите”. Защото: “Това не са пари, които сме откраднали или спечелили отнякъде, а пари от банков кредит, който сме теглили, за да купим стока и да платим ДДС. Как за толкова време не го проумяхте”, попита В. Бакърджиев. И призова данъчната администрация да се размърда, да направи проверките на румънската фирма, която отстои само на 80 км от Добрич и да върне 2 156 000 лева ДДС на “ФАРИН”.

“Оставка, г-жо Банкова! Отидете си! Такива администратори не ни трябват. Оставка!”

В. Бакърджиев призова, ако данъчните имат данни за извършено престъпление от “ФАРИН”, да повикат полицията, която и без това е на площада, за да охранява митинга, да ги арестуват и вкарат в затвора. Но, ако не – то да върнат на фирмата задържаните вече една година над 2 млн. лева.

“Целта на влизането на България в ЕС бе интегрирането ни, да работим с европейските страни. С тази политика на данъчната администрация, по-лесно е да се търгува с Азия и Африка, защото, ако търгуваш със страни от ЕС, няма да видиш ДДС”, каза В. Бакърджиев. И попита коя фирма би могла да търпи такъв данъчен тормоз. Той припомни, че данъчните власти имат право да задържат парите на фирмите до три години, но само ако има съдебно производство, каквото в случая с “ФАРИН” няма. “Съжаляваме, че имаме управленци като вас”, каза изпълнителният директор на агрофирмата. И попита “Какъв е планът на правителството ни за излизане от кризата, когато неговата администрация ни натиква все по-дълбоко. Как да се борим с конкуренцията, когато в другите държави се подпомагат фирмите, а у нас им се пречи.” Той посочи, че фирмата  има проекти на стойност 4,5 млн. лева, които никой не разглежда и те само събират прах.

“Нашият град се превръща в град-фантом. Какъв ще е той след 1-2-3 години, ако оставим бюрокацията така да си върши работата”, попита В. Бкърджиев. И посочи, че управляващите трябва да си дават сметка, че трябва да има фирми, за да ги има и тях. “Проблемът не е в парите на “ФАРИН” , а какво става в града ни. Защото данъчните четат законите, както Дяволът чете Евангелието. Знаем, че гарван гарвану око не вади. Тогава, на кого да се оплачем? На кого да вярваме?”, попита още В. Бакърджиев. И завърши с думите “Надяваме се, че администрацията ще се вразуми”.

Протест пред данъчното е предвиден и за понеделник от 14 часа.  НДТ

 

СНИМКИ ОТ ВТОРИЯ ДЕН НА ПРОТЕСТНИЯ МИТИНГ НА "ФАРИН" АД СРЕЩУ ДИРЕКТОРКАТА НА ТД НА НАП В ДОБРИЧ ПЕТЯ БАНКОВА

 

МИТИНГ ИСКА ОСТАВКАТА НА ПЕТЯ БАНКОВА - ДИРЕКТОР НА ТД НА НАП В ДОБРИЧ    
Новини Многолюден митинг, в основата на който е целият колектив на "Фарин" АД, иска оставката на Петя Банкова - директор на ТД на НАП в Добрич. Протестът е повторение на вчерашния митинг, но сред минитингуващите този път се забелязват и други хора, изразяващи недоволството си от Петя Банкова. Естествен е страхът от управляващите БСП-НДСВ-ДПС на мнозина в Добрич, но очевидно е, че колективът на "Фарин" АД печели симпатии и поддръжници. Днес протестът е още по-добре организиран, с още по-ясни позиции и по-многолюден. Както се и очакваше, до момента няма официални изявление на властта за митинга, нито на лидерите на БСП, НДСВ и ДПС в Добрич - партиите, застанали зад кандидатурата на Петя Банкова за директор на ТД на НАП.

В момента репортери на НДТ са на митинга и в следващите часове ще информират за подробностите читателите на ndtnews.hopto.org. Припомняме ви протеста от вчера, а в галерията "Новините в снимки" след броени минути ще ви покажем събитието.  НДТ/Снимка: Интернет

СНИМКИ ОТ ВТОРИЯ ДЕН НА ПРОТЕСТНИЯ МИТИНГ НА "ФАРИН" АД СРЕЩУ ДИРЕКТОРКАТА НА ТД НА НАП В ДОБРИЧ ПЕТЯ БАНКОВА

 

“БАНКОВА, ОТИДИ СИ!”    
Общество

“БАНКОВА, ОТИДИ СИ!” - призоваха на митинг пред сградата на НАП в Добрич 260 служители на “ФАРИН” АД. “Да помолим г-жа Банкова да си отиде като бъдеща бивша данъчна шефка и да не тормози града”, каза изпълнителният директор на фирмата Веселин Бакърджиев пред насъбралите се на площад “Демокрация”. Служителите на “ФАРИН” излязоха на митинг в знак на протест срещу бездушието и нежеланието на държавната администрация да помогне на бизнеса да излезе от кризата. Ще съдим   дирекцията на НАП за лихви и пропуснати ползи за задържаните вече година 2 156 000 лева ДДС, каза още В. Бакърджиев   Днес от 14.00 ч. митингът на "Фарин"  пред ТД на НАП на площад "Демокрация" в Добрич продължава



 

“Работете и не крадете”, “Борим се за нашето бъдеще и достойнство”, “Ние ви храним, а вие ни крадете”, “Вашите заплати са от нашите пари”, “Работете както крадете” – това бяха само част от плакатите, които издигнаха вчера служителите на “ФАРИН” АД, които излязоха на първия от поредицата митинги пред сградата на ТД на НАП в Добрич. Събралите се на площад “Демокрация” 260 служители на фирмата бяха с шапки с надпис “Няма да търпим” и свирки. Те в продължение на два часа освиркваха данъчната шефка Петя Банкова и държавната администрация, която, по думите им, им пречи да работят и неправомерно задържа вече една година над 2 милиона лева ДДС.  

Чуваше се вой на сирени и сигнали от тромби.

“Банкова, отиди си!”, скандираха многократно под прозорците на шефката на данъчното в Добрич Петя Банкова работещите от фирмата, която може да остане без заплати заради задържаните вече година 2 156 000 лева ДДС по сделка с румънска фирма за износ на зърно. “Върнете ни парите!”, скандираха още протестиращите. “Да помолим г-жа Банкова, която е бъдеща бивша данъчна шефка, да си отиде и да не тормози града. На нас ни трябва човек, който да разбира фирмите”, призова от импровизираната трибуна изпълнителният директор на “ФАРИН” АД Веселин Бакърджиев.

Пред журналисти той обясни, че в резултат на невъзстановяването вече в продължение на една година на наед 2 млн. лв. ДДС фирмата е претърпяла щети от 250 000 лева лихви. “Протестираме срещу бездушието и нежеланието на държавната администрация да помогне на фирмите да излязат от кризата.”, обясни В. Бакърджиев. И добави, че данъчната администрация незаконосъобразно задържа парите, въпреки че румънската фирма-контрагент работи, търгува и е абсолютно изрядна, което в България се знае. “Петя Банкова се интересува дали румънската фирма била  лоялен партньор. Какво я интересува нея това?”, попита изпълнителният директор на “ФАРИН” АД. И добави, че въпросната сделка е за 1000 курса с 20-тонни камиони със зърно, за които има изрядни документи, че са изнесли зърното по сделката. В. Бакърджиев коментира, че, според данъчната шефка, той след като веднъж е заложил имущество, за да получи кредит за сделката, трябва още веднъж да заложи, за да може да осигури банкова гаранция пред данъчното. “Смята ли г-жа Банкова, че в този период на криза е много лесно да се вземе банкова гаранция”, пита той. И още: “Колко време трябва на една данъчна администрация да провери дали фирма със седалище на 80 километра от Добрич е изрядна. Те не работят – за това са моите претенции”. В. Бакърджиев е категоричен, че действията на данъчната администрация няма да доведат до фалит “ФАРИН” АД, тъй като фирмата е с капитал над 30 милиона лева. Той е уверен, че и въпросното ДДС ще бъде върнато на фирмата, защото тя е изрядна. “Въпросът е защо българската администрация не помага, а пречи”, добяви той. Пред журналисти В. Бакърджиев каза още,  че Петя Банкова отказвала да се срещне с него като аргументът бил, че няма приемен ден. “Протестираме против бездушието на г-жа Банкова като бъдещ бивш служител на данъчното. Къде ще работи тя в този град след това? Във фирмите, които затвориха ли? Вероятно ще се изнесе от Добрич. Няма място за хора като нея в града”

Причината, за да не се връщат парите им, както и на много други фирми, е, че неправомерно е било връщано ДДС, както има случаи в Силистра, и се е отворила огромна дупка в бюджета, която сега се чудят как да запълнят. “Парите ни ги няма. В момента всичко що е плащане в държавата се задържа по един и същ сценарий – не се отказва, но и не се дава”, обяси В. Бакърджиев.Според него, липсите ще лъснат когато се сменят управляващите.

“Радвам се, че успяхме да преодолеем страха, да се опълчим срещу бездушието и тормоза, който ни се оказва от държавната администрация във всичките й форми”, каза пред събралите се Веселин Бакърджиев. И посочи, че протестът им е насочен и срещу Разплащателна агенция, която не може да намери време да изплати директните плащания и вече девет месеца не може да разгледа проектите по Програмата за развитие на селските райони. “И се стигне до ТД на НАП, които не само не работят, пречат, но и открито ни вредят.  Задържат парите ни с аргумента. Опитват се да рушат доброто ни име, да ни тормозят. Сигурен съм, че няма да успеят. Ние сме целеустремени. Знаем, че вървим по правилния път. Хора, които обработват 75 000 декара земя, които хранят 260 семейства, не са крадци. Тези хора работят и знаем, че рано или късно ще върнат парите ни”, каза В. Бакърджиев пред митинга. И добави, че докато данъчните търсят фирма-фантом в Румъния, градът ни се превръща във фантом. И попита: “Когато приключат и със селското стопанство ли ще са доволни? Ние няма да фалираме. Ако един месец не си платим заплатите, е станем по-силни, защото това, което не ни убива, ни прави по-силни. Защо ни третират като крадци. Ние не сме крадци. Не сме рая. Ние си плащаме данъците и няма да мълчим”, каза накрая той.  НДТ

 

Снимки от протеста.

 

ГОРЕЩО ИНТЕРВЮ ВЪВ ВЕСТНИК "ТРУД" НА БИВШ РЕГИОНАЛЕН ШЕФ НА НАП

 

Кадиев: Исках оставката на Мургина през 2006-а

 

Според Вас, НАП в Добрич участвала ли е или не в схемите на Мария Мургина?

Борисов: Хората ще запомнят тройната коалиция с кражбите

 

Управителят на “Нова добруджанска трибуна” заплашва директора на

АНКЕТА И КОМЕНТАРИ: Според Вас НАП в Добрич /данъчното/ за кого работи?

 

 


Сходни връзки

“ОСТАВКА, Г-ЖО БАНКОВА! ОТИДЕТЕ СИ!” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди