изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:27 EET
Защо се смята, че петък 13-о число носи нещастие    
Любопитно Д-р Ханс Йорг Хемингер, теолог от протестанската църква във Вюртемберг, обяснява за Радио Дойче веле как и кога се появява това широко разпространено суеверие

Много хора вярват, че петък 13-о число носи нещастие. Д-р Ханс Йорг Хемингер, теолог от протестанската църква във Вюртемберг, обяснява как и кога се появява това широко разпространено суеверие.

 

 

Числото 13 се среща често в Библията. Тринадесет са участниците в Тайната вечеря. Юда е тринадесетият ученик на Исус Христос. Може ли да се твърди, че суеверието около \"петък 13-о число\" произлиза от тези библейски факти.

Д-р Ханс Йорг Хемингер обяснява:


\"Да. Суеверието, че числото 13 носи нещастие, произлиза най-вероятно от тези пасажи. Все пак има и редица други обяснения. Например, числото 12, т.е. една дузина, винаги се е възприемало като нещо пълно, нещо завършено и заради това като нещо добро. 12 може да се дели на много числа, докато 13 е просто число и не се дели на нито едно друго число.

Освен това тринадесетицата се е смятала за излишна и в народните повери се говори за нея като за дяволска дузина.\"


Понятието \"петък 13-о число\" не е толкова старо


Общовалидна ли е в Библията връзката между числото 13 и деня петък? Обяснението на германския теолог: \"Не, изобщо не е общовалидна. В Библията числото 13 - като число, носещо нещастие - и петъкът - като ден, носещ нещастие (Разпети петък) - съществуват отдавна поотделно.

Понятието \"петък 13-о число\" не е толкова старо. То се среща за първи път през 1950 г. в една книга за магии. Същото понятие се използва по-късно, през 1957 година, от журналист в сатира за спускането на танкер на Аристотелис Онасис на вода\", разказва д-р Ханс Йорг Хемингер.


Журналистът е Тило Кох, който пише за германския всекидневник \"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг\". В сатирата той се присмива на това, че спускането на танкера \"Тина Онасис\" на вода бива отложено заради суеверието - петък 13-о число носи нещастие.

Съществува ли суеверието във времето преди Христа?

Д-р Ханс Йорг Хемингер:


\"Във всяка култура дори и в ерата преди Христа съществуват дни и числа, за които се смята, че носят късмет или нещастие. Но те са различни. Например, древните германски племена по традиция са смятали петък за щастлив ден, защото е бил денят на богинята на любовта Фрея.

А числото 13 при някои се смята за късметлийско, при някои - за носещо несполука. Днес в Испания, например, съществува суеверието, че вторникът, а не петъкът носи нещастие.\"


Случват ли се в петък 13-о число особено много беди?


Д-р Ханс Йорг Хемингер казва: \"Не, дори точно обратното. Някои доказват например, че на петък 13-о число се случват повече катастрофи, отколкото през другите дни от седмицата.

Но ако човек се вгледа по-добре в статистиките, ще види, че това важи и за всеки друг петък от месеца, който не е на тринадесето число. Причината е особено натовареният трафик в края на седмицата.\"


Може ли да се каже, че това е явлението, познато от социологията, т.е. ако човек си втълпи, че нещо лошо ще се случи, то настъпва.

Д-р Ханс Йорг Хемингер: \"Да това е така. Винаги, когато очакваме нещо лошо, вероятността то наистина да се случи, нараства. Човек подсъзнателно се притеснява и е напрегнат, а това се отразява и на поведението му. И в крайна сметка наистина се случва някаква беда.\"

 svejo.net

 


Сходни връзки

Защо се смята, че петък 13-о число носи нещастие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди