изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:35 EET
ПРОДЪЛЖАВАТ СПАСИТЕЛНИТЕ РАЗКОПКИ НА ДЪЛБОКА    
ИсторияПрез следващия месец и през май ще продължат спасителните разкопки в местността Дълбока край Каварна в близост до откритото древно селище Тимум, по решение на НИПК.

Това съобщи за НДТ директорът на музея в морския град Дарина Мирчева. Тя допълни, че ръководител на спасителните проучвания е Христо Кузов, който пък през септември ще проведе редовните си археологически проучвания на същото място. От 1 април стартира активният туристически сезон за музейните работници в Каварна. "Благодарение на одобрения ни бюджет от общината тази година, който сега е в размер на 180 хил. лв., ще имаме възможност и сме планирани доста мероприятия. Отново през юли и август в рамките на месец Бони Петрунова ще проучва предградията на нос Калиакра. За първи път тази година през юли и август също ще стартира проучване на църковното строителство в Каварненския район, като ръководител ще е ст.н.с. д-р Хитко Вачев от Великотърновския университет" - каза още Мирчева.
84 находки, сред които и златната диадема, които миналата година бяха открити при разкопките на екипа на Б. Петронува, вече могат да бъдат видени като експонати в музея в Каварна. Наред с тях са изложени и разкритите и реставрирани близо стотина експоната от района на Дълбока - както от спасителните разкопки, проведени там, така и от редовната работа на екипа на Христо Кузов. Сред предметите са копчета, керамика, монети, бронзови предмети от римския период. В годината са планирани и няколко чужди експозиции да гостуват - сред тях ще е изложба дърво-стругарство от "Етъра", както и "Нестинари", разкри още Мирчева.
 


Сходни връзки

ПРОДЪЛЖАВАТ СПАСИТЕЛНИТЕ РАЗКОПКИ НА ДЪЛБОКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди