изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:07 EET
Бойко Борисов за скритите козове на ГЕРБ в предизборната й битка, дебата със Станишев и скандала около експерта Тошко Тодоров    
Интервюта Бойко Борисов, лидер на ГЕР и кмет на София, по бТВ, „Тази сутрин” - интервюто е взето от Агенция Фокус

Водещ: Добро утро на зрителите и радиослушателите на бТВ. Кои са скритите козове на партия ГЕРБ в битка й с политическите противници преди изборите? Разговор с ген. Бойко Борисов, кмет на София, лидер на ПП ГЕРБ. Добро утро!
Бойко Борисов: Добър ден!
Водещ: Към вас имаше интересен въпрос от Венци Стефанов, чийто син беше отвлечен, когато бяхте главен секретар на МВР. Зададе той въпроса – всичко ли направи МВР, докато разкриваше това отвличане, това изчезване? Може би да ни кажете няколко думи за начина, по който тръгна подходът на МВР към този вид престъпления, които станаха много опасни и популярни напоследък?
Бойко Борисов: За съжаление, това ми помрачи настроението, защото ме върна в онези години, в които положихме много усилия не само по този, но и по други случаи. Той този така или иначе не се разкри, защото други имаха късмета и успяха да си върнат близките. Аз бих цитирал тогава по онова време директора на Скотланд Ярд сър Джон Стивънс. Ние влагахме много сили за магистралните грабежи. Точно по това време, ако си спомняте, когато станах секретар, осъмвахме сутрин с вързани чужденци с откраднати коли по магистралите.
Водещ: Имаше много магистрални грабежи.
Бойко Борисов: Беше ужасно. И това така накърняваше и имиджа на страната, и спокойствието на гражданите, но за радост там държавата успяхме да съберем целия си ресурс, да възобновим стари дела. Хората, които знаехме, че са извършили отвличанията, да ги приберем в затвора и те просто спряха, няма.
Водещ: Какво стана обаче с този случай?
Бойко Борисов: Той тогава ме предупреди. Каза: „В Лондон имаме средно по 80 отвличания, изключително тежък проблем, който ще дойде и при вас”. Той дойде шефа на „Руен”, когато отвлякоха. По това дело ние бяхме стигнали до арести. Тогава прокуратурата разделиха делото на три, за да не може да се събере в едно и да бъдат осъдени хората, участващи в него. В последствие един от тях беше убит. Неговите хора си го убиха, защото вече излизаха и разговори, които бяха засечени, групата им беше ясна. За съжаление, законодателството, превенцията на държавата е такава, че... ето, хората се вълнуват, страшно опасно като проблем, но няма адекватно поведение от страна на държавата.
Водещ: Костинбродската група по ваше време, казахте преди малко, стигнахте до нея. Тя по този случай ли е?
Бойко Борисов: Просто те попаднаха на няколко пъти с веществени доказателства и то безспорни, с ДНК върху съответното оръжие или върху самото престъпление, безспорни доказателства.
Водещ: Вярно ли е, че по времето на това отвличане, казал ваш колега, генерал от МВР, на Венци Стефанов – „няма да работим за човек на еди кой си”, може би са визирали това, че той е приятел с Младен Михалев – Маджо.
Бойко Борисов: Г-н Стефанов знае, че вложих всичко и направих всичко, което можеше, а и неслучайно тогава в записите или въобще в информацията, която стигаше до него от групата, казваха по никакъв начин да не ми казва на мен.
Водещ: Тоест, отвличащите са му казвали на него да не контактува с вас?
Бойко Борисов: Правехме абсолютно всичко да го намерим и той знае, че в личен план огромни усилия положихме. Но тогава според мен при него специално, все пак труп не е намерен, за да му погребем детето, дай Боже да има 1% да е живо и здраво, но при него и по начина, по който ги търсехме, ако случайно той е видял отвличането или някои от отвличащите, може да са подходили към него по най-бруталния начин.
Водещ: За да няма никаква информация.
Бойко Борисов: Да няма информация.
Водещ: Г-н Стефанов, чухте ли какво каза ген. Борисов?
Бойко Борисов: Съжалявам много, защото той е от малкото случаи, в които имахме насока и според мен – можеше да се стигне до край.
Водещ: Пак към тази Костинбродската група ли бяха?
Бойко Борисов: Вижте, сега от тази си позиция да се връщам назад, мисля, че пак ще излязат адвокати да ми дават оценка. Помните, че...
Водещ: Добре, има и нов случай. Може с едно изречение г-н Стефанов да каже?
Венцислав Стефанов: Много пъти сме разговаряли с г-н Борисов. Наистина така беше – обвинението беше за това, че аз съм се обадил на ген. Борисов и записът...
Водещ: Значи е стигнала информация до тях, че сте се обадил?
Венцислав Стефанов: И записът, който дадоха на детето ми беше: „Татко, защо се обади на Бойко Борисов” така, така.
Водещ: Откъде е изтекла информация? Значи, че от МВР е изтекла информация, че сте говорели с него?
Венцислав Стефанов: Няма откъде другаде да изтече.
Водещ: Да, откъде другаде да изтече.
Венцислав Стефанов: Аз исках и друго да попитам ген. Борисов – ако утре той направи едно правителство, ще направи ли така, че това нещо да спре?
Водещ: Въпросът е хубав, още повече, че човекът, който беше отвлечен преди два дни – г-н Киров е един от първите спонсори на ГЕРБ, както пише във вестниците, в това няма нищо лошо.
Бойко Борисов: Да, той беше единственият човек тогава, когато всички се плашеха, да си даде името на фирмата „Киров”.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: И първите снимки, спонсор звучи лошо, снимките, които сме ги разпечатали, да...
Водещ: Вестниците пак – снимки на Бойко Борисов с отвлечения.
Бойко Борисов: ... ги плати той. Вижте, снимката...
Водещ: На всичкото отгоре той живее в Банкя, където сте и вие. На всичкото отгоре и около вас има охрана и то държавна охрана и е имало полицаи в двора, съседния, стрелба предния ден, гонене на маскирани и отвличането на другия ден.
Бойко Борисов: В моя дом там няма охрана, нито ми е комшия, така както поставяте въпроса. Това, че живеем в град с мен...
Водещ: В Банкя. Добре. Имало е полицаи в съседния двор.
Бойко Борисов: Важното е това, което г-н Стефанов попита – незабавна законодателна промяна. След като това се явява в такъв бич за обществото. По тези престъпления незабавно трябва да се направи една група, да се изолира от всички останали дали ще е в МВР, но най-добре е да си е в БОП или в ДАНС, тяхна си работа, няма да им се меся, законодателна промяна. Всеки уличен от 30 години в такова престъпление, поне от 30 години затвор. Всички улеснения за ползване на специални разузнавателни средства (СРС), веществено доказателство – веднага в съда. Законодателни промени, защото в противен случай, защото това е много „сладък” за тях бизнес, изкарват много пари накуп, със сигурност това, което... участват бивши полицаи, може и настоящи да участват. Но ние навремето подценихме крадците на коли. От крадците на коли се явиха след това... те поеха контрола на наркотиците, убеден съм, че сега поемат и контрола, и отвличанията и това стават организирани групи. Убеден съм в това.
Водещ: Конкретният ви коментар по...
Бойко Борисов: Подценихме ги...
Водещ: Това са бандите, които се развиват в годините.
Бойко Борисов: Нали, като кажеш „гепач на коли” на жаргон – „гепач на коли”.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Само че се оказа, че всъщност тези групи, които се организират от четири – пет – шест човека, всъщност имат всички качества на много добри полицаи, ако са.
Водещ: От колите в наркотиците, в отвличанията.
Бойко Борисов: Първо са смели, второ – много познаващи техниката, защото особено съвременните коли с начина, по който ги вземат.
Водещ: Компютри, GSM-ми, GPS-и.
Бойко Борисов: След това наводчици и хора, които проследяват, хора, които крадат, хора, които прикриват след това.
Водещ: Наводчик? Какво е наводчик?
Бойко Борисов: В смисъл – навежда хората, крадците към машината, която евентуално трябва да вземат. Абсолютно това нещо...
Водещ: Ятак.
Бойко Борисов: Как?
Водещ: Ятак. Партизанско.
Бойко Борисов: Ятак е този, който дава гаража, примерно след това и я пази колата, докато дойдат да я продадат. Абсолютно всичките тези като се качат на едно ниво по-нагоре дали ще отвлече колата или ще отвлече шофьора за него като тактика, стратегия... И вече като са направили по 2000 – 3000 кражби на автомобили не е проблем те да се изчистят направо...
Водещ: Кажете по конкретния случай. Приятел сте на семейство Кирови, познавате сина. Какво се случва там, според вас? Човекът бил пред фалит днес излиза във вестник „Стандарт, други пък – избягал е в чужбина.
Бойко Борисов: Познаваме се, но не мога да му дам нито оценка на бизнеса, познаваме се, съжалявам, че това им се е случило, защото за мен със сигурност е отвличане, но...
Водещ: Но защо твърдят близките толкова спокойно, че бил в чужбина?
Бойко Борисов: Най-вероятно така са им казали.
Водещ: Престъпниците или МВР?
Бойко Борисов: Не, МВР, но това са си техни стратегии и тактики, не ги знам какво правят в момента. Факт е за престъпността, че когато полицията си къса пагоните на площада и 10 хиляди души полицаи протестират, това е златното време да се извършват престъпления.
Водещ: Другият случай – с този експерт Тошко Тодоров, който се появи при вас на дебата срещу г-н Станишев, това удар под кръста срещу вас ли беше – неговото попадане във вашите редици?
Бойко Борисов: Не, защо?
Водещ: Не знам – някой номер, скроен от някой, примерно, да инфилтрира подобен човек при вас. Вашият колега по национална сигурност Бакалов каза, че имате... 1/3 от хората в ГЕРБ са били внедрени от БСП да ви бойкотират вътре.
Бойко Борисов: Бакалов с цялото ми уважение към него да си гледа неговата партия.
Водещ: Той е ваш колега и той е д-р по национална сигурност.
Бойко Борисов: Аз на тях никога не им се меся и да не се месят и те при нас. Пък ГЕРБ има много експерти, много хора професионалисти, които работят, търсим, намираме, привличаме тези, които утре биха могли да се справят с проблемите. Ето както и г-н Стефанов каза относно престъпността – естествено е да търсим хора, не може да докараш някой отвън, който не знае какво е положението в данъчната система, естествено – търсиш експерти там. След като...
Водещ: Нали казахте, че отвън ще дойдат основните експерти на ГЕРБ.
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: Отвън казахте, че ще дойдат основните икономически експерти на ГЕРБ, останах с това впечатление.
Бойко Борисов: Двама – да.
Водещ: Че от западни фирми ще ги вземете преди или след изборите.
Бойко Борисов: Не от западни фирми. Двама – да.
Водещ: Двама експерти?
Бойко Борисов: Естествено. Всички останали са оттук.
Водещ: За министри?
Бойко Борисов: Когато му дойде времето ще кажа.
Водещ: В смисъл – преди изборите ли ще ги доведете?
Бойко Борисов: Тази тактика, която Станишев се опита да въведе и да ни вкара в тези приказки още преди да е дал дата за избори, да отвлече вниманието от проблемите на деня с предизборна кампания, с дебати... Сега защо го е страх, защо не се явява на дебат с Костов? Защо не се явява на дебат с Яне Янев? Защо го е страх? Откъде накъде имаше тази медийна подкрепа да иска дебат с мен, а сега, когато другите искат с него – няма.
Водещ: Напротив, аз смятам, че е хубаво да направите един дебат двамата с г-н Станишев, даже аз съм готов тук да ви построя цяло студио, но двамата, когато кажете, може и да е за изборите, няма да проблем, когато се съгласите. Защото вие сте основните играчи, г-н Борисов, разбирате ли?
Бойко Борисов: Защо?
Водещ: Вие сте рейтинговите играчи. Ето дори и на единия да му падне рейтингът, а на другия да му се вдигне, пак имате по 25 – 30% рейтинг.
Бойко Борисов: Вижте, разликата е 10%. Толкова е между следващите и БСП.
Водещ: Може би до вас се приближава само Яне Янев, може би това може да бъде троен дебат вече.
Бойко Борисов: До кое се приближава?
Водещ: До вашите рейтинги.
Бойко Борисов: До 26% на ГЕРБ?
Водещ: Е, като партия /.../ бил по-висок от на Станишев.
Бойко Борисов: Да си отидат и да спорят. Ако дойде президентът Обама в София, всеки ще иска да се разходи с него по „Витошка”. И те искат да застанат до мен, за да се чувстват силни.
Водещ: Чувствате ли се като човек, който е паднал в капана на...
Бойко Борисов: Сега, Станишев, когато падна в капана с дебатите... Защото, ето аз отидох в Министерски съвет и там трябваше да дойда на дебат. Там, да дойдат всички медии, не сега да се изреждат всички – и ние искаме, и ние искаме. Да дойдат вечерта в Министерски съвет. Но както и да е – ето, продължаваме да губим време да не отчитаме важното, а да се занимаваме с някакъв дебат.
Водещ: Добре, случаят с Тошко Тодоров. Днес в „Труд” излезе информация, че той е...
Бойко Борисов: Вчера чух нещо изключително обезпокоително.
Водещ: Къде? Къде го чухте?
Бойко Борисов: По новините.
Водещ: Така.
Бойко Борисов: Когато премиерът Станишев отиде на крака при Доган, при своя началник, да му носи микроскоп, защото всичко, което са направили е толкова малко, че трябва да го гледат под микроскоп. Действително много знаков подарък – на крака с микроскоп да видят мъничкото, което са направили. Чудесно. Избирателите на БСП като го гледат Станишев при Доган на крак там на мегдана с ибрика, му е много хубаво на левия избирател.
Водещ: Нали бяхте приятел с г-н Доган. Чакайте сега.
Бойко Борисов: Канен съм преди десет години и то не приятел.
Водещ: А преди десет, по времето на царя, с извинение.
Бойко Борисов: То беше толкова вече.
Водещ: И кой ви подкрепи тогава за генералските пагони от партийните каси.
Бойко Борисов: Изобщо не е вярно това.
Водещ: И ДПС имаше подкрепа тогава.
Бойко Борисов: Не е вярно.
Водещ: Помня една знакова пресконференция в МВР с Касим Дал и с вас.
Бойко Борисов: Не е вярно. Ние работехме тогава. Касим Дал отговаряше по линия на ДПС за МВР.
Водещ: Коректно съм се изразил, аз помня.
Бойко Борисов: Моите пагони, понеже и по тази тема спекулирате, първите ми ги даде Петър Стоянов, президента на СДС. След това вторите ми ги даде президентът Първанов.
Водещ: Но по предложение на правителството.
Бойко Борисов: Никъде, никъде Доган не е бил, за да даде предложение.
Водещ: По предложение на правителството.
Бойко Борисов: Е, да не е бил министър Доган.
Водещ: Еми не, но...
Бойко Борисов: По предложение на Петканов.
Водещ: Като имаш ключови министри и като държиш мандата.
Бойко Борисов: Не е сериозно това, което говорите. Съжалявам, че е така, но...
Водещ: Чакайте. Аз като ви казах, че ДПС са били в правителството на НДСВ, където вие бяхте главен секретар, вие се обиждате едва ли не. Защо? Това не е срамно. Разберете.
Бойко Борисов: Не се обиждам, просто...
Водещ: Какво като са ДПС, да не са дявали там. Това са нормални политици.
Бойко Борисов: Може би са такива.
Водещ: Е защо?
Бойко Борисов: Защото според мен всички корупционни схеми минават оттам. И в момента се опитват и върху медиите контрола да поемат.
Водещ: Мислите ли, че това е правилната тактика? Другите партии не са ли корумпирани в България? Само ДПС ли оличавате?
Бойко Борисов: Тя не е излизала от властта.
Водещ: Другите какво? С ДС управляваше само четири години. Знаете как бяха построили държавата буквално като военен...
Бойко Борисов: Нека да се върнем върху приказките за дебата, защото оттам тръгнахме.
Водещ: Е, ще има ли дебат?
Бойко Борисов: Сега премиерът Станишев трябва като цопна в този капан, който ми беше заложил, защото във времето на финансово-икономическа криза не може много да се мърда от параметрите. Още повече – грешката му е, че вкарвайки ме, повтарям без да имаме дата за избори, вчера го чух и от това, всъщност аз съжалявам, че не искаме да коментираме важното за държавата. Чух го че иска да направят по-висока избирателна бариера осем процента или колко там са си намислили да правят за коалиции.
Водещ: Има такива гласове в БСП, но не знам дали премиерът го е казал това вчера?
Бойко Борисов: Е, премиерът го каза.
Водещ: Аз не съм гледал внимателно новините.
Бойко Борисов: Вчера премиерът каза, по всички новини го гледах. Това е явно с цел да не се допусне дясноцентристката коалиция, която направиха ДСБ и СДС. Ако те това го правят, аз предлагам изборната бариера да бъде 25%.
Водещ: Само вие да влезете в парламента.
Бойко Борисов: Откъде накъде? Защо от четири на осем? Сега щели да правят от четири на осем чувам. Защо да не е 25%?
Водещ: Добре. Дайте да направим така – защо пък като има един парламент и една партия в парламента да няма една телевизия и един вестник само, както си беше навремето, и едно радио. Спокойствие. Нашият приятел Тодор Живков така действаше.
Бойко Борисов: Това да променяш правилата за избори един или два месеца преди изборите е просто нахално.
Водещ: Добре, ще има ли такъв дебат истински, лидерски дебат между вас и между г-н Станишев?
Бойко Борисов: Ние всеки ден го водим. Ние всеки ден го даваме.
Водещ: Така – два часа в студиото, пред цялата българска общественост.
Бойко Борисов: Два часа – три часа - направихме такъв дебат. Сега той си цопна в неговия капан. Щом иска с 10% по-надолу от мен дебат, сега да отиде и да го дава на Костов, да го даде на Янев и тогава пак с мен. И тогава пак с мен. Сега да му гледам сеира искам, защото същите тези вестници, които писаха, че дал заден на дебата, сиреч – видиш ли онзи смелия Станишев, а Борисов бил страхлив, видяха, че няма нищо страшно. Още повече – грешката на Станишев за този дебат е, че действително аз много, много не им обръщах внимание.
Водещ: Сега, не им давайте безплатни PR съвети на премиера.
Бойко Борисов: Нека да ги чуят, защото той дава много пари за тази работа, да чуе защо сгреши. Той вкара общественото внимание върху бюджета. Неговият министър седем пъти го питах за парите в сивата икономика, той мълча, не каза. От това, което разбрахме, те имат бюджет до изборите. След изборите те нямат приходна част, което автоматически означава, че ще повлече разходната част на бюджета.
Водещ: Как така нямат приходна част?
Бойко Борисов: Нямат приходна част. Те залагат 4.7, в момента има нула. Няма приходна част.
Водещ: Какво значи това?
Бойко Борисов: В момента хората не си плащат данъците.
Водещ: Е?
Бойко Борисов: Аз гледам и София.
Водещ: Какво значи 4.7, пък 0.
Бойко Борисов: 4.7% ръст изобщо не е икономика. В момента тя е нула.
Водещ: На икономиката?
Бойко Борисов: Нищо не работи. С една дума, след август те ще зачервят бюджета и Орешарски, вместо да се явява на такива дебати, да отиде и да направят нов бюджет, но това веднага.
Водещ: Нула на нула означава, че ще бъдат равни двете неща, приходи и разходи, не че няма да има приходи.
Бойко Борисов: Това означава друго.
Водещ: Какво?
Бойко Борисов: В момента те харчат пари, които в бъдеще време трябва да съберат. И това, с което се похвалиха там за един-два милиарда, че имали проекти разписани. Значи искам да ги предупредя.
Водещ: Добре, вие в София колко пари сте събрали?
Бойко Борисов: Момент, чуй, това е изключително.
Водещ: Така.
Бойко Борисов: Нищо не сме събрали, хората не плащат.
Водещ: Ами тогава кой е събрал, никой не е събрал, ще ги платят...
Бойко Борисов: Ами затова предупреждавам, че след август месец държавата ще влезе в много тежка криза.
Водещ: Ама тя и София ще влезе. Ако това е тая логика. Ако хората не плащат.
Бойко Борисов: София не е Ватикана в Рим, София е част от държавата и ние сме дали един милиард от данъци миналата година, и миналата, и по-миналата, и всички години. Аз за първи път чувам правителство и премиер, който да счита, че един град не е в неговата държава и когато прави нещо за него, това е помощ. Ама това ви е задължение, бе.
Водещ: Ама ходите и с кирките и двамата през седмица ви гледаме.
Бойко Борисов: Ами защото много строя, затова. И много каня, за да правя копки и откривания. Защото много правя.
Водещ: Като минахме на темата за приходите. Тошко Тодоров е уличен тук, според тая информация в „Труд”...
Бойко Борисов: Няма да го коментирам това повече.
Водещ: ...че има един доклад за него, че е участвал в схеми по източването на ДДС в ДАНС. Вярно ли е, че от ДАНС ви се обадиха на вас да ви питат дали да го привлекат за сътрудник?
Бойко Борисов: Момент. Аз ви предупреждавам, че с тези подписани за 2 млрд. долари, при липса на закон за конфликт на интереси, когато дойде време да се плащат от Брюксел, те няма не само да ги платят, а ще се наложи тогава на хорицата, които са си направили сега проект при грешни условия, защото Брюксел ни е предупредил. Не само че Брюксел няма да ни даде пари, пак милиарди за тези проекти. Предупреждавам ви да не гледате триците, гледайте брашното. Това са парите.
Водещ: Как да не гледаме триците, като в случая с ДДС-то става въпрос също за милиарди.
Бойко Борисов: Ама ставаше въпрос за милиарди, когато г-н Кадиев каза, че три милиарда е откраднало правителството на Станишев.
Водещ: Пак са милиарди.
Бойко Борисов: Три милиарди е откраднало. Ние не говорим за това, ние не говорим за това с вас.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Ами защо не ме питате какво става с г-жа Мургина.
Водещ: Ами ето питам ви. Какво става с Мургина? Твърди се, че там в цялата схема са много хора и част от тях са в ДАНС на служба или пък в партиите.
Бойко Борисов: Ама какво значи един премиер да предполага? Той не е махленска клюкарка, за да предполага. Има ДАНС, има Комисия по корупция в парламента, има прокуратура. Той ще говори само когато му дадат написано с повдигнато обвинение.
Водещ: Той иска сега доклад от г-н Сертов.
Бойко Борисов: Ама когато му дадат доклада, когато вземе решение по този доклад, може да излезе да каже какво решение е взел. Уволнявам Сертов, давам Тошко Тодоров на прокурор, еди-какво си. Всеки иска да каже, но след като има писмено доказателство.
Водещ: Вие в случая имате ли притеснения за Тошко Тодоров, защото критиката ви срещу правителството, ако Тошко Тодоров се окаже част от тази критика, а пък е при вас, няма да бъде искрена. Разбирате ли защо ви задавам този въпрос?
Бойко Борисов: Ами това е пълна глупост.
Водещ: Как така?
Бойко Борисов: Защото ако Тошко Тодоров е направил такова нарушение, каквото и да е, аз ще го отстраня.
Водещ: Добре, това исках да чуя.
Бойко Борисов: Аз ще го отстраня, както всички останали. Но Тошко Тодоров 2005 г. го правят данъчен № 1 или там коя година, кани го комисията на Бойко Великов от БСП в парламента за борба с корупцията като експерт, ДАНС го канят като експерт да им помага, аз съм го взел като експерт да ми помогне за подписване на програмата за изборите. Аз съм виновен.
Водещ: Питаха ли ви от ДАНС, преди да го вземат?
Бойко Борисов: Ами разбира се.
Водещ: Питаха ви?
Бойко Борисов: Питаха ме, казах всичко, което касае престъпления извършени и трябва да се помага, го ползвайте.
Водещ: Защо сега казват, че не са знаели, че той бил политическо, нали те са деполитизирана структура? Защо ще питат един лидер на партия?
Бойко Борисов: Ама той не е служител на ДАНС.
Водещ: Да, де, ама като съветник там.
Бойко Борисов: Те са го взели като експерт по данъка.
Водещ: Каква е логиката на ДАНС да ви пита вас, като главен секретар на МВР ли ви попита или като партиен лидер на ГЕРБ?
Бойко Борисов: Нормално, всички хора в ДАНС са работили болшинството...
Водещ:...при вас.
Бойко Борисов: ...под мое ръководство. Нормално е да се зададе такъв въпрос. Това не е проблемът. Проблемът е, че когато тези милиарди, за които говорим, трябва да ги плати държавата, ще стане точно като при млекопроизводителите. Брюксел няма да даде пари, ще трябва да се бъркаме от бюджета д а даваме пари, а ако не го правим, отново ще загубят милиарди от Брюксел, Брюксел ще ни и глоби, че сега са подписали тези договори, без тези условия, които те са поставили.
Водещ: Кога ще стане това?
Бойко Борисов: Точно 2010-2011 г.
Водещ: Какво ще правите тогава? Бойко Борисов, министър-председател.
Бойко Борисов: Ами сега, вместо да си чешеме езика, трябва да го прекараме Станишев до стената да признае това, което е направил. Всъщност не е направил. Че ни вкарва в такава схема след септември-октомври държавата, че всичко да припишат на следващото правителство. Това прави в момента той. И ето най-очевидното. Защото аз на ваше място щях да извадя от същия вестник публикация от оня ден. „Парите по САПАРД нямат заложено в бюджета кофинансиране” Което, образно казано, какво означава? Че септември месец има правителство, нова правителство и Брюксел иска да даде парите по САПАРД, държавата няма пари да кофинансира проекта и няма да вземе и тези пари.
Водещ: То всъщност не е, там е по-скоро трябва предварително да се направят инвестиции и след това се покрива. Това е, на европейските пари това им е лошото, че първо трябва да се изхарчат български, после да дойдат европейските.
Бойко Борисов: Не е вярно това.
Водещ: Готвите ли се за министър-председател вече?
Бойко Борисов: Не е вярно.
Водещ: Кое не е вярно?
Бойко Борисов: Това, което казвате.
Водещ: За кое, за САПАРД ли? Ами тя САПАРД е такава програма, която се финансира на 100 % от ЕС.
Бойко Борисов: Схемата на Брюксел е следната. Частникът, държавата, общината по различните оперативни програми подготвя проект, внася го в държавата, ...
Водещ: Така е.
Бойко Борисов: ...държавата го внася в Брюксел.
Водещ: Така.
Бойко Борисов: Брюксел го одобрява и отпуска парите.
Водещ: Така е.
Бойко Борисов: Ако не се спази процедурата, не се спазят, Брюксел не дава пари.
Водещ: А знаете ли кога ги отпуска парите Брюксел?
Бойко Борисов: Знам, разбира се
Водещ: Кога ги отпуска?
Бойко Борисов: Защото само на нас Брюксел ни отпусна в София пари.
Водещ: Отпуска ги, когато се направи инвестицията от земеделския производител. Той прави 25 % от инвестицията и му се отпускат 25 %. Това имах предвид. Това, което казвате, че държавата трябва да ги даде или банките. Но банките няма да дадат нищо.
Бойко Борисов: Банките няма да дадат, защото нямат. Източва се в момента резервът, резервът се източва със страшна сила.
Водещ: Резерва валутният имате предвид?
Бойко Борисов: Валутният резерв. Просто Станишев не случайно искаше да изтегли този дебат много преди ние да навлезем навлезем в самата кухня на бюджетиране.
Водещ: Ако пак му предложите, той няма начин да не приеме. Вие този път.
Бойко Борисов: Ама ние нямаме дата за избор, правим дебати за избори. Той трябва д а работи сега. На него трябва всеки ден да му се повтаря не да участва на дебат, а да отиде да прави нов бюджет. Нов бюджет за след август, защото неговият бюджет е правен миналата година, когато няма финансова криза.
Водещ: Последен въпрос. Да погледнем малко в бъдещето. Иска ми се да кажете няколко думи. Как виждате едно правителство, в което ГЕРБ може би ще трябва да се съобразява с коалиционни партньори СДС-ДСБ, г-н Яне Янев. Тези хора бихте ли ги допуснали в изпълнителната власт. Бихте ли преотстъпили министерски постове на партията на г-н Костов, на СДС, на Яне Янев? Харесвате ли ги тези хора чисто в политически план за партньори. Извинявам се, че така ви карам далеч да гледате във времето, но трябва да се отговори на този въпрос.
Бойко Борисов: Аз съжалявам, че не ме питахте пак с БСП и ДПС дали няма да правим коалиция. Защото само това не сте ме питали пак. /.../ да го правите всеки път. Имаме избори, за съжаление нямаме дата на изборите, за съжаление сме единствената държава в Европа, която ще харчи два пъти пари за изборите, единствената, която ще ги прави юли месец, когато хората почиват, единствената, която още няма правила за избори, а има дебати. Значи точно обратното на това, което прави бяла Европа.
Водещ: Може би ще има и мажоритарни избори в интерес на истината.
Бойко Борисов: Какво ще има, ние не знаем още.
Водещ: Може и тоя сеир да гледаме. Бойко Борисов- Сергей Станишев в София.
Бойко Борисов: Бил съм ги толкова пъти в София, че той не е интересен този мач. Когато имаме правилата за изборите, тогава може да коментираме. Когато имаме резултатите от изборите, ще преценим най-доброто за държавата.
Водещ: Добре, стават ли там хората за министри при вас, във ваш кабинет. Така да ви питам директно. Експертите в СДС, при Яне Янев. Антикорупцонни.
Бойко Борисов: Аз първо искам, това щях да пропусна, но понеже правехте същото предаване, да поздравя хората в село Брест, в село Оряхово, където никога не е имало друг освен червен кмет. Особено в Оряхово. Двайсет години не е имало. Сега вече и в селата хората си отвориха очите и победиха БСП.
Водещ: Трябва да поздравите и нашия репортер Стоян Георгиев, който обективно разказа истината за Брест между другото.
Бойко Борисов: Естествено, че имаме и кадри, и подготвени хора. А и като им гледаш министрите на БСП, със сигурност това не е трудно да намериш по-добри от тях.
Водещ: Добре, благодаря. Генерал Бойко Борисов, лидер на партия ГЕРБ.

Всички мнения, оценки и твърдения в текста са лични и не ангажират Агенция „Фокус”.
 


Сходни връзки

Бойко Борисов за скритите козове на ГЕРБ в предизборната й битка, дебата със Станишев и скандала около експерта Тошко Тодоров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди