изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:39 EEST
Нова кървава серия в САЩ - 8 убити, 5 са деца    
По света
Нова кървава серия разтърси САЩ - първо безработен гръмна трима полицаи и рани още пет, след което баща застреля петте си деца и се самоуби.Наскоро съкратен 23-годишен мъж уби при престрелка в град Питсбърг, в североизточната част на САЩ, трима полицаи и рани най-малко петима други, предадоха световните агенции, късно снощи, цитирани от БТА. Самият стрелец също бил ранен при престрелката.


Драмата се разигра в спокойния квартал Стантън хейс на Питсбърг. Съседи на безработния Ричард Поплавски се обадили в полицията, че той вдигал прекалено голям шум в дома си и ги притеснявал. Когато трима полицаи се отзовали на сигнала, Поплавски веднага открил огън по тях. Наложила се намеса на полицейско звено за специални операции. По време на престрелката Поплавски изстрелял около 100 куршума по полицаите. Когато бил ранен, той се предал след преговори с полицията, която обкръжила дома му.
При претърсването на къщата му, полицията открила голям арсенал от оръжия, сред които автомат Калашников, няколко пистолета, в това число и Магнум, както и карабина.
Съседи на Поплавски твърдят, че неговото хоби били оръжията. Той бил страшно притеснен в последно време не само от това, че загубил работата си заради икономическата криза, но и заради намеренията на администрацията на президента Барак Обама да наложи ограничения върху продажбите на оръжия или дори да забрани подобни продажби. Още една кървава трагедия стана часове по-късно. Този път баща уби петте си деца и после се самоуби.
Драмата се разиграла в град Греъм, в щата Вашингтон. Труповете на простреляните деца на възраст между 7 и 16 години били намерени в каравана, в която те живеели с баща си. Трупът на таткото пък бил открит в съседен град. 35-годишният баща се е самоубил, след като е посегнал децата си, уточнява говорителят на полицията в град Греъм Ед Тройър. Първо било открито неговото тяло. Когато полицаите намерили трупа му, те отишли да уведомят близките му и да се погрижат за децата на жертвата. Като стигнали до караваната, полицаите се натъкнали на страшната картина на петте убити деца.
Става дума за 4 момичета и едно 7-годишно момче. Засега не са ясни причините за това мъжът да посегне на децата си, но основна версия е отново кризата.
Всичко това става само ден, след като съкратен от работа азиатец уби 13 души и рани още 26 в Имиграционен център в градче в щата Ню Йорк. dir.bg

Уволнен азиатец разстреля 13 души в САЩ
04 април 2009 / News.dir.bg
Неотдавна уволнен от IBM азиатец, най-вероятно виетнамец, е мъжът, който вчера застреля 13 души и рани още 26 в американския град Бингхемптън, щата Ню Йорк.
У нападателя, който се самоуби след масовата стрелба в местен имиграционен център, са открити документи за самоличност, според които той е 42-годишният Дживърли Уонг от близкия град Джонстън, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Тялото на самия нападател бе намерено на местопроизшествието. Уонг влязъл в сградата на Американската гражданска асоциация, където се провеждал изпит по граждански познания за имигранти и открил огън. Преди това той блокирал аварийния изход на сградата с колата си и се барикадирал с 41 заложници. За решаване на ситуацията при сградата са били изпратени подразделения на полицията, ФБР и други специални служби. Преговорите с нападателя са били водени от служители на ФБР. Според тях мъжът се държал крайно агресивно, не бил особено контактен и непрестанно заплашвал заложниците. След освобождаването им на местопроизшествието са открити две карабини.
Сред ранените има петима, които са приети в болница с огнестрелни рани. На двама е била направена операция и лекарите обявиха състоянието им за стабилно.
По време на операцията за освобождаване на заложниците от сградата бяха изведени двама мъже в пластмасови белезници. Те били задържани от полицията от съображения за сигурност, но няма данни да са били замесени в нападението.
Убицеът е бил депресиран, след като наскоро изгубил работата си, и ядосан, че не може да говори добре английски език, твърдят кметът и шефът на полицията в града, цитирани от Асошиейтед прес.
В предаването \"Днес\" на телевизия Ен Би Си началникът на полицията каза, че хората се отнасяли снизходително и с неуважение към стрелеца заради слабия му английски. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е шокиран и дълбоко покрусен от нападението и жертвите.
\"Аз и Мишел бяхме шокирани и дълбоко покрусени от проявите на непредизвикано насилие в Бингхемптън, щата Ню Йорк. В мислите и молитвите си сме с жертвите, семействата им и населението на Бингхемптън. Все още не сме запознати с всички факти, но администрацията ми следи ситуацията, а вицепрезидентът (Джо Байдън) е в контакт с губернатора (на щата Ню Йорк Дейвид Патерсън) и местните власти и следи развитията на събитието\", се казва в изявление на Обама, който отвторник е в Европа на първата си обиколка в чужбина като държавен глава на САЩ.
Неочаквано водачът на пакистанските талибани Бейтула Мехсуд пое отговорност за атаката в имиграционния център. \"Приемам отговорността. Те бяха мои хора. Аз им дадох заповед, за да отмъстят за ракетните атаки на американските безпилотни самолети\", заяви Мехсуд по телефона за Ройтерс от скривалището си, чието местонахождение е неизвестно, предаде Дарик радио. Засега обаче няма официално потвърждение на тази информация.
Това е поредното масово убийство в САЩ за последните месеци.
 
13 убити при стрелба близо до Ню Йорк
03 април 2009 / News.dir.bg
Тринайсет души са убити и 26 са ранени при стрелбата в центъра за имигранти в град Бингхемтън, щата Ню Йорк, съобщи телевизия Ей Би Си нюз, цитирана от Ройтерс.
Драата приключи със смъртта на нападателя, който застреля 13 души в имиграционен център и взе десетки заложници, предаде и ДПА, цитирана от БТА. Си Ен Ен, позовавайки се на местни служители на реда от градчето, съобщи, че трупът на престъпника е бил намерен в сградата на Американската гражданска асоциация.
По думите на кмета на град Бингхемтън Матю Райън, нападателят е открил огън със снайперистка карабина с голям калибър.
\"Euronews\" съобщи, че двама души са били изведени от сградата с белезници. Евакуирани са гражданите от близкоразположените къщи, съобщиха от местната полиция.
Американската гражданска асоциация организира курсове по английски и оказва друга помощ на новодошли имигранти, подготвящи се за кандидатстване за американско гражданство. В сградата имало 41 души, когато в нея влязъл нападателят, въоръжен с мощна карабина. Заложниците бяха държани в сградата няколко часа, като 20 от тях бяха освободени преди останалите. Не бе уточнено обаче дали сами са избягали, дали са спасени от полицията или ги е освободил самият престъпник. Губернаторът на щата Ню Йорк Дейвид Патерсън заяви, че това е трагичен ден за Ню Йорк. Той замина за Бингхемтън, съобщи за Си Ен Ен конгресменът Морис Хинчли, който го придружи.
 
Убиецът от Алабама искал да е морски пехотинец
13 март 2009 / News.dir.bg
Майкъл Маклендън, който извърши най-масовото убийство в историята на щата Алабама, е бил потиснат, че не може да е морски пехотинец или полицай, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Във вторник той уби десет души, включително петима свои роднини, и се самоуби.
Според източник от разследването Маклендън споделил с познат в дните преди убийствата, че се чувства депресиран и неудовлетворен. Той за кратко бил морски пехотинец, но бил разжалван за фалшифициране на информация. Кандидатствал и в полицейската академия, но бил отхвърлен защото не покривал някои от изискванияна за физическа форма.
Според властите Маклендън е признал в написано на ръка писмо от две страници, че е убил майка си и планира да се самоубие.
 
Американец разстреля 9 души и се самоуби
11 март 2009 / News.dir.bg
Най-малко девет души бяха застреляни от неизвестен мъж в щата Алабама вчера, съобщи Асошиейтед прес. След полицейско преследване нападателят се е самоубил.
Касапницата започнала късно следобед в град Кинстън, където мъжът запалил къщата на майка си, съобщи БТА. Трупът на жената бил открит по-късно вътре, но следователите не успели да влязат в още горящата къща, за да установят причините за смъртта.
След това нападателят се отправил за град Самсън, където убил петима души - четирима възрастни и дете в дома им. Той застрелял още по един човек в други две къщи и открил огън по полицейски автомобил, преди да се отправи с кола към съседния град Джънива, на 20 км от Самсън. Според съдебния лекар на окръг Кофи сред убитите са бабата, дядото, чичото и лелята на нападателя.
В Самсън мъжът убил двама души, стреляйки по магазин и бензиностанция и продължил да води престрелка с преследващите го полицаи. Началникът на местната полиция бил улучен от куршум, но бил спасен благодарение на бронежилетката си.
Полицията преследвала убиеца до завод за метални изделия, където той влязъл и се самоубил. Мотивите за стрелбата са неизвестни. Установено е, че мъжът работел в същия завод. Кметът на Самсън заявил, че познава нападателя, но не пожелал да го идентифицира и отказал да коментира възможните мотиви за престъплението.
Градчетата Джънива и Самсън са близо до границата с щата Флорида в югоизточна Алабама и наброяват съответно 4400 и 2000 жители.
 
22-годишен устрои касапница във финландски колеж
23 септември 2008 / News.dir.bg
22-годишен младеж откри стрелба на месо в професионално училище за възрастни в северозападния финландски град Каухайоки и уби 10 души.
При стрелбата има и ранени, каза пред Франс прес шефът на пожарната в Каухайоки, който се намира на 300 км от столицата Хелзинки, предаде БТА. Техният брой не е уточнен засега.
След инцидента властите съобщиха, че нападателят, който учел в колежа, е направил неуспешен опит да сложи край на живота си. Той бил обезоръжен от полицаи, които влезли в сградата и откаран в болница с прострелни рани в главата в тежко състояние. По-късно днес беше уточнено, че той е починал. Стрелецът е Мати Юхани Саари, който учел втора година в класа по хотелиерство и ресторантьорство.
Работник по поддръжката на училището разказал, че малко по-рано мъж с маска е влязъл в сградата с голяма чанта. Стрелбата продължила близо час. Финландската информационна агенция STT, уточнява че в училището е избухнал пожар, а стрелецът вероятно е носил със себе си и експлозиви. В момента на касапницата в сградата е имало около 200 души. След трагедията всички са били евакуирани.
Местният журналист Тимо Хуовинен съобщи, че нападателят е поместил 4 видеоклипа със стрелба в сайта YouTube 5 дни преди нападението, съпроводени със следната бележка: \"Животът е болка. И всеки се бори сам в своята лична война\". Само 3 часа преди стрелбата бил качен още един клип, на който се вижда как млад мъж с кожено яке стреля с пистолет.
Нападателят е бил разпитван вчера от полицията, но след това освободен, съобщи по-късно министерството на вътрешните работи. Той бил задържан, след като пуснал клиповете, но полицията го освободила, тъй като нямало законова причина да го задържи, каза вътрешната министърка Ане Холмлунд. Тя добави, че в днешното нападение е използвано 22-милиметрово оръжие. Нападателят е получил временно разрешително за този вид пистолет през август. \"Това е било първото му оръжие\", отбеляза Холмулунд.
Това е вторият толкова тежък инцидент в страната само за година. През ноември 2007 г. Пекка-Ерик Аувинен уби шестима свои съученици, училищната медицинска сестра, директора и се самоуби в гимназия край Хелзинки.
Във Финландия ловът е масова традиция, поради което на 5 млн. души население се падат повече от 2 млн. огнестрелни оръжия, уточнява CNN. Това нарежда страната на 3-то място в света по оръжия на човек от населението след САЩ и Йемен.
 
Предубийствени думи и снимки от вирджинския килър
19 април 2007 / News.dir.bg
Южнокорейският студент, който уби в понеделник най-малко 30 души в Техническия университет във Вирджиния, изпрати на телевизия Ен Би Си пакет с материали, сред които снимки, видеозаписи и текстове.
“Избутахте ме в ъгъла и ми оставихте само един избор“, заявява убиецът от Вирджинския университет във видеозапис, който е сред материалите, които е изпратил на Ен Би Си преди да се самоубие, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. “Имахте стотици милиарди възможности и начини да избегнете (убийствата) днес, казва Чо Сьонг-Хюи в записа, части от който бяха показани по телевизията. “Но вие решихте да пролеете кръвта ми. Избутахте ме в ъгъла и ми оставихте само един избор. Това беше ваше решение. Сега кръвта ми е по ръцете ви“. На един от записите 23-годишният южнокорейски студент е заснет на фона на черни и бели плочи, говори накъсано и погледът му почти през цялото време е сведен надолу към земята или към текст. “Можех и да не правя това. Бих могъл да замина, бих могъл да избягам. Но не, ще спра да бягам. Не е за мен. За моите деца, за моите братя и сестри, които вие продължавате да тормозите“, казва още той. На една от изпратените снимки се вижда как той държи две огнестрелни оръжия в ръце. 23-годишният Чо Сьонг-Хюи е с бейзболна шапка, обърната с козирката назад и е насочил оръжията срещу обектива на фотоапарата. Пакетът с документи от убиеца е изпратен на телевизия Ен Би Си в деня на убийствата (изпратен е в понеделник 16.04 в 09.01 часа), съобщи за АФП източник от Ен Би Си. Вчера САЩ бяха разтресени от нов инцидент - този път с гимназист. Той заплашил двама свои съученици на паркинг в Хънтърсвил, щата Северна Каролина, след което се самоубил.

 


Сходни връзки

Нова кървава серия в САЩ - 8 убити, 5 са деца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди