изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:39 EET
...Как се проявява мъжката менопауза    
ЗдравеАндропаузата при мъжа остана за дълго време извън полезрението на специалистите. А след 40-та година при мъжете настъпват хормонални промени, които, по подобие на менопаузата при жената, се определят с термина андропауза.

Нарушенията в хормоналния баланс, настъпващи при мъжа с напредване на възрастта, водят до промени, проявяващи се с натрупване на мазнини в коремната област, намаление и отслабване на мускулатурата, намалена жизненост и самочувствие, понякога достигащо до депресия, намалено либидо и еректилна функция, увеличение на простатната жлеза с проблеми в уринирането и увеличена честота на сърдечносъдови заболявания. До неотдавна на тези промени при мъжете не се отдаваше достатъчно внимание и те се приемаха като един естествен процес на стареене. И в този случай примирението с този дълъг период на дегенеративни промени е нещо често срещано.

Стандартният подход за лечение на андропаузата включва лечение на отделни нейни симптоми, без да се отдава нужното внимание на хормоналния дисбаланс. С други думи, лекарите се задоволяваха с лечение на отделните симптоми, без да се коригират причините за възникването им.

ВНИМАНИЕ!
Благодарение на натрупаните познания в областта на експерименталната медицина, ендокринологията, повишаване достъпността и диагностичните възможности на хормоналните изследвания, както и създаването на ефикасни препарати за корекция на хормоналните нарушения стана ясно, че много от проблемите на мъжете в напредваща възраст могат успешно да се решават. Все повече лекари отделят сериозно внимание и се ангажират с проследяване и коригиране на нарушения хормонален баланс при мъжа и този подход успешно заменя стандартното симптоматично лечение.

Проявите на андропаузата са свързани с прогресивно намаляващите нива на свободния тестостерон, докато нивото на естрогените (женските полови хормони) остава същото или относително нараства.

След 30-та година при мъжа, на всеки 10 години нивото на тестостерона намалява с 10 процента.

Едновремено с това друг фактор в организма, наречен свързващ половите хормони глобулин, нараства. Този фактор свързва част от тестостерона и останалия несвързан хормон (свободен тестостерон) с този, който е биологичноактивен. За оценяване нивото на тестостерона определящо значение има измерването на свободния тестостерон, а не свързаният или общият.

Извън добре известното му действие за поддържане на сексуалната и уриналните функции, мъжкият полов хормон тестостерон има редица не така добре известни действия, влияещи върху цялостния метаболизъм на организма. Като анаболен хормон той активно участва в синтеза на тъканните протеини. Недостигът му в организма има пряко отношение към намаляване на мускулната маса, съединителната тъкан и костната плътност. Намалението на мускулната маса е важно и за сърдечния мускул. Това е причина за прогресиращата сърдечна слабост при мъже с намален тестостерон, без да има нарушения в кръвоснабдяването на сърцето. Редица проучвания доказват, че намаленото ниво на тестостерон води до покачване нивото на холестерол, фибриноген, триглицeриди и инсулин.

Намалява еластичността на кръвоносните съдове на сърцето, повишава се кръвното налягане и нараства натрупването на мазнини по корема, което е предпоставка за увеличен риск от инфаркт.

И ПРИ МЪЖЕТЕ НАМАЛЯВА ПЛЪТНОСТТА НА КОСТИТЕ

Във възрастта между 40 и 70 г., вследствие на намаленото ниво на тестостерон, костната плътност намалява с 15%. С напредването на възрастта, по подобие на менопаузата при жената, нараства и рискът от костни промени (остеопороза) и костни фрактури.

След 50-годишна възраст един от осем мъже е с остеопороза. Научни изследвания установяват връзка на затлъстяването при мъжете с ниско ниво на тестостерон и високо на естрогени. От друга страна, наднорменото тегло е доказан рисков фактор за сърдечносъдови заболявания и диабет тип-2.

http://blitz.bg

20 ОКТОМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА: НАД 820 000 ЖЕНИ У НАС СА С ПОНИЖЕНА КОСТНА ПЛЪТНОСТ

СОЯТА - ХРАНА НА БЪДЕЩЕТО

Гъби и зелен чай намаляват опасността от рак на гърдата

Най-разпространените митове за жената

КАРЦИНОМ НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА

 


Сходни връзки

...Как се проявява мъжката менопауза | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди