изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:50 EEST
БНБ вади три лева нацяло    
Любопитно
Три лева и монета от 3 стотинки ще видят гостите на БНБ, които ще влязат в Храма на парите днес и утре. Централната банка отваря врати по повод 130-ата годишнина от основаването си, съобщава вестник "Стандарт".


Банкнотата и монетата с нестандартния номинал са пуснати в обращение през 1951 г. по съветски образец. Те са единствените подобни и са част от музейната сбирка на БНБ. Първите ни банкноти след Освобождението от 20 и 50 лева също ще могат да видят посетителите на централния трезор. Те са печатани в Санкт Петербург. Първата ни емисия монети от 1881 г. също е правена зад граница - в Бирмингам, разказа Инес Лазарова, шеф на музея на БНБ.
Освен всичките ни пари, печатани и сечени през годините, посетителите ще могат да видят и антични монети от тракийско време, римски, гръцки, византийски, както и уреди за отсичането им. С помощта на стара механична преса пък всеки желаещ ще може сам да си направи юбилейна паричка с надпис "130 години БНБ". Банкнота със същия надпис, върху която е собствената ви снимка, е друга атракция за гостите на БНБ. Ще може да проследите и как се рисуват портретите върху истинските банкноти, както и историята на парите.
Мераклиите, които искат да измерят ръста си в кюлчета, няма да могат да се порадват на истинско злато, а само на копия. Едно от тях тежи 12,5 кг. Общо над 4 хил. са експонатите в музея на БНБ, които могат да бъдат видени в Дните на отворените врати. В зала 108, където заседава Управителният съвет на БНБ, ще могат да се видят някои от най-важните документи, издавани от Централната банка. Там е и копието от Указа за учредяването на БНБ. Оригиналът се пази в Държавния архив. асилфж
 


Сходни връзки

БНБ вади три лева нацяло | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди