изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:05 EEST
БСП задмина ”рекордите” на ДПС    
Новини
За по-малко от година ръководената от БСП Държавна агенция по горите (ДАГ) е направила повече замени, отколкото ДПС, докато този ресор беше под негов контрол в периода 2003-2007 г. От април 2008 г. до края на януари 2009 г. са извършени замени на около 18 000 декара горски площи. За предходните пет години ДПС са заменили около 14 500 декара, съобщава Медиапул.


Под шефството на Стефан Юруков (БСП) агенцията не разменяла каквато и да е държавна гора. Разбивката на всички 62 замени, направени преди т.нар. "мораториум", показва, че най-често лесничействата, от които са вадени горски масиви, се намират около последните кътчета незастроени терени по Черноморието или около планинските курорти.
Само за 2008 г. от масивите на лесничейството в Старо Оряхово на четири пъти са вадени гори. В този горски фонд попадат крайбрежните местности Кара дере и все още небетонираните плажове на Шкорпиловци. Другите "удари" са правени най-често около Варна, Балчик, Несебър, Бургас, Царево, Пампорово, Разлог (в близост до Банско), Бяла, Смолян и София.
От момента, в който земята попада в частни ръце, започва да действа и същинската схема, по която от една страна се ощетява биоразнообразието, а друга - държавния бюджет. Според отчета на ДАГ само за 2008 г. е сменено предназначението на 8 163 декара горски площи. След това върху тях може да се строи.
За смяната на предназначението на тази гора в държавния бюджет са постъпили 60 милиона лева или по 7.35 лева на квадратен метър. Средната стойност на държавната земя при извършваните замени също е на стойност също от малко над 7 лева на квадрат. След смяната на предназначението на земята обаче цените на терените заради тяхното местоположение скача от 70 до 150 евро на квадратен метър.
Пред Mediapool шефът на експертната комисия по земеделие в ГЕРБ Мирослав Найденов заяви, че само от тези замени щетите за държавния бюджет са на стойност от около 2 милиарда лева. Справките от регистрите на ДАГ показват още ударни замени, направени само за 10-дневния период между приемането на мораториума върху замените на земи от горския фонд и публикуването му в Държавен вестник. За цялата 2008 г. структурата на Стефан Юруков прави 62 замени на гори.
От 23 януари 2009 г., когато е наложен мораториумът, до обнародването му на 2 февруари, ДАГ са извършили 42 замени за общо 3500 декара. Мораториумът обаче важи единствено за замените, но не и за промяната на предназначението на горите. От миналия месец се води и прокурорското разследване във връзка със съмнения за неправомерни замени на земи и гори срещу нереално ниски цени и след въвеждането на забрана за този вид сделки, но все още не е предприето наказателно преследване срещу конкретни длъжностни лица.
Във все още неоповестен доклад на Световната банка на тема "България – бележки относно политиката за управление на горите" директно се говори за злоупотреби. Тези практики представляват "злоупотреби с процедурата за замяна на гори, главно за търговски цели, придружени от значително ощетяване на държава", отчитат експертите на Световната банка в анализа си от декември 2008 г.
Освен чисто финансовите измерения на тези практики, институцията препраща пряко въпроса и към скандалното вадене на терени от НАТУРА 2000. "Широко разпространени са и безпокойствата около така наречените "заменки", които изглеждат законни, но подкопават жизнеспособността на важни природни местообитания", се казва в доклада до българските власти.
" По думите на Мирослав Найденов най-вероятно срещу България ще бъде открита нова наказателна процедура заради замените на площи, които би трябвало да попадат в зоните на защита. Освен за това, страната може да бъде преследвана и за погазването на чл. 87 от Договора за създаване на Европейската общност. В него се казва, че "всяка помощ, предоставена от държава членка или чрез ресурси на държава членки, която погазва конкуренцията и облагодетелства определени фирми, е несъвместима с общия пазар". dir.bg
 


Сходни връзки

БСП задмина ”рекордите” на ДПС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди