изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:20 EEST
НАРОДЕН И ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР ВЕЛИКДЕН    
ПразнициЕдин от най-големите и тачени празници е Възкресение Христово - Великден. Датата всяка година е различна и се определя съобразно лунния календар. Тя зависи от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие и е в период от 4 април до 8 май.

Това е денят на възкресението на Христос, но също и последният ден на прехода към пролетта и лятото, ден на окончателното пробуждане на природата. Затова според народните представи Великден е най-големият пролетен празник. Той се предшества от Страстната седмица, в която всеки ден е велик. Във великата страстна седмица Христос завършва земния си живот, , изстрадва мъките и се разделя със своята човешка същност.
Който не е боядисал яйца за Великден в четвъртък, може да направи това в събота. Някога яйцата са се боядисвали с природни бои - например сушената коприва е давала добър резедав цвят, люспите от лук - жълтокафяв цвят. Червената боя се получавала от кърмъз, от риган, набран на Еньовден и изсушен.
В празничния Великден младоженците посещават своите кумове. Посещават се родители, баби, дядовци - носят се подаръци, пита, козунак, яйца. Всички се чукат с шарени яйца и чието яйце остане здраво, той ще бъде най-здрав през годината. След обяда момите начело с новата кумица отиват на определено място, връзват люлка, играят хора, пеят песни, някои от които за самодиви и змейове.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН И ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР ВЕЛИКДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди