изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:26 EET
ПРЕДИЗБОРНО БСП-ДПС КРИЯТ ИСТИНСКАТА БЕЗРАБОТИЦА В БЪЛГАРИЯ    
Новини
Безработните в страната ще надхвърлят 7% през април. Това сочат прогнозите на Министерството на труда и социалната политика. До края на месеца ще се набира вторият транш на заявките за обезщетяване на работниците, преминали на непълно работно време. За тях се осигурява по 120 лева в продължение на 3 месеца.


Директорът на Дирекция „Пазар на труда” Елка Димитрова заяви пред БНР, че безработицата ще бъде над 7% за април, но няма рязък скок.
\"Този процент е по-нисък от миналата година, в началото на 2008 г., когато нямахме криза. Така че и сега, при един по-голям брой, в момента тече процедурата и за набиране на заявления за отпускане на 120 лева на работниците и служителите от предприятията, които са въвели непълно работно време. Това е втора процедура, с други средства от същия 7-милионен ресурс, който беше включен в националния план по заетостта, тъй като не се усвои при първата процедура и тя стартира от 15-ти, така че до 29-ти там също могат да се подават документи,\" обясни Димитрова.
Действителната безработица е двойно по-голяма от тази, която обявява Агенцията по заетостта, т.е. за март тя надминава 13 на сто. Това твърдят на свой ред икономически експерти на КТ “Подкрепа” и се аргументират така: Агенцията отчита само регистрираните в бюрата по труда безработни и затова данните й не са верни, пише в. \"Труд\".
В числото на хората, останали без препитание, влизали напусналите по “взаимно съгласие”, тези, които са изпъдени без правила от сивия сектор, пуснатите в неплатен отпуск.
От КНСБ пък обявиха, че от началото на кризата до сега над 100 000 души са загубили работата си, но това не се отчитало, защото само малка част от тях минавали през регистрация в бюрата по труда.

dir.bg

 


Сходни връзки

ПРЕДИЗБОРНО БСП-ДПС КРИЯТ ИСТИНСКАТА БЕЗРАБОТИЦА В БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди