изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:51 EET
До последния миг БСП давала гори край морето за 5 лв./кв.м    
Новини Само за няколко дни, точно преди да влезе в сила мораториумът върху заменките, Държавната агенция по горите (ДАГ) с бясна скорост е раздала скъпи горски масиви на смешни цени. Ведомството, контролирано от БСП, се е отказало от 3542 дка държавни гори край морето и в района на София. В някои от случаите масивите са оценявани по 5 лв. на кв. м при пазарна цена от 200 лв, съобщава "Сега".

Справка за последните 47 замени преди мораториума, с която "Сега" разполага, показва, че шефът на ДАГ Стефан Юруков е започнал да подписва заповеди на 16 януари - деня, в който парламентът гласува забраната върху замените на гори, и е приключил на 23 януари, т.е. четири дни преди да влезе в сила забраната. Ударното разписване на заменките се е случвало точно по времето, когато Коалиция "За да остане природа в България" протестираше ежедневно пред парламента с искане забраната за бартери с гори да влезе незабавно в сила.

Справката за замените е за вътрешно ползване в ДАГ, но дори в нея са скрити имената на фирмите, които са получили държавни имоти. Агенцията категорично отказва да огласи публично тази информация, оправдавайки се с търговска тайна.

Най-много гори през януари са дадени от ловното стопанство на Балчик - 431.4 дка. Шокиращо е, че при някои от сделките един квадрат гора е оценяван за 11.50 лв., докато пазарната цена според Системата за агропазарна информация за масиви по морето, предназначени за строителство, е около 160 лв. за квадрат. В самата аргументация на замяната се посочва, че тя се прави заради инвестиционни намерения, което би трябвало да се вземе предвид от оценителя.

Дивечовъдната станция в Балчик е сред най-ощетените откъм раздадени на частници масиви - от 2005 г. досега с подписите на бившите аграрни министри Мехмед Дикме, Нихат Кабил и на Стефан Юруков станцията се е разделила с над 3000 дка от територията си. Общата й площ е 1.3 млн. дка. Именно от нея през февруари м.г. бе направен опит да се извадят 2000 дка, за да се апортират в държавната фирма "Голф развитие". По-късно кабинетът се отказа от решението си и върна идеята на строителния министър Асен Гагаузов за доразглеждане. Тогава министърът заяви, че натискът от частници за замяна на тези земи е толкова голям, че единственият начин да бъдат спасени бил апортът. От балчишката дивечовъдна станция са вадени доста площи за голф: 280 дка взе рекламният бос Красимир Гергов, а преди него - фирми на Гриша Ганчев.

С общо 6 сделки държавните гори край Бургас през януари са намалели с 389.6 дка. И там имотите са оценявани в пъти по-ниско от пазарните цени. Други 250 дка гора държавата е дала на частници през януари в лесничействата Варна и Старо Оряхово.

Преди месец излезе информацията за скандална замяна, с която бившият зам. вътрешен министър Явор Хайтов е получил 94 дка до резиденция "Евксиноград", като квадратният метър е оценен за 28 лв. Пазарната цена там е поне 160-200 лв. за кв.м. Тогава горският шеф Стефан Юруков се оправда с оценителите по сделката и заяви, че те носят отговорност.

Според справката от ДАГ с 3 сделки на частници са дадени и 39.4 дка край Несебър и още 41.5 дка край Царево. И там квадратът е оценяван съответно по 12 лв. и 10.6 лв., т.е. многократно под пазарната цена.

Управлението на БСП в Агенцията по горите бележи абсолютен рекорд в замените - за година са заменени близо 20 000 дка гори, а преди това за 3 години ДПС успя да даде на частници 8000 дка.

Освен край морето с три от замените през януари държавните гори в района на София и Елин Пелин са намалели с общо 1060 дка. Горите край столицата са оценени за средно по 5 лв. на кв. м, дадените в замяна частни гори край Габрово са оценени двойно по-скъпо - по 10 лв. за квадрат. Оценители са изчисли, че декар държавен лес в Елин Пелин върви 438 лв., но според брокери масиви, които се търсят с цел промяна на предназначението, както е в случая, вървят средно по 15 000 лв. за декар. Най-едрата сделка в Софийско е за заменени наведнъж 917 дка в Етрополе, срещу които частниците са дали 977 дка, разположени в Етрополе, Берковица и Ловеч.

Апетитна замяна е направена и в района на Сандански. Там държавата се е разделила с 30 дка, а насреща е получила 67 дка в Берковица. Държавната гора в Сандански е оценена за 2528 лв. дка, а частната в Берковица - по-евтино, за 1191 лв. Пазарните цени в Сандански обаче стартират от 8500 лв. за декар и стигат до 47 000 лв.

Както и при останалите замени горската агенция прави извода, че държавата е на голяма печалба. Благодарение на 47-те сделки тя е увеличила горския си фонд със 7929.886 дка, а общо придобитите масиви били по-скъпи от дадените с 2.3 млн. лв. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

До последния миг БСП давала гори край морето за 5 лв./кв.м | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди