изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:37 EEST
Диабет тип 1 лекуван със стволови клетки    
ЗдравеДълготрайно подобрение на състоянието е било отчетено при лица с диабет тип 1, след направена трансплантация на стволови клетки. Новината е разпространена от Reuters,  Time, U.S. News и други електронни медии. Данните с подробно описание на процедурата са били публикувани в последното издание на Journal of the American Medical Association.

Изследването е включвало пациенти с диабет тип 1, известен още като ювенилен диабет. Той се появява, когато имунната система започне да атакува собствените си клетки.
Така тя разрушава инсулин-продуциращите клетки в панкреаса.
Тяхната функция е да регулират равнището на кръвната захар. Вследствие на това пациентите с диабет тип 1 се нуждаят от ежедневно инжектиране на инсулин.

Като алтернатива на традиционното лечение, учени начело с д-р Ричард Бърт от Северозападния университет в Чикаго са инжектирали стволови клетки, изолирани от костния мозък на самите пациенти. Всички те са били с диагноза диабет тип 1.

Приложената процедурата е позната като автоложна немиелобластна хемопоетична стволово-клетъчна трансплантация. Такава е била направена още през 2007 година с участието на екип, начело с д-р Джулио Волтарели от университета Сао Пауло, Югоизточна Бразилия.

Тогава са били съобщени резултатите на 15 пациенти с диабет тип 1, подложени на терапия със стволови клетки. Анализът на данните е показал, че впоследствие те не са имали нужда от инсулиново лечение за поддържане на равнището на кръвната захар.

В новото проучване 20 от общо 23 пациенти са постигнали инсулинова независимост като 12 - напълно и 8 за период от 4 години. 
Групата от 8 пациенти е подновила инсулиновото си лечение, но в ограничени стойности.

Възрастта на лицата в проучването е била от 13 до 31 години.

За да открият дали промяната в състоянието им има дълготраен ефект учените са измервали нивата на C-пептидите, които показват до каква степен тялото произвежда инсулин. Така те са установили, че тези равнища се увеличават до 24 месец след направената трансплантация и се поддържат до 36 месец.

Дори в групата, която е подновила инсулиновото лечение се е наблюдавало значително увеличение на C-пептидите.

"Това е първата терапия, която позволява на пациентите да останат без поддържащо лечение, без инжектиране на инсулин и без медикаменти за подтискане на имунната система за дълъг период от време", коментират авторите.

В момента стволовите клетки са единственото лечение, което се оказва, че може да помогне на лица с диабет тип 1, твърдят от екипа, но същевременно подчертават и необходимостта от провеждането на по-голям брой проучвания в областта за доказване на надеждността и валидността на процедурата.

За повече информация относно стволовите клетки можете да позвъните на тел.02/989 44 00 или на http://www.cryo-save.com/

 


Сходни връзки

Диабет тип 1 лекуван със стволови клетки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди