изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:26 EET
Археолози откриха мумии в ярко оцветени саркофази    
История

Египетски археолози са открили мумии в ярко оцветени дървени саркофази и 53 гробници в близост до слабо проучената пирамида Лахун, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.  Мумиите са първите, намирани в покритите с пясък скали, заобикалящи пирамидата Лахун. Смята се, че тя е построена от фараона Сенусрет Втори от 12-ата династия, управлявал преди около 4000 години.



Пирамидата се намира в оазиса Фаюм, отстоящ на около 80 километра от Кайро. Очаква се екипът от археолози скоро да оповести още интересни находки.

В една от гробниците са положени три по-малки дървени саркофага, в които се смята, че има мумии на жени. Най-вътрешните ковчези са ярко изрисувани със синьо, жълто, ръждиво и черно, така че изобразените лица да напомнят тези на покойниците.

В друга гробница е намерен саркофаг с изписана с йероглифи молитва. Археолозите предполагат, че в него е поставена мумията на жена на име Изис ал Хер Иб, дъщеря на един от управниците на древния град Ал Лахун.

Археолозите не могат да кажат с точност кой е използвал некропола. Някои от намерените гробници са на около 2800 години, докато други датират от Средното царство от периода между 2061 и 1786 г. преди Христа.

Част от тях се състоят от единични камери, докато други имат долни и горни камери. При разкопки на мястото са намерени също изрисувани маски, керамични съдове, статуи и амулети.

Археолозите ще изследват костите на мумиите, за да научат повече за начина на хранене, здравето и обичаите на хората, обитавали този район. actualno.com/

 

 


Сходни връзки

Археолози откриха мумии в ярко оцветени саркофази | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди