изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:34 EEST
Роднини делят министерски кресла    
ПолитикаНазначения по роднинска линия дават успешен старт в кариерата на цели фамилии. Да се уредиш с престижна и добре платена държавна работа чрез роднини се оказва перспективна инвестиция. Такъв пример поднася Министерството на земеделието и храните, пише “168 часа”.

Цеца Боянова е била дълги години служителка във ведомството на министър Валери Цветанов. Тя работи в отдела, който е пряко ангажиран със заменките на земи. Цеца Боянова се пенсионира, но двете й дъщери – Донка Христова и Татяна Манчева, са поели щафетата. Донка е експерт в дирекция “Наблюдение и координация на работата на Разплащателната агенция”. До неотдавна е служителка в дирекция “Поземлени отношения”. Нейната сестрата Татяна Манчева е в отдел “Идентификация на земеделските земи”. Двете сестри се ползвали с доверието на министър Валери Цветанов.
На другия край на България –в Сливен, успешен бизнес върти Галин Кънчев, племенник на депутата от ДПС Янко Янков. Кънчев е бизнесмен, собственик на фирма, която пакетира и продава зърнени храни. Той е неуспял кандидат-кмет на Сливен, но участва като съветник в работата на общината. Чичото е в комисията по отбраната и може би затова Галин Кънчев е поставен за директор на Културно-информационния център “НАТО-ЕС” в града.
Бърз скок от провинцията в столицата направи Милети Орешарски , брат на финансовия министър Пламен Орешарски. Преди три години тогавашният министър на правосъдието Георги Петканов го направи началник на Софийския затвор.
Преди това Орешарски, който е минен инженер по образование, управлява дълги години Бобовдолския затвор, а по-рано е бил кадър на ДКМС. Гълъбчето кацна на рамото на по-големия брат Орешарски, след като бе уволнен предишният началник на Софийския затвор Димитър Райчев. Според осведомени източници на “168 часа” Милети Орешарски не си е вирнал носа, след като е скочил в най-големия затвор в страната. Той често се виждал с бивши зам.-директори и други колеги от Дупница, които междувременно станали адвокати. Орешарски са общо четирима братя и сестри, но Пламен и Милети са най-изтъкнатите представители на фамилията.
Другата конфигурация е сестри във властта. Класически примери са Йотова-Тодорова и близначките Грънчарова-Грънчарова-Паси. Както показва новата фамилия на Гергана Грънчарова – Паси, тя според експерти дължи шеметната си кариера на съпруга си Соломон Паси. Тя става депутат от НДСВ през 2001 г. Тогавашният външен министър я забелязва като шеф на комисията по европейски въпроси в парламента. Издига я за зам.-министър, а в кабинета на Станишев става министър по европейските въпроси.
Успоредно нагоре върви и кариерата на близначката Михаела Грънчарова. Тя е юрист и оглавява правния отдел на голяма комуникационна компания, а сега заема висша мениджърска позиция в БТК груп. Подобно на сестра си и тя е загърбила първия си брак. Явява се, включително на сватбата на близначката, с мощния бизнесмен Борислав Дионисиев. Дори се носят мълви, че той й купил къща на Френската Ривиера.

Сестрите Илияна Йотова и Румяна Тодорова нямат толкова високопоставени съпрузи, но и двете имат успешни кариери. Румяна Тодорова става шеф на Здравната каса след спечелен конкурс, докато сестра й Илияна Йотова депутатства в Страсбург.

Печеливша комбинация са съпрузите Местан. Лютви Местан е несменяем депутат на ДПС от 1997 г. Съпругата му Ширин Местан оглавява Държавната агенция за закрила на детето.
Не е за подценяване и тандемът майка-син Ирена Кръстева – Делян Пеевски. Докато майката купува медия след медия, синът управлява като зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии. Пеевски става известен, след като бившият изпълнителен директор на “Булгартабак” Христо Лачев съобщи, че е оказвал натиск да се назначи негово протеже за шеф на цигарената фабрика в София. Пред да стане активист на ДПС, Делян Пеевски е съучредител на сдружението “Младежко НДСВ”, заедно със сина на говорителката на царското семейство Галя Дичева - Росен. До 2005 г. Делян Пеевски е следовател.
Не случайно преди години Иван Костов лансира термина “братовчеди”. Той обясни, че България е малка страна и затова всички сме братовчеди. Днес е може би време да се ревизира тази констатация – във властта всички са роднини. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Роднини делят министерски кресла | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди