изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:34 EEST
Обвиняват Мургина за покриване на данъци за милиони    
Ред и сигурност

Бившата шефка на НАП давала указания в нарушение данъчните закони и притискала психически подчинени. Схема, при която милиони от данъци не са били внесени в държавната хазна, стои зад обвиненията, които ще бъдат повдигнати на бившата шефка на данъчните Мария Мургина. Това научи bTV от източници от разследването. Наблюдаващият прокурор по делото Маргарита Немска потвърди, че в петък ще бъдат повдигнати няколко обвинения на Мургина.



През 2006 година бившият вече шеф на Кремиковци Валентин Захариев е обявен за данъкоплатец на годината, след като предишната година е продал комбината на индиеца Прамод Митал. Данъците, които дължи Захариев, са близо 30 милиона лева. Сега, три години по-късно, разследващите твърдят, че голяма част от парите не са влезли в държавната хазна. Според разследването задълженията са разделени на две. 11 милиона са опростени по схема за прихващане на ДДС, с участието на две фирми на Захариев. Разследващите обаче твърдят, че това е незаконно и е направено с участието на Мургина.  

"Установено е, че е нарушила задълженията си и е дала указания, с която са нарушение данъчните закони и дори психически е притискала данъчни служителки да го правят", съобщи Маргарита Немска.

Останалата част от дължимите от Захариев пари или близо 19 милиона са изплатени разсрочено. Това според разследващите също е в нарушение на закона. Съгласие за такъв тип погасяване дава финансовият министър Пламен Орешарски.

Освен за данъците на Захариев, на Мургина ще се търси отговорност и за невярно попълнена декларация за имотно състояние. Разследващите са установили, че тя е декларирала терен в Созопол като земеделска земя, въпреки че той е в регулация тоест е много по-скъп. На бившата данъчна номер едно вече е изпратена призовка за петък.

„Ще бъде привлечена в качеството си на обвиняемо лице за длъжностни престъпления и други обвинения”, каза наблюдаващият прокурор.

Немска обясни, че едно от допълнителните обвинения за Мургина ще бъде за принуда. Освен това в друго дело ще бъдат отделени материалите с данни за закрила на фирми, източвали ДДС. Преди два месеца прокуратурата съобщи, че подчинените на Мургина са имали специално отношение към 6 фирми на бизнесмен, с който живее на семейни начала.

Реакцията на бизнесмена Валентин Захариев:
 
"Всичко, извършено с дължимите от мен данъци през 2006 година, отговаря на закона и няма никакви нарушения", каза Захариев пред bTV.

Той обясни, че прихващането на 11 милиона лева ДДС е направено, защото държавата му дължала данъчен кредит в този размер, а операцията е извършена след консултации с юристи от двете страни. Разсроченото плащане пък му било предложено от министър Пламен Орешарски. www.btv.bg

 


Сходни връзки

Обвиняват Мургина за покриване на данъци за милиони | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди