изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:58 EEST
УДОВОЛСТВИЕ МИ ДОСТАВЯТ СРЕЩИТЕ С ИНТЕРЕСНИ ЛИЧНОСТИ    
ОбществоПред НДТ талантливата добричлийка Радостина Колева, която пее, пише текстове за песни и се изявява на журналистическото поприще като редактор в списание \"Диета и красота\". Носител е на две награди от конкурса \"Сарандев\", както и на редица други отличия.

Радостина Колева е родена на 28 юли 1977 г. в град Добрич. Завършила е музикалната паралелка в родния си град, след което степените \"Бакалавър\" и \"Магистър\" в СУ \"Св.Климент Охридски\", специалност \"Музикална педагогика\" - акордеон и попмузика. Първият й сериозен контакт с музиката е в Детския хор на Добрич под диригентството на Маестро Захари Медникаров. Само за 2-3 години Радостина Колева се утвърждава като една от най-титулованите млади изпълнителки у нас. Списъкът на наградите й е сериозен: II награда на Националния поп-рок конкурс с международно участие \"Добрич-97\", първа награда на Международния фестивал \"Откритие-98\" - Варна, III награда и специален приз на местния клон на \"Кока-кола\" на Международния фестивал \"Славянски базар във Витебск\" (Белорус, 1998), финалист на \"Златен Орфей-98\" и покана за \"Златен Орфей-99\" за сборен рецитал на млади изпълнители, Гран-при на Международния фестивал \"Крiз терни до зiрок-99\"(г.Черкассы, Украйна). Носител е и на редица призове за авторска музика и стихове. През май 2002 г. на бял свят излиза първата стихосбирка на Радостина Колева, носеща краткото заглавие \"Болката...\".
В момента, освен че се занимава с музика, Радостина работи в сп. \"Диета и красота\".

- Радостина, с известна тъга споделяш, че повечето твои колеги, завършили музикално образование, се реализират по кораби и различни заведения или се насочват към фолкмузиката. Как се развиха нещата при теб?
- Да, наистина е така, за съжаление. Аз пея и пиша авторски песни. Наричат ме текстописката и ме търсят за текстове на песни, но всъщност аз съм музикант. Една от последните ми изяви бе дуетът с актьора Даниел Цочев. С него направихме парчето \"Има след бурята дъга\". В момента то се върти в класацията на програма \"Хоризонт\". С Даниел се запознах на \"Златния Орфей\" през 1998 г. Той беше водещ, а аз - участник в конкурса за млади певци. Песента \"Има след бурята дъга\" е моя авторска. Двамата с Даниел участвахме във фестивала на българската популярна песен \"Златният Арлекин\", посветен на Емил Димитров и впоследствие станахме сред 10-те финалисти на конкурса в Плевен. На самото събитие в Драматичния театър \"Иван Радоев\" ние закрихме първата фестивална вечер.
Освен това, направих клип на песента \"Метеор\", която ми подари Славчо от Б.Т.Р. Това всъщност е единственият ми клип. Той бе спонсориран от арх. Калин Диков, който много хареса парчето.
- За кои български изпълнители си писала песни?
- Първия изпълнител, на когото предложих моя песен, бе Маргарита Хранова. Това е песента \"Чудо\" - музиката и текста са мои. С нея участвахме в \"Бургас и морето\" преди две години. Много хубава песен се получи. Маргарита Хранова е от малкото изпълнители, които пеят все по-добре. Тя е от поколението певци, които аз обичам. Впоследствие с нея направихме още две песни и си паснахме като тандем. Последното ни парче е \"Демони\" и с него се надявам отново да участваме в \"Бургас и морето\".  И трите песни са в адски различен стил. Това е изненадващо, защото, когато говорим за един екип, се очаква вероятно песните да бъдат приблизително едни и същи. Едното парче е сериозна балада, другото - по-бързо, а последното - модерен денс. За аранжимента аз работя с Алекс Нушев, с когото сме се сработили перфектно. Той е млад човек, изключително е в час и нещата се получават точно така, както аз ги искам и както аз си ги представям.
Имам текстове за песни, които съм реализирала за други изпълнители - \"Ако някога\" за Супергрупата на България /сборна формация от \"ТЕ\", \"Д-2\" и Стоян Янкулов/, \"Коледен разкош\" за Искрен Пецов и \"Латино партизани\", няколко песни за Райко Кирилов, Паскал, Георги Дюлгеров, Deep Zone Project и др. Освен това, през 2005 г. бях избрана от Слави Трифонов да пиша текстове за певицата Надя Казакова в \"Музикална Академия Ку-Ку бенд\".
- Ти си възпитаничка на добричката певческа школа, от която са излезли много таланти. Успяват ли младите изпълнители да пробият в музикалния бизнес?
- Да, аз съм възпитаничка съм на Георги Сарандев. Всъщност от неговите ученици само аз и Миро все още пеем. Повечето, за съжаление, се отказаха. Тук бих искала да вметна, че аз лично не съм пяла в Добрич от три години.
Но да се върна на въпроса - истината е, че само да пееш не става. За да влезеш в музикалния бизнес, трябва и нещо друго. Има и още нещо - за да пробиеш, трябва някой да плаща. Но, ако искаш да спиш спокойно, ще се наложи да чакаш като мен десет години за един клип.
- С какво те заинтригува работата в сп. \"Диета и красота\"?
- В списанието работя от седем години като журналист и редактор. Интересно ми е, имам възможността да се срещам и разговарям с популярни личности, с хора, които харесвам. Избирам ги по моя преценка - личности, които имат какво да ми кажат. Защото, ако на мен не ми е интересно, то няма да го направя интересно и за хората, които разлистят списанието.
Винаги държа преди разговорите ни да съм добре информирана и подготвена за дадена личност. Последно правих интервю с Красимир Дунев - олимпийски вицешампион по спортна гимнастика от олимпиадата в Атланта през 1996 г. Също с актьора Георги Стайков, който живее в Швеция. Интересен ми беше и Николай Атанасов - състезател по дълъг скок от националния отбор по лека атлетика, както и Евгени Иванов от националния ни тим по волейбол. Той се оказа много умен и интересен събеседник. Всички те са мои близки приятели в момента. Забавно ми беше и с Емил Кошлуков, който е в много интересен период от живота си в личен план.
Най-много са ми интересни актьорите от едно време, тези, които в момента са на възраст около 50-60 години. С някои от тях имам приятелски отношения. Хубаво е, че в повечето случаи интервютата, които правя, след това се превръщат в ценни приятелства.
- Като че ли днес не се правят такива големи хитове, каквито имаше българската естрада преди години?
- Не би могло да има. Музиката вече се промени. Нещо стана по трасето. Поколенията са отделно, няма контакт, няма диалог помежду им. При мен обаче нещата не стоят точно така. Би ми било интересно да седна и да пробвам да напиша песен за изпълнители като Георги Христов, Йорданка Христова, дует \"Ритон\", Кичка Бодурова и т.н.
- Следиш ли изявите на изпълнителите, които участват в \"Мюзик Айдъл\" и кои са твоите фаворити?
- Гледам ги, доколкото мога. Моите фаворити са Магдалена, Боян и Димитър.
Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

УДОВОЛСТВИЕ МИ ДОСТАВЯТ СРЕЩИТЕ С ИНТЕРЕСНИ ЛИЧНОСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди