изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:25 EET
Да се стопиш за един месец    
Новини
Два милиона опаковки с лекарства и хранителни добавки и стотици хиляди кремове и гелове за вталяване са продадени само през миналата година в аптеки и супермаркети, съобщи "Капитал".


Въпреки това здравната статистика сочи, че всеки трети българин е с наднормено тегло. Борбата за тънка талия в парично изражение е над 25 млн. лв. през 2008 г. по изчисления на участниците на пазара.
Въпреки мащаба си пазарът в аптеките миналата година се е свил в сравнение с 2007 г. с около 9%. Масираните кампании на най-новите продукти за отслабване през тази пролет обаче са на път да увеличат търсенето в сегмента за отслабване.
През последните два месеца се появиха куп нови продукти. Добавки, които обещават моментален ефект, заливат пресата и телевизията. Опитът за стопяване на килограми е почти задължителен за началото на лятото и се рекламира масово по всички възможни начини, което пък е рецепта за успех дори по време на криза, смятат представителите на фармацевтичните и козметичните фирми.
Лекарите имат точен профил на пациентите с излишни килограми в зависимост от възрастта. Между 18 и 25 години се търсят продукти с бърз ефект, тъй като клиентът се нуждае от малка редукция на теглото. Между 25 и 35 години потребителите искат да редуцират килограмите и да задържат трайно постигнатото. След 30 години при много жени метаболизмът се забавя и те по-трудно намаляват килограмите и ако полагат усилие, искат по-продължителен ефект. Точно в тази възраст обаче са и най-големите поражения в резултат на йо-йо ефекта от многобройните и недотам ефикасни методи за отслабване. Между 35 и 45 години жените, които са основните отслабващи, най-често търсят медикаментозно лечение за потискане на чувството на глад, намаляване на желанието за хапване на шоколад и сладко и за ускоряване на метаболизма. След тази възраст освен наднорменото тегло се появяват и проблеми с високи нива на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар и пациентите се ориентират към продукти, които да намалят или предотвратят болестите.
За разлика от лекарствата добавките могат да се рекламират. И така слогани от типа природен продукт, номер едно по продажби, изместват въпроса кой точно и при какви условия ги произвежда и оттам - какъв е ефектът от тях. Фирми с европейски сертификати за производство се конкурират в тази сфера с неизвестни производители и вносители от цял свят, тъй като съставът на добавките не се контролира. Пазарът разцъфтява и около 300 вида добавки през миналата година са с продажби над 17 млн. лв. само в аптеките. Според Марин Пенков, управител на "Мирта медикус", продуктите за отслабване съставлява 23% от общия пазар на добавки. Лидер в тази категория са добавките от серията "Вита Голд". Най-продаваните добавки се рекламират като универсални и подходящи за всяка възраст. В тази категория влизат не само хапчета, но и сиропи, капки, кафета, дъвки и чайове за отслабване.
В категорията на стягащите кремове има два вида потребители. "Едните търсят много бързи резултати и шок лечение за около две седмици. Другите се грижат да прекрояват силуета си систематично, като съчетават локалното въздействие с правилно хранене и спорт", казва Евгения Костова от L'Oreal, в чието портфолио е марката Vichy. Кристина Кирилова, продуктов мениджър в Beiersdorf - България (Nivea), отбелязва, че младата кожа се бори предимно с целулит, жените, които са раждали или са претърпели хормонални проблеми - с намаляване на обиколката в проблемните зони, а при по-зрялата кожа се коригира отпускането. "Колкото по-кратък е срокът, в който се рекламира видим резултат от действието на антицелулитните, стягащи и отслабващи гелове, толкова повече се купува продуктът", казва тя.
Вносителите са категорични, че ефект няма как да има с едно намазване. Още повече че повечето клиенти не полагат грижи за тялото си през цялата година, а предимно в началото на летния сезон. Затова компаниите се ориентират към производство на все по-бързо действащи продукти с комбинирано действие - срещу целулит и за отслабване. Друга постоянна тенденция е, че компаниите с масови марки се опитват да доближат продуктите си до най-новите формули на високия клас козметика. При последните пък има нова мода - дермокозметичните компании, чиито продукти се продават само в аптеките, стъпиха на пазара на добавки и разработиха добавки за пиене, които да засилят действието на кремовете. Продажбите на добавката в комбинация с гел от серията на Galenic например направи бум на пазара, независимо от цената й, която е над 50 лв. Причината е в природните съставки на добавката, клиничното изпитване на действието и... телевизионната реклама. "Продуктите, които се търсят, почти не се променят с годините, тъй като те се борят с едни и същи проблеми - целулит и намаляване на обиколката на ханша. Разликите между различните производители са активните съставки, времето, за което започват да действат, и с колко сантиметра намаляват обиколката. Най-важните фактори при избор на продукт са рекламата и препоръката на продавач-консултант или фармацевт", коментира Кристина Кирилова. dir.bg 
 

Свалете излишните килограми с хляб

Зодия Телец – здравен хороскоп 2009

Най-странните диети

Маги Вълчанова: Отслабнах със секс и ябълки

Боровинки срещу наднормено тегло

"Колкото повече ядеш, толкова повече тегло губиш" е мотото на тази диета

Бронирани гърди. С 3 чаши чай

Китайците нямат дума калории в речника си

Секси храни? Да, наистина има такива

Списъкът на дълголетието

Ивана слабее с диета на проф. Христо Мермерски

Почувствай тялото (си)

За 20 дни - 12 килограма с нова ”диета чудо”

Диетата с по-малко консумация на месо предотвратява инсулт и инфаркт

Как най-дебелият мъж в света свали 230 кг

Диета за секс

Пийте зелен чай. Пази от рак на простатата

Правила за поддържане на плосък корем

 
 
 


Сходни връзки

Да се стопиш за един месец | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди