изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:40 EEST
Властта възроди заменките на държавни и общински имоти    
НовиниВластта възроди замените на държавни и общински имоти за частни точно 83 дни, след като ги забрани. Този път законовата привилегия да получават срещу замяна без търг или конкурс апетитни сгради и терени ще имат само най-едрите инвеститори. Частниците ще могат да купуват терени не само без конкуренция, но и на ниски цени - по данъчна оценка. Спорните промени минаха незабелязано като "антикризисни мерки" в Закона за насърчаване на инвестициите и бяха одобрени от парламента окончателно в петък, съобщава "Сега".

Всеки инвеститор, отличен от държавата със сертификат, ще може да купува, да наема или да получава със замяна имоти на еднолични държавни или общински дружества без търг или конкурс, гласят промените. Сделките ще се случват с благословията на министъра на икономиката, като преди това шефът на съответната държавна или общинска фирма трябва да е дал съгласието си.

С промени в 4 закона на 1 март Народното събрание почти изцяло забрани замените на земи, гори, държавни и общински имоти. Причините бяха стотиците съмнения за злоупотреби с тези сделки, които ощетиха държавната хазна и общинските бюджети с милиони левове. Заради порочната практика България многократно бе критикувана от Брюксел.

Сега заменките се връщат за едрите предприемачи, които са отличени от държавата със сертификати за класни инвеститори. Такива отличия, клас "А", получават компании, които влагат поне 70 млн. лв. в промишлеността, възобновяемите енергийни източници, новите технологии, медицината. При по-малки вложения - поне 40 млн. лв., държавата дава т.нар. сертификат клас "Б", който носи по-малко привилегии. В петък обаче тези прагове бяха драстично смъкнати. Това означава, че замени с държавни и общински фирми вече ще могат да правят частници, влагащи съответно поне 32 млн. лв. за клас "А" и 16 млн. лв. за клас "Б". Сертификат може да се получи дори и при вложение от едва 5.5 млн. лв., стига инвестицията да е във високи технологии или в регион с висока безработица.

Не по-малко спорна е възможността частници да купуват терени не само без търг и конкурс, но и по данъчна оценка. На много места в страната данъчните оценки са в пъти по-ниски от пазарните цени на имотите. В закона е направена уговорка, че тази привилегия ще се дава само за т.нар. "приоритетни проекти" във всички сфери на икономиката, включително в търговията и туризма.

"На практика държавата и общините вече са с отвързани ръце да дадат евтино терени за голф игрища, защото този сектор е приоритетен", коментираха експерти пред "Сега". /БЛИЦ

Зам.-министърът на икономиката Анна Янева все пак уточни наскоро, че под "приоритетни проекти" ще се разбират вложения за над 48 млн. евро, които създават заетост в проблемни райони или пък представляват хай-тек паркове и индустриални зони. За да оправдае щедростта на държавата, Янева изтъкна, че в Румъния предлагат на инвеститорите земя дори за 1 евро.

Антикризисните бонуси за големите инвеститори бяха разкритикувани от опозицията. "Силно се опасявам, че тези законови лостове, които позволяват замени и продажби без търг и конкурс и дори по данъчна оценка, ще се изопачат. Отново апетитни терени по курортите ще попадат в "наши хора" на смешни цени на принципа "кон за кокошка", коментира пред "Сега" независимият депутат Елеонора Николова. Тя добави, че на теория има смисъл в тези бонуси заради наливането на свежи пари в икономиката, но само при условие, че Агенцията за инвестиции може да гарантира адекватен контрол. Бившият икономически министър Лидия Шулева също се възмути, защото такива важни икономически закони се прокарват в последния момент, и то по време на предизборна кампания. "Винаги при толкова щедри бонуси има опасност от злоупотреби и далавери. Без гарантиран контрол един инвеститор може да вземе на безценица земята и утре да я препродаде", смята Шулева. Според нея държавата може да помогне много по-ефективно, ако съкрати административните срокове за обслужване на инвеститорите./БЛИЦ
 


Сходни връзки

Властта възроди заменките на държавни и общински имоти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди