изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:43 EET
Затворник иска 200 000 лв, за да каже за Стоянов    
НовиниЗатворник от Търново е поискал 200 000 лв., за да каже къде е похитеният бизнесмен Стоян Стоянов, който е в неизвесност от 6 март 2008 г., пише \"24 часа\". Мъжът се обадил на един от телефоните, обявени от семейството на Стоянов за информация срещу награда. Оказало се обаче, че пандизчията няма достоверни данни, а се опитва да вземе пари от фамилията. Въпреки това семейството все още е готово да даде солидна сума на този, които може да помогне с информация.

Вече 15-и месец няма яснота какво се е случило с 36-годишния шеф на компанията за строителни материали “Гранити”. Няма обаждане за откуп, не е открито и тялото на Стоянов. От полицията са категорични, че не са спирали да работят по случая.

Точно липсата на тяло е най-голямата пречка пред разследването, смята апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, който по-рано наблюдаваше случая. След кадровите смени делото е разпределено на прокурор Калина Чапкънова.

“Крайният срок за приключване е 7 юли. Все още има време, работим по случая. Няма нещо ново, което да представлява интерес”, коментира Чапкънова.

“Не сме спирали и ден действията по това дело, свършена е много работа”, бе лаконичен и шефът на ОД на МВР Васил Едрев.

Според запознати по делото са назначени ДНК експертизи за проверка на открити човешки кости на няколко места в региона, но засега няма данни, че може да са на Стоянов.

Виждам Стоян жив, някъде към Румъния, казала врачка на родителите на Стоян.

Те успели да се свържат с нея малко след изчезването на сина им. Ясновидката била на местата, в които е живял и работил Стоян. По ирония на съдбата самият Стоян определя деня на изчезването си като много добър.

“Доволен съм от днешния ден”, казва около 19,15 ч на 6 март 2008 г. Стоян на приятелката си Мария. Бизнесменът току-що е приключил важни преговори с турски инвеститори за изграждането на циментов завод край Бургас. Стоян казва на Мария, че е уморен и ще се прибира вкъщи. Двамата все още не живеят постоянно заедно, въпреки че жената чака дете от него, бременна е в 6-ия месец.

Следват още 3 позвънявания от мобилните му телефони - в 19,20 се обажда на майка си, около 20 ч звъни на пиарката си. Последният разговор е проведен в 20,15 ч. Стоян набира съдружника си Ангел Христев от Пловдив, който също е присъствал на преговорите с турските бизнесмени в интерхотел “България”.

След това двата телефона на бизнесмена замлъкват.

Рано сутринта на следващия ден Мария се обажда в полицията. Намират автомобила му “Лексус” паркиран в подземния гараж на блока, в който Стоян живее. Вратата на гаража е заключена отвън. По колата няма следи от нещо, което да подскаже на полицаите какво се е случило. Камера на кръстовище “Трапезица” е заснела колата на Стоян в 19,15 ч на 6 март, когато той се е прибирал към дома.
Дни след мистериозното изчезване от полицията обявяват, че една от версиите е свързана с бившия мъж на Мария Тодор Стамов-Малкотърновския. Той излежава присъда за рекет и опит за убийство. Оказва се, че Малкотърновския, човек от близкото обкръжение на несебърския подземен бос Димитър Желязков-Очите, е изнудвал Стоянов. Тодор искал пари, за да остави бившата си жена намира. И Стоян на няколко пъти му е давал.

Мария отрича да е знаела подобно нещо. “Виждам се с Тодор, защото той е баща на двете ми деца, но нямам нищо друго с него”, казва 32-годишната жена.

Версията за рекета на бившия съпруг лансира и съдружникът на Стоянов Ангел Христев. Три дни след изчезването на партньора му той казва: “От всички невъзможни версии тази е най-възможната.”

Полицаи установяват, че ден преди изчезването на Стоян Тодор е бил в отпуска, но се прибрал в точния час. Десетина дни след похищението разследващи вече твърдят, че версията за бившия съпруг на Мария издиша, и се насочват към евентуално бизнес похищение.

36-годишният Стоянов е съсобственик в 3 фирми за строителни материали, а компанията \"Гранити\" се превръща във водеща по Южното Черноморие за отрицателно време. Стоянов и партньори не пестят пари за реклами, подпомагат полицията с гориво, купуват нова пожарна кола за нуждите на бургаските огнеборци.

На 14 феврурари 2008 г., 3 седмици преди да изчезне мистериозно, Стоян прави бляскаво парти за 5-ия рожден ден на “Гранити”. На купона кметът на Бургас Димитър Николов му връчва грамота за принос в развитието на регионалния бизнес.

Покрай местните избори младият бизнесмен се пуска и в политиката, като става член на Клуба на предприемачите към ГЕРБ. Съпартийци го описват като човек с ясна гражданска позиция, готов за промени и сериозна работа.

Бургазлии пък го свързват с нетрадиционното му хрумване да организира томбола за клиенти на фирмата му, която пратила 6-има късметлии на Формула 1 в Австралия миналата година.

На същия февруарски купон амбициозният Стоянов споделя: “Всяка сутрин ставам зареден с енергия, защото знам, че правя нещо добро и още един ден ще го направи по-добро. Няма да спрем дотук. Ние сме на върха, но има още върхове за покоряване.”

По това време Стоян е успял е да се отърси от тежка семейна драма През 2005 г. съпругата му Гергана умира след тежко заболяване. Негови близки споделят, че той е направил и невъзможното, за да спаси жена си, с която са в прекрасни отношения.

Любовта между двамата пламва още докато са студенти във ВИАС-София. После заедно отиват на 6-месечна следдипломна квалификация в САЩ. Връщат се в България и не след дълго Стоянов става шеф на “Топливо”-Бургас. Не се задържа много, решен да опита в частния бизнес.

Година след смъртта на Гергана предприемачът среща красивата Мария. 4 месеца след изчезването на Стоян, на 6 юни, тя ражда дъщеричка и я кръщава на него.

“Не знам какво ще кажа на Стеяна един ден, като попита за татко си. Не мога да ви опиша какво чувствам всеки път, щом я погледна, толкова прилича на баща си”, споделя младата жена. Разказва, че двамата със Стоян планирали да посрещнат 8 март в Истанбул. За по-миналата Нова година я завел в Мексико. Родителите на Стоян все още не са виждали малката си внучка, тъй като не са в добри отношения с Мария. Милка и Господин Стоянови още се надяват на чудо и се молят синът им да се върне жив и здрав.

Родителите на изчезналия: Куршум за изрода, който отвлече сина ни

Срещаме се с родителите на изчезналия бизнесмен Стоян Стоянов от Бургас в къщата им в Сливен след серия телефонни преговори. Първоначално и двамата отказаха да говорят - не искали да се показват по вестниците, страхували се кой как ще коментира появата им в медиите.

В крайна сметка склоняват, посрещат ни в двора и понеже е Черешова задушница, Милка слага череши на масата. И двамата са категорични, че не желаят да показват сина на Стоян - 8-годишния Герман, защото се страхуват за живота му. Откакто детето остана и без баща, те се грижат за него. Радват се на отличния успех на второкласника и с гордост показват бележника му, пълен само с шестици.

- Как живеете тези 450 дни, откакто синът ви е в неизвесност?
Милка Стоянова: Не мога да го опиша с думи, ние не живеем. Детето преди все казваше: “Татко това ми купи, татко това ми каза.” А сега... Аз нямам права над него в момента, защото баща му се води жив. Само съм го записала на нашата адресна регистрация в Сливен, за да ходи на училище и да има личен лекар.

- Момчето е на 8 г. Какво знае за изчезването?
М.С.:В началото му казвахме, че баща му е в командировка в чужбина. Той все питаше кога ще си дойде и плачеше. Вече знае, че тати се е загубил някъде, докато е пътувал, и затова сме съобщили на телевизията и в полицията, за да го търсят. Със Стоян бяха много привързани.

- Веднага след изчезването на сина ви заявихте, че ще платите на този, който ви даде информация. Тази оферта важи ли още?
М.С.:Имаме готовност да платим определена сума, но за достоверна информация. Не желаем да оповестяваме конкретни цифри, страх ни е.

- Със съдружниците на Стоян говорили ли сте по този въпрос?
М.С.:Не, още на третия ден след изчезването на сина ни съдружникът му Ангел Христев дойде при мен. Подписах му пълномощно да управлява фирмата и в деня, в който излезе решението, че той е управител, веднага почна да носи писма за изключването на Стоян от фирмата. Каза, че такъв бил законът. Дяловете му обаче все още не са изплатени, сега кореспондираме само с писма.

Господин Стоянов:Нищо ново в поведението на този тип хора.

- Казвате, че нямате информация. Потърсихте ли службите, които работят по изчезването на сина ви?
М.С.:Да. Говорихме с прокурорката Чапкънова и с шефа на полицията в Бургас г-н Едрев. Твърдят, че не са преставали да работят. Ама аз им казвам: “България не е голяма държава, като една длан сме. Как така не се откри нищо за година и 3 месеца?” А сега покрай изборите забравиха всичко. Важно е само кой ще стане депутат.

Г.С.:Убеден съм, че отвличането на сина ни е осъществено с протекцията на управляващите. Някой трябва да каже, че управляващите са с бандитите. Иначе впечатленията ми от полицията в Бургас са добри.

М.С.:Писахме до МВР и получихме уклончив отговор. Впоследствие решихме да пишем до главния прокурор, но от него нямаме отговор. Наша роднина е студентка в Женева и миналата година оттам написа писмо до омбудсмана на Европейския съюз.

Получи отговор на 10-ия ден! Съветваха я да се обърне към българския омбудсман. Направи го. Първия път нямаше отговор, а втория път омбудсманът уведомил полицията в Бургас, че сме изпратили писмо до него. Роднината от Женева ни казва: \"И там стават такива неща, но на 3-ия ден всичко е разкрито.\"

Г.С.:Никой не може да ме убеди, че това е самодейна история. Похитителите са хора, свързани с власт и с управляващите в момента. Трябва да си отидат комунистите, да дойдат други хора. Нашият син беше в партията на Бойко Борисов. Обаче не съм сигурен, че и той да дойде на власт, ще помогне. По принцип трябва да дойде някой болен мозък, който да го разбута това общество. Прекалено много станаха негативните неща в страната ни.

- Защо зачестиха толкова отвличанията според вас?
Г.С.:Заради ниския процент на заловени и осъдени и заради минималния размер на присъдите. Не може за такова престъпление да се лежи 3-4 г., а за някаква кражба - 6 г.

- Как си обяснявате, че досега не е поискан откуп за Стоян?
М.С.:Не знаем какво да мислим, много се надявахме все някой да се обади...

Г.С.:Склонен съм да мисля, че синът ми е бил отвлечен за пари, но нещо се е объркало. Похитителите може би не са имали желание да го ликвидират, но нещо непредвидено е станало. И точно затова се страхуват да искат откуп. Разбере ли се кои са, ще ги застрелям лично, няма да ги пожаля. Поначало не говоря с журналисти, но на вас ви казвам: тая няма да я оставя така, независимо какво ще ми струва. Вече не вярвам в законите. Може би ще се променят нещата за добро, но ние няма да сме живи.

Престъпник, хванат за такива неща - до стената и патрона. Това, че ще лежи и ще се промени, е пълна заблуда.

- Допускате ли синът ви да е инсценирал отвличане?
М.С.:Ами съдружниците би трябвало да знаят, ако е така. Това за нас ще е много добре, защото нещата ще имат добър край. Но като съдя по начина, по който съдружникът му Христев се отнасяше с нас - все едно Стоян няма да се върне никога, не зная какво да мисля.

Г.С.:За какво да забегне? Дългове? Най-малко някой щеше да се обади, да си поиска парите. Той със собствени пари нищо не си е купил. Всичко е с кредити. Взел е на ипотечен кредит апартамент във Влас, а жилището в Бургас е купено с наши и на родителите на съпругата му пари.

М.С.:Точно днес - 6 юни, но преди 10 г. му беше годежът, ходихме в Добрич при булката. Съпругата му Гергана беше истински човек и истински го обичаше. До последно се грижеше за Стоян, макар тя самата беше тежко болна.

- Поддържате ли отношения с приятелката на Стоян Мария Милева?
М.С.:Не, имаме сериозни съмнения към нея и поведението й, но повече не искам да коментирам.

Г.С.:Защо полицията толкова бързо отхвърли версията за бившия съпруг на тази жена? Той наистина е изнудвал Стоян и синът ни му е давал пари.

М.С.:Ние не знаехме коя е Мария, а за изнудването научихме в деня на изчезването. Разбрахме, че и тя е знаела, а отричаше пред нас. Тази жена е от среди, в които нашите синове не са се движели. Може би Стоян се е опитал да я промени, но е попаднал в капан.

- Кога се чухте за последно с него?
М.С.:Говорихме в 19,20 ч на 6 март. Той ми звънна и каза, че като се прибере към 21 ч, ще говорим повече с него и с Герман. Не ми се стори притеснен, напротив, каза, че са подписали договор за доставка на цимент от Турция. Знам, че след това се е чул с Христев. В 20,20 ч телефоните му вече са били изключени.

Г.С.:Възможно е телефоните да са били блокирани още преди отвличането. Убеден съм, че има замесен вътрешен човек от фирмата. Най-малко с информация е помогнал на похитителите. В България трябва да се въведе смъртното наказание и всички тия изроди, които убиват и отвличат, трябва да си получат заслуженото.

М.С.:За какво въобще говорим - в България няма закон срещу отвличането.

- Как започна бизнесът на Стоян?
М.С.:Стоян беше този, който създаде фирма “Гранити”, и то със свои съученици и състуденти от Сливен. С бъдещите си съдружници от Пловдив най-вероятно се е запознал, докато беше директор на “Топливо” в Бургас. Той винаги говореше, че отношенията им са много добри. Истината е, че пари и бизнес се правят, фирми фалират, но човекът е важен.

Г.С.:Ако Стоян се върне, той ще се оправи...

- Търсихте ли помощ от ясновидци?
М.С.:Във всичко искам да повярвам. Но ако знаете само какви измамници има сред тези екстрасенси. Още на 10-ия ден след изчезването на Стоян отидох в София при една гледачка. Предупредиха ме, че става дума за много пари. За 15 минути минахме 4 човека. Беше в някакъв блок с няколко железни врати, които се заключваха веднага след нас. Вътре - 2 секретарки в спалнята, в другата стая приема врачката. Каза ми, че имаме магии и ще ги развали. Само първият транш беше 560 лв. После ме накара да пиша в тетрадката за похвали. Освен това имаше и такса, която се плаща на секретарките преди влизането.

Г.С.:Това е злоупотреба с мъката на хората.

М.С.:Всякакви опитахме, навсякъде ходихме. Имаше една, която каза, че не може да влезе в контакт със Стоян.

- В какви отношения бяхте със сина си?
М.С.:В много добри. Стоян беше добър ученик, после добър студент. Влезе в казармата, изкара второ висше. Отидоха с жена си за 6 месеца в САЩ...

Г. С.:... Да беше останал там. Притеснявам се, че моята съдба сега сполита внучето. Аз съм останал кръгал сирак, бил съм на 6 г. като почина майка ми, а Герман - на 4 г. Затова като говорят хората, аз го преживявам двойно повече от тях. Много са нещата, много. Упреквам се, че не усетих навреме, че нещо става около Стоян. Ако бях надушил малко от малко, щях да му сложа двама да го пазят, без дори той да разбере.
/24 часа

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Затворник иска 200 000 лв, за да каже за Стоянов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди