изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:28 EET
Мъжът с две жени - официална и ”безбрачна”    
Общество
Узаконяването на фактическо съжителство не гарантира, че децата ще бъдат припознати от бащата, каза Михаела Джоргова, координатор на обществени действия и член на Управителния съвет на Асоциация "Общество и ценности", цитирана от БТА. Легализирането на тази брачна алтернатива не означава, че двойките, заварени в това положение, или бъдещите такива ще пожелаят да го узаконят, следователно тази алтернатива е ненужна, тъй като дублира гражданския брак. За узаконяването на фактическо съжителство е необходимо мъжът и жената лично да подадат заявление в съответната община, с което да удостоверят, че живеят заедно.


Статистиката сочи, че 70 процента от двойките, живеещи на семейни начала, сключват брак след раждането на първото дете, което обезсмисля узаконяването на фактическото съжителството, посочи Джоргова. Ако бъде узаконена, тази брачна алтернатива на практика би позволила полигамията, кръвосмешението и това противоречи на законови и морални изисквания.
Един мъж може да сключи едновременно брак и да регистрира съжителство с друга жена, тъй като не се изискват никакви документи за регистрацията в общината. Не съществува забрана и за избягване на съжителство с роднини по права и съребрена линия, не се изисква и медицински преглед, категорична е Джоргова.
Джоргова посочи още, че въвеждането на тази брачна алтернатива би нарушила правата на децата и родителите поради това, че не е регламентирана процедурата, по която могат да бъдат защитени правата на децата, нито е изяснена процедурата, по която един партньор ще бъде уведомен, ако другият е решил да прекрати съжителството, посочи експертът.
Важно е да се отбележи, че българският законодател не е задължен да въведе тази алтернатива на брака, тъй като не съществува подобна директива от страна на ЕС. Още повече, че противоречи на Конституцията на България, аргументира се Джоргова.
Дали хората живеят заедно или не си е лично тяхна работа и държавата няма право да се меси в това, каза Цвета Брестничка от Асоциация "Родители". Узаконяването на една връзка чрез брак не допринася по никакъв начин за защитата и сигурността на децата. Стимулирането на двама души да отгледат децата си би било улеснено, ако държавата, вместо да се меси в това дали са сключили брак или не, въведе данъчни облекчения. Това би улеснило повече отглеждането на децата, отколкото един подпис в гражданското, категорична е Брестничка.
Тя каза, че ако бъде узаконено фактическото съжителство, ще улесни партньорите в желанието им да прекратят връзката си. Предимството на тази форма за съжителство се състои в това, че раздялата ще може да се случи максимално просто със заявление на един от двамата партньори в същата община, където са подали заявлението, че желаят да живеят заедно, посочва Брестничка. dir.bg
 


Сходни връзки

Мъжът с две жени - официална и ”безбрачна” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди