изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:21 EEST
БОЛКИ В ШИЯТА, ГЪРБА И КРЪСТА.    
ЗдравеПовишената заболеваемост от болкови синдроми в областта на гърба, шията и кръста представлява сериозен обществен и мултидисциплинарен здравен проблем  в развитите страни. Над 60% от българите над 30 г. страдат от различни болки в кръста, и гърба, поради общото обездвижване, прекаленото натоварване на работното място, (седенето с часове на компютъра или тежката физическа работа), внезапните резки движения, травмите в съответните области, възпаления и болести като затлъстяване, остеопороза , диабет и др

.

Болките областта на  шията се срещат във всяка възраст независимо от пола и честотата на хората с това оплакванене прекъсато нараства. Б олките в областта на врата  или ограничаване подвижността в таза зона могат да възникнат в резултат на прекомерно мускулно напрежение, преохлаждане, сън в неудобно положение или прекомерно физическо натоварване. Ако болките в областта на  врата са чести причините са наченки или наличие на шийна остеохондроза (шиен радикулит) или  артроза. Най-често шийна остеохондроза  възниква при жените на и след 40 г., но не са изключение и случаите, когато тя се появява при мъже, както и на по-ранна възраст. Силната болка в областта шията и ръката може да се предизвика от увреждане на междугръбначните стави и дискове, злокачествени заболявания и гръбначни аномалии. Б олките в областта на врата  имат постоянен характери се засилват при определено движение, особено при физическо натоварване. Често са характерни  виене на свят, гадене, шум в ушите, болки в сърдечната област, изтръпване пръстите на ръцете, болки в пръстите и ръцете. Понякога могат да се появат и болки в сърдечната област, особено при неудобна поза, а също и болки в горната част на корема, разстройство в дейността на органите в целия стомашно-чревен тракт. При шийния радикулит болката във врата се пренася към раменете и  ръцете, а пръстите изтръпват и стават студени. А всичко това се дължи на нарушено кръвоснабдяването в центровете за равновесие и в редица вегетативни центрове т. нар. синдром на вегетосъдова недостатъчност.

Болките в гръбнака са сред най-често срещаните оплаквания, като те невинаги са свързани с определена възраст и пол - страдат млади и по-възрастни хора, жени и мъже. Според статистиката 75-80% от хората поне веднъж в живота си, са изпитвали болки в гърба - рано или късно почти всеки започва да страда от подобни епизодични или постоянни болки. Усещането е неприятно и дори мъчително, често не представлява някакъв непреодолим проблем, но зад това може да се крие и по-сериозно заболяване. Причините за тяхната поява са твърде разнообразни. Болките могат да са резултат на заболяване на гръбначния стълб: спондилартроза (шипове на прешлените), спондилит (възпаление на прешлените) и сколиоза (изкривяване), остеопороза, бременност.  Болки в гърба се наблюдават при инциденти с фрактури, натъртвания и падания, а също и поради механични причини в гръбначния стълб (руптура на диск, спазъм  и напрежение в мускулатурата). Относително често увреждане, свързано с хронична болка, стегнатост и напрегнатост на мускули, сухожилия или стави, е фибромиалгията (фиброзит). Тя се съпровожда от нарушения на съня, сутрешно събуждане с чувство на умора, тревожност и депресия, както и коремни болки, спастичен колит. Болката обикновено засяга шията, седалището, раменете, гърба и гърдите. Фибромиалгията засяга предимно жени (над 80%) на възраст от 35 до 55 г.; рядко може да се увредят мъже, деца или възрастни индивиди. Може да се развие като самостоятелно увреждане или да е проява на друга болест, напр. ревматоиден артрит, системен лупус и други

Болките в гърба могат да произхождат от коремни, гръдни или тазови органи (напр. хроничен панкреатит, язва на стомаха и др). Други вазможни причини за болката в гърба могат да бъдат някои инфекции (херпес зостер), костният тумор, стресът. Заболяванията на гръбнака предизвикват спонтанна болка, стегнатост, ограничения на движенията в гърба и изкривявания. Болката може да бъде локална, постоянна, тъпа или пареща и  да води до т.нар. анталгична поза (позиция на гръбнака, заемана за да се намали силната и нетърпима болка). Нерядко се наблюдава остра, силна болка, която се разпространява от гръбначния стълб към съответната ръка или крак, а в някой случаи има и мускулна слабост и хипотрофия на мускулите на крайника. Tакъв тип оплаквания могат да бъдат и проява на депресивно разстройство. Много от работещите продължително в принудителна работна поза, ангажираща шийната или поясната област на гръбнака (напр. пред компютър, шофьори, стоматолози, шивачки и други) страдат от подобни болки. 

Болките в кръста са също едни от честите оплаквания и причините за тяхната поява са твърде разнообразни. Болките могат да са резултат на заболяване на гръбначния стълб: спондилартроза (шипове на прешлените), спондилит (възпаление на прешлените), дискова херния (възниква най-често след форсирано движение и при рязко вдигане на тежести). В други случаи болките в кръста са резултат на заболяване на поясната мускулатура (спазъм на мускулите, възпаление). Възпалителните заболявания на нервите, излизащи от гръбначния мозък (радикулит, ишиас), дават също болки в кръста, но често с излъчване по разклоненията на седалищния нерв.

Болките в кръста могат да се дължат на заболяване на вътрешни органи — напр. при бъбречнокаменна болест, и то най-често при криза. В такива случаи болката обикновено е едностранна. Двустранната болка в кръста говори против възможността за бъбречна криза. У жените болките в кръста, често се дължат на гинекологични заболявания като ендометриоза, киста на яйчника и други. Понякога заболяванията на стомаха, задстомашната жлеза и други органи също дават болки в кръста.

Поради разнообразните причини за възникване на болките във врата, гърба и кръста болните трябва да бъдат подложени на цялостно изследване - клинично, лабораторно, ренгеново, за да не се допусне неправилно лечение. При пръв “пристъп” на болки в гърба би трябвало да насочи пациента за съответни изследвания (спондилография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, миелография, костна сцинтиграфия; електромиография; лабораторни изследвания.

При болки в гърба, кръста и врата  лечението е комплексно: медикаментозно-    нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероидни, миорелаксанти, трициклични антидепресанти, аналгетици, нивалин, витамини от група Б и физиотерапевтични процедури-масаж, мауална терапия, акупунктура и др.

 

 

Д-р Николай.Бекяров,

Неврологично отделение,

МБАЛ-Добрич АД

 

 


Сходни връзки

БОЛКИ В ШИЯТА, ГЪРБА И КРЪСТА. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди