изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:38 EEST
20 МЛН. ЕВРО ВЛОЖИ "БУЛГАРТРАНСГАЗ" В КАРДАМ    
ИкономикаМинистър и посланик откриха реновираната компресорна станция за транзит на газ на границата ни с Румъния. Официални гости на тържеството бяха още Галина Тошева - изпълнителен директор на \"Български енергиен холдинг\", както и кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов, който заявява, че България започва от Кардам, а не от Черно море


Вчера официално бе открита реновираната Компресорна станция на \"Булгартрансгаз\" в Кардам. На събитието присъстваха изпълнителният директор на фирмата Ангел Семерджиев, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, Негово Превъзходителство посланикът на Украйна у нас Виктор Калник, изпълнителният директор на \"Български енергиен холдинг\" Галина Тошева, кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов, представител на руската фирма - доставчик на двигателите \"Суми Фрунзе\" Генадий Камнев и други. След като бе отслужен водосвет от отец Иван Дойчев лентата на обновеното съоръжение прерязаха министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заедно с Н. Пр. посланикът на Украйна у нас Виктор Калник и изпълнителният директор на \"Булгартрансгаз\" Ангел Семерджиев. Компресорна станция - Кардам, обслужва транзита на руска газ към Балканските държави - Македония, Гърция и Турция.
Министър Димитров обяви, че независимо от старта на проектите \"Набуко\" и \"Южен поток\", България твърдо заявява и смята да запази газопреносната мрежа и компресорната станция в Кардам. През последните две години по тази мрежа средногодишно са транзитирани 17 млрд. куб. м газ, каза още П. Димитров и допълни, че за 20 години през станцията са преминали 190 млрд. куб. м синьо гориво.
За реализация на проекта \"Булгартрансгаз\" е вложила 20 млн. евро, като са напълно реконстриурани първите 5 агрегата, работещи от 1989 г. В момента станцията отговаря напълно на всички еконорми, като емисиите от азотен окис са намалени два пъти - от 107 милиграма на куб. м на 51 милиграма на куб. м, а на въглероден окис емисията е намалена 26 пъти, като параметрите са от 235 милиграма на куб. м на 9 милиграма, което е и с 10 пъти под изискванията на ЕС и в световен мащаб, коментира още министърът. Уникалното в реализацията на проекта по реновирането на петте компресора е, че през цялото време работата по транзита на синьо гориво не е спирала. Газовите турбини са украински, а защитата или надстроечната част е американска. При изпълнението е участвал международен екип от специалисти от Русия, Украйна, България, някои европейски страни и САЩ. До момента петте рехабилитирани двигателя са работили 26 287 часа, като напълно са издържали всички изпитания. При откриването на компресорната станция посланикът на Украйна у нас Виктор Калник заяви, че украинската страна кани български специалисти за ремонт на тяхната газопреносна система.
На откриването присъства и представител на фирмата, доставчик на турбините от Русия \"Суми Фрунзе\" - Генадий Камнев, който заяви, че това за тях е бил изключително сложен за реализация проект и е уникален, точно защото през цялото време реконструкцията е текла без да бъде спирана работата на станцията. Камнев заяви още, че в годината на световна криза дори големи гиганти като \"Газпром\" свиват проектите си. \"Лично за нашата фирма те отложиха реализацията на 6 проекта, чиято минимална стойност е 100 млн. долара\" - каза Камнев.
 


Сходни връзки

20 МЛН. ЕВРО ВЛОЖИ "БУЛГАРТРАНСГАЗ" В КАРДАМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди