изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:17 EEST
Най-щурите съдебни куриози    
ЛюбопитноОткакто свят светува, хората се борят за справедливост. Макар и налудничава. Съдебните решения понякога са доста абсурдни, а исковете още повече. Но щом има мераклии, повдигащи странни обвинения, явно ще има и присъди, които се съобразяват с тях. Ето най-щурите съдебни куриози от световната практика в последните години. Британският The Times дори обедини част от тях в класация, от която представяме само някои примери заедно с други подобни.

Милиони за кафето на „Макдоналдс”

Жена, заляла се с кафе на "Макдоналдс", осъди компанията през 1992 г. да й изплати близо 3 млн. долара обезщетение (впоследствие намалени до 640,000), защото й дали горещо кафе. По името на въпросната Стела се раздават дори награди на хора, които предприемат и съответно печелят безскрупулни и безсмислени съдебни дела в Щатите.

Обезщетение за крадеца

Съдът в Пенсилвания отсъди, че Теранс Диксън трябва да получи 500 000 долара от застрахователна компания. Причината - получените физически и морални щети, докато седял заключен в гаража на семейство, чиято къща планирал да обере. А 19-годишният крадец Карл Труман от Лос Анжелис бил награден от съда с 74 000 долара щети, защото бил ударен през ръцете от съседа си. Съседът явно е бил доста ядосан, защото Карл се е опитвал да му свали джантите.

Падаш в магазин, взимаш пари

Катлийн Робъртсън се спънала в собственото си дете и си счупила глезена, и то не къде да е, ами в магазин за хранителни стоки. Поради тази причина собствениците на обекта са обявени за виновни и й дължат 80 000 долара. По подобен начин Кара Уолтън получава 12 000 от собственика на дискотеката, в която искала да се вмъкне през прозореца на тоалетната и така счупила двата си предни зъба. Ами жената, хвърлила чаша по своето гадже след битов скандал - подхлъзва се на същото питие, разлято по земята, и си чупи таза, след което осъжда ресторанта за 113 500 долара.

Цветя заради побой

Съд в Диарбекир осъдил съпруг, който биел жена си, да й подарява цветя веднъж седмично в продължение на пет месеца, съобщава турският телевизионен канал НТВ. Подсъдимият Хайреттин Четинташ е признал пред съда, че никога не е подарявал цветя на жена си и не знае кога е рожденият й ден, нито помни датата на сватбата им. Съгласно решението на магистратите Четинташ, който биел и 10-годишния си син, трябва да прочете пет книги за семейните отношения и възпитанието на децата, като е длъжен да чете по една такава книга на месец.

Дебелеене заради телевизия

През 2004 г. Тим Дюмушел от Фон дю Лак, Уисконсин, завел дело срещу телевизионна компания, която според него била виновна, че съпругата му е затлъстяла, а децата му станали “лентяи, които знаят само как да превключват каналите”. “Смятам, че пия и пуша, а жена ми страда от наднормено тегло, защото всеки ден през последните 4 г. гледахме телевизия”, обявил възмутеният Дюмушел. Заведеното от него дело обаче така и не стигнало до Върховния съд.

Гаджето виновно за липса на оргазъм

През 2005 г. бразилка подала иск срещу своя приятел, който не можел да я доведе до оргазъм. 31-годишната жена от Джундиай обвинила 38-годишния си партньор, че винаги спирал да прави секс, когато самият той получавал удовлетворение. За нещастие на незадоволената бразилка искът й бил отхвърлен.

Престъпен секс

През 2005 г. Апелативният съд на Масачузетс трябвало да даде отговор на въпроса коя сексуална техника следва да се счита за опасна. Това станало, след като при бурен сутрешен секс на дългогодишна двойка без съгласието на мъжа жената извършила “маневра”, довела до фрактура на половия член на половинката й, която наложила спешна операция. Съдът обаче отхвърлил иска на мъжа за нанесени щети, тъй като сексът може да е “безразсъден”, но не и “престъпно небрежен”.

Сондата ще наруши Вселената

През 2005 г. руският астролог Марина Бай заведе дело за 165 млн. паунда срещу NASA “за нарушаването на естествения баланс във Вселената”. Според Бай космическата сонда Deep Impact, която по-късно същата година трябваше да се удари в комета, за да вземе проби от образувалия се при взрива материал, щяла да извърши преднамерен “терористичен акт”. Едно от съдилищата в Москва призна иска на Бай за основателен, но астроложката така и не успя да докаже правотата си.

Вибриращ презерватив

През 2007 г. индийски съд трябваше да реши дали вибриращият презерватив Crezendo е противозачатъчно средство или сексуална играчка. Противниците на оригиналното изобретение настояваха, че той е сексуална играчка, които се смятат за незаконни в Индия, докато според производителите му е контрацептив, който допринася за опазването на общественото здраве.

Душата за продан

През 2006 г. с неочаквани юридически проблеми се сблъска млад китаец от Джиясин край Шанхай, който решил да обяви душата си за продажба на търг в интернет. Впоследствие обаче лотът му бил свален от сайта на аукционната къща с обяснението, че авторът на офертата първо трябва да получи писмено разрешение за продажбата на душата си от “висшестоящите власти”.

Доходите на момичетата на повикване

През 1964 г. Финансовият съд на Канада трябвало да реши дали организационните разходи на фирма за “момичета за повикване” във Ванкувър могат да послужат като база за облагане с данък печалба. Делото било заведено от собственичката на бизнеса, след като самата “мадам” и 7 от нейните момичета били арестувани и накарани да плащат данъци. Съдът постановил, че организационните разходи за питиета и охрана на “момичетата на повикване” и др. не могат да бъдат облагани.

Присъда за кан***и

В дело от ноември 1884 г., гледано от барон Хъдълстоун, капитан Томас Дъдли и Едуин Стивънс били обвинени в убийството на юнгата Ричард Паркър. 20 дни след корабокрушение, когато те се оказали без храна в открито море, двамата убили момчето, изяли черния му дроб и изпили кръвта му, за да оцелеят. Четири дни след това били спасени от минаващ кораб. Дъдли и Стивънс били признати за виновни и осъдени на смърт, след като съдията отхвърлил тезата на защитата за “крайна необходимост”, но впоследствие присъдата им била смекчена до 6 месеца строг тъмничен затвор.

Награда за кола… играчка

26-годишната Кати МакГоуън спечелила за правилния си отговор на радиовикторина голямата награда на състезанието – Renault Clio. Когато отишла да вземе приза си обаче, получила само 10-сантиметрова количка моделче. Ядосаната слушателка завела дело за измама срещу радиостанцията и през 2001 г. съдът в Дарби Каунти постановил, че закритата вече радиостанция в Дербишър е сключила правно обвързваща сделка с госпожица МакГоуън и трябва да й изплати 8000 паунда, за да си купи истинското Renault Clio.

Да накажеш себе си

През 1874 г. съдията Френсис Евънс Корниш от канадския град Уинипег осъдил сам себе си за появяване в нетрезво състояние на обществено място. Той се глобил с 5 канадски долара за неприлично поведение и се осъдил да поеме разноските по делото. Впоследствие обаче отменил глобата, отбелязвайки за протокола, че дотогава подсъдимият винаги е бил примерен гражданин.

Разни хора, разни присъди.

www.novinar.net

 


Сходни връзки

Най-щурите съдебни куриози | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди