изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:53 EET
Социолози: 60% активност на вота в неделя    
Парламент
Висока избирателна активност на парламентарния вот в неделя очакват социолози. Активността ще е близка до тази през 2005 г. и до урните ще отидат 3 600 000 - 3 700 000 избиратели, коментира за БТА Румяна Бъчварова от \"Маркет линкс\". Голямата въпросителна е дали Народното събрание ще е петпартийно или с повече формации, отбеляза тя.


\"Маркет линкс\" прогнозира като най-вероятен парламент, в който ще има 7 формации. В него ГЕРБ ще има 76 пропорционални мандата и 15-17 мажоритарни депутати, БСП - 44 пропорционални и 8-10 мажоритарни, ДПС - 26 пропорционални и 5-6 мажоритарни, според социологическата агенция.
\"Маркет линкс\" очаква 22 пропорционални и вероятно един мажоритарен депутат за \"Атака\" , 21 народни представители от пропорционалната листа - за Синята коалиция, 11 пропорционални мандата за коалицията РЗС-ВМРО, и 9 - за Лидер-Новото време. Бъчварова уточни, че е много трудно да се каже категорично коя от трите партии, които са на ръба - РЗС, Лидер или НДСВ, ще отпадне от класацията за парламента, защото електоратът на трите формации е свързан и прелива от едната към другата.
В момента изглежда малко вероятно НДСВ да повтори резултата си от евроизборите, ако се съди по проучванията, но засега два пъти ни изненадваха, така че не трябва да изключваме възможността това да се да се случи отново, уточни тя. Бъчварова е категорична, че вота за мажоритарните кандидати ще повтори гласуването за пропорционалните листи. Колкото повече партии влязат в парламента, толкова по-трудно ще се състави правителство, коментира тя.
Петър Живков също смята, че на 5 юли ще гласуват поне толкова българи, колкото на парламентарния вот през 2005 г. Според него активността най-вероятно ще е между 56-61 процента. Със сигурност в Народното събрание ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и Синята коалиция, посочи той. Под въпрос засега са НДСВ, за която не е ясно дали ще повтори резултата си от евроизборите, както и \"Лидер\" и РЗС. Живков прогнозира, че е твърде вероятно НДСВ да прескочи бариерата за следващия парламент. Трудно може да се направи прогноза и за РЗС, макар че там очаквам прираст на гласовете, предвид привличането на определени водачи на листи, отбеляза той.
Социологът коментира, че към момента предимството е на страната на ГЕРБ и Синята коалиция в сравнение с другия \"блок - БСП и ДПС. Не е ясно обаче дали вотът няма да бъде разпилян, както се случи на евроизборите, посочи Живков. Не трябва да се забравя, че БСП започна кампания от края на миналата седмица за разпиляване на вота, допълни той.
Кольо Колев от \"Медиана\" коментира, че на пети юли ще стане ясно кой ще е победител, тоест успял е да събере най-много гласове, но няма да има отговор на въпроса за властта. Най-много гласове ще има ГЕРБ, но разликата между него и втората политическа сила ще бъде между 6 и 7 процента, каза Колев. Той прогнозира много шарен парламент. Сигурните за следващото Народно събрание са ГЕРБ, БСП, ДПС, \"Атака\" и Синята коалиция, а НДСВ, \"Лидер\" и РЗС са около 4-процентовата бариера и никоя от тях не може да бъде сигурна, че ще я прескочи. Колев е на мнение, че в следващото Народно събрание ще влязат и осемте формации, но дори една или две да отпаднат, съставянето на мнозинство и съответно на кабинет пак ще бъде трудно.\"Атака\" ще се представи добре на тези избори, но никой не иска да играе с нея и това ще я постави в една роля на балансьор, който не трябва да демонстрира, че е балансьор, коментира социологът. Според него ситуацията е доста странна и с много неизвестни. Не изглежда вероятно и възможно съставянето на двойна или тройна коалиция както вляво, така и вдясно, която да осигури мнозинство и да излъчи правителство, така че ни чака период на много тежки преговори с неясен край, коментира той.
Кольо Колев смята, че мажоритарният вот е замислен като идея да събуди избирателната активност, но има много сериозни възможности да я намали и да пръсне гласове. Много от хората, които ще гласуват за определени партии, не харесват съответните мажоритарни кандидати - близо 30 процента не одобряват кандидата на политическата си сила, отбеляза социологът. По тази причина не е ясно дали тези избиратели ще подкрепят мажоритарния кандидат на партията си, дали ще гласуват за друг кандидат, или изобщо ще се откажат от избора. Въпреки това Колев прогнозира сравнително висока избирателна активност, близка или малко по-висока от тази през 2005 г. - около 3 700 000 избиратели ще отидат до урните в неделя.
Според Кънчо Стойчев от \"Галъп\" сравнително голямата избирателна активност ще постави на изпитание по-малките партии. Няма да им е лесно на РЗС и НДСВ, макар че категорична прогноза дали ще бъдат в следващото Народно събрание е като гадаене на кафе, отбеляза той. Стойчев смята ,че \"Лидер\" имат много добър шанс да бъдат в парламента. Той очаква основното съотношение от евровота между ГЕРБ и БСП да се запази и ГЕРБ да има преднина между 6 и 8 процента. Стойчев прогнозира по-добро представяне на ДПС в сравнение с резултата на движението на евроизборите, основно заради гласовете от чужбина. Очакванията ми са, че ГЕРБ и Синята коалиция от една страна и БСП и ДПС - от друга, ще бъдат в доста изравнено положение и съставянето на кабинет няма да е никак лесно, коментира Стойчев.

dir.bg

 


Сходни връзки

Социолози: 60% активност на вота в неделя | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди